TRAXDATA MMS 1080P - informacje, opinie użytkowników

Kirek50

Moderator
Bez reklam

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Ostatnia edycja:

jgx

New member
Bez reklam
Witam, Panowie może zadam banalne ale dla mnie niesamowicie ważne pytanie - czy jeśli włoże do playera mój dysk z kompa (docelowy dysk dopiero w drodze) to czy istnieje ryzyko że zostanie on sformatowany bez mojej zgody? Nie moge sobie pozwolić na utrate danych z dysku a jutro być może dojdzie do mnie player :) i chciałbym coś obejżeć :) bo rozumiem z tego co czytałem że po lan (skrętka) film hd nie pójdzie tak żebym nie musiał wkładac hdd do playera?

cypisek_xl

Member
Bez reklam
........ czy jeśli włoże do playera mój dysk z kompa (docelowy dysk dopiero w drodze) to czy istnieje ryzyko że zostanie on sformatowany bez mojej zgody? ...............

Montowałem już kilka dysków które już były sformatowane w NTFS i zawierały wcześniej przygowane dane. Nawet nie proponował mi nowego formatu. Jak nie wymusisz 'Format" z menu to nic ci się nieprzyjemnego nie przytrafi.

maciekk@maciekk

New member
szybko działaśz :) napisz nam na koniec :( porównanie obu playerów :)

Na szybko...Popcorn mnie nie powalil.
Wgrałem najnowszy firmware
Ma problemy z plikami mp4. Z tymi plikami problemy miał również mój Sumvision ale radził sobie lepiej.
A-200 potrafi nagle na nich przyśpieszyć...albo spowolnić z chrypieniem dzwięku.

Obsługa innych fomatów ( BR iso, DVD iso, MKV) które mam... ok.

Kabel HDMI który dobrze pracował z SUMVISION Cyclone MKV Enclosure tu okazał się problematyczny. Pojawiły sięna ekranie hot pixel-e...pomogła wymian kabla ale wydaje mi się to dziwne.

Fajny pilot, podswietlany, mozliwosc skokow o zadany procent 10% - 90% dlugosci filmu.

Zdecydowanie szybsze i bardziej przemyślane poruszanie się po menu.

Mam watpliwosci czy warto zaplacic 2x tyle co za Traxdatę itp....

Ostatnia edycja:

jgx

New member
Bez reklam
Jesli tak to nie kombinuj. Teoretycznie nic stac sie nie powinno ale skoro to wazne dane to po co ryzykowac...
Film mozesz odpalic z jakiegos pendrive.

Witam,
tak też zrobie, player doszedł (maciek wszystko ok, THX) własnie podłączam i zaczynam zabawe i mam kila pytań:
1. aby podłączyć hdd trzeba odkręcić 4 śrbki po bokach i zdjąć pokrywe? (oglądałem you tube ale jakoś nie było widać dokładnie)
2. po lan-nie mkv 4-5gb idzie bez zacięć natomiast gladiator (17bg) zacina się - rozumiem że to kwestia przepływnośći strumienia - te kiladziesiąt mbit/s nie wystarcza dla dużego filmu hd? Czy jeśli teoretycznie po obu stronach był by gigabitethernet byłoby OK?
3. co ma być w zakładce: System TV?
4. czy wentylatorek służy do chłodzenia hdd I PŁYTY GŁÓWNEJ czy tylko hdd? Jeśli tylko hdd to teoretycznie jeśli player byłby używany bez hdd można by go odłączyć? (nie to żeby był głośny ale mam fioła na punkcie ciszy :) i nawet jak nie słychać wentylatorka mam lepsze samopoczucie jak go nie ma - w kompie chł. wodne itd)
Wizualnie player baaardzo mi się podoba, menu fajne pilot ok, to tyle po pierwszych minutach
pozdro 4all

Kirek50

Moderator
Bez reklam
1. aby podłączyć hdd trzeba odkręcić 4 śrbki po bokach i zdjąć pokrywe? (oglądałem you tube ale jakoś nie było widać dokładnie)

Trzy śrubki z tyłu: tu jest instrukcja YouTube - How to installing a Hard drive into Traxdata MMS

2. po lan-nie mkv 4-5gb idzie bez zacięć natomiast gladiator (17bg) zacina się - rozumiem że to kwestia przepływnośći strumienia
Dziwnne, bo nie zauwazyłem tego rodzaju problemów. Spróbuj po WiFi, przy normalnej "n" po obydwu stronach (nie żaden draft) powinno być sporo szybciej.

3. co ma być w zakładce: System TV?

Zależy od telewizora. Jeżeli masz player podłączony przez HDMI w tym podmenu powinny być nieaktywne tryby, których tv nie wyświetli. Najlepiej ustaw HDMI auto lum maksymalny dostępny tryb.

czy wentylatorek służy do chłodzenia hdd I PŁYTY GŁÓWNEJ czy tylko hdd? Jeśli tylko hdd

Ogólnie wnętrza, jak pewnie zauważyłeś, wymienia powietrze. Odłączania nie polecam, bowiem radiator chipsetu mocno się wówczas nagrzewa, a to nie zdrowe. Choć przy niedługich czasach ciągłego oglądania i bez HDD w środku, (3-4 godziny) bez wiatraka nie powinno być problemu.

jgx

New member
Bez reklam
Dziwnne, bo nie zauwazyłem tego rodzaju problemów. Spróbuj po WiFi, przy normalnej "n" po obydwu stronach (nie żaden draft) powinno być sporo szybciej.
to już nic nie rozumiem - czyli player po lanie (skrętka - wi-fi N nie posiadam jedynie G )powinien bez problemów odtwarzać mkv nawet duże pliki w 1080p??? Chociaż wydaje się że powinien bo przecież do tego chyba służy player sieciowy - ale jak czytałem o forum to wnioskowałem że HD tylko z wewnętrznego dysku (lub usb) - jeśli po lanie powinno iść to będe eksperymentował (w sumie dla mnie najbardziej odpowiednia obcja) czyli player nie musi mieć wewnętrznego hdd, wystarczy ten w kompie w sieci? (byłoby super)
pozdro 4all

Kirek50

Moderator
Bez reklam
to już nic nie rozumiem - czyli player po lanie (skrętka - wi-fi N nie posiadam jedynie G )powinien bez problemów odtwarzać mkv nawet duże pliki w 1080p?

Nie wiem, co rozumiesz pod pojęciem "duże". Przed minutą w ramach testu odpaliłem po sieci największy jakim dysponuję na komputerze - "Armageddon" w 1080p, około 7 GB, player pokazał prędkość sieci 45432 kbps (ten wskaźnik często się zmienia, nawet bez jakiegokolwiek obciązenia sieci i dalibóg nie wiem, od czego to zależy...), film poszedł "bez zająknienia".

Nie odtwarzam plików z komputera - po to mam player z 2 TB dyskiem - ale wydaje mi się, że warto sprawdzić: 1. Jakość kabla i przesył po nim (może testerem), 2. Poprawność zarobienia wtyczek; 3. Ustawienia karty sieciowej i routera.

Do góry