TRAXDATA MMS 1080P - informacje, opinie użytkowników

jgx

New member
Bez reklam
Nie sprawdzalem tego u siebie. Po wifi full HD mi nie szlo ale skretka powinna dac rade. Moze sie przycinac jak na kompie cos sie dzieje w tym czasie.
chyba masz racje bo ten duży plik (17gb :) Gladiator 1080p ) za pierszym razem ciął (może coś było na kompie bo nie sprawdzałem) a teraz zapuściłem i idzie :) - aż takie halo z tym strumieniem to nie ma bo upload z kompa (czyli inaczej transfer) podczas odtwarzania to przy 1080p waha się 16-30-kilka mbps
ogólnie wole rozwiązanie hdd z kompa bo:
1. Odpada mi problem transferu z kompa na player - nie wyobrażam sobie przenosić po kilkadziesiąt gb transferami jakie tu opisywali ludzie na sambie (po kilka mega) a odpinanie playera w celu podłączenia do kompaq też mi nie pasi
2. kupuje dysk 1,5tb i jak narazie filmami go całego nie zapełnie a w kompie wykorzystam go do składowania innych rzeczy
3. komp stoi w kuchni i tam szum mi nie przeszkadza a w salonie nic mi nie szumi no i mam możliwość odłączenia wentyla bo bez hdd podobno można jak pisał Kirek50 na te 3godz a ja naraz oglądam tylko jeden film
tak że jeden z minusów które mnie wstrzymywały dotychczas przed kupnem playera (bo myślałem że po lanie hd nie pójdzie) odpadł samoistnie :) z czego się cieszę
pozdro

Ostatnia edycja:

Kirek50

Moderator
Bez reklam
to już nic nie rozumiem - czyli player po lanie (skrętka - wi-fi N nie posiadam jedynie G )powinien bez problemów odtwarzać mkv nawet duże pliki w 1080p???

Jak już wspominałem, warto pobawić się wyciśnięciem wszystkiego z karty sieciowej w komputerze i routerze, nie bez znaczenia jest też konfiguracja opcji sieciowych systemu operacyjnego. Poza tym goście na forum MPW twierdzą, że transfery po LAN do playera Sumvision są lepsze pod firmware Traxdaty 3.0. Można też pobawić się zmianami konfiguracji.

Tutaj są konkrety i dokładny opis:
GUIDE:NFS on the Sumvision Enclosure (Proper Shortcuts and high bitrate network)

jgx

New member
Bez reklam
Witam, problem z siecią chyba rozwiązany - wszystkie posiadane przeze mnie filmy po sieci idą płynnie, jestem bardzo zadowolony ale jest jeden problem który bardzo mi nie pasuje w tym świetnym urządzeniu - napisy a dokładnie ich kolor - one zamiast białe są SZARE i przez to mało czytelne (dla mnie przynajmniej) straszne mi to przeszkadza w oglądaniu filmów, prosze mnie nie namawiać do innyvh kolorów bo to dla mnie nie do zaakceptowania - czy jest jakiś sposób na poprawe koloru (bieli) tych napisów? Od czego ich kolor jest uzależniny? Domyślam się że od softu, jeśli tak czy w innych firmwarach ich biel będzie inna? Choć nie chciał bym zmieniać bo interfejs mi pasuje - jest np. obsługa txt z polskimi znakami, a może można samemu coś skrobnąć żeby te napisy były bielsze?
pozdro

Kirek50

Moderator
Bez reklam
czy jest jakiś sposób na poprawe koloru (bieli) tych napisów?

Obawiam się, że to kwestia ustawienia wyświetlania (tv, player). Biały jest biały (R-255 G-255 B-255), chyba, że się programiście literówka, a właściwie "cyfrówka" zrobiła w kodzie - i np. wklepał 245, co daje lekką i miłą szarość. To oczywiście żart...

jgx

New member
Bez reklam
Obawiam się, że to kwestia ustawienia wyświetlania (tv, player). Biały jest biały (R-255 G-255 B-255), chyba, że się programiście literówka, a właściwie "cyfrówka" zrobiła w kodzie - i np. wklepał 245, co daje lekką i miłą szarość. To oczywiście żart...

no dobrze czyli sądzisz że to sprawa firmware czy kodu procesora realteka? Czy zauwazyłeś na innych firmwarach też jest tak szaro?

cypisek_xl

Member
Bez reklam
no dobrze czyli sądzisz że to sprawa firmware czy kodu procesora realteka? Czy zauwazyłeś na innych firmwarach też jest tak szaro?

No kolory czcionki są zaszyte w firmware. Jest ustawiony kod koloru i taki jest wyświetlany.
Tylko trzeba tam się dostać. Sytuacja podobna jak w TV Samsung B650. Kolor czcionki sam zmieniałem w FW ale miałem do tego konkretne narzędzie (SamyGO Firmware Patcher)
Ale to tylko do tego TV.

jgx

New member
Bez reklam
No kolory czcionki są zaszyte w firmware. Jest ustawiony kod koloru i taki jest wyświetlany.
Tylko trzeba tam się dostać. Sytuacja podobna jak w TV Samsung B650. Kolor czcionki sam zmieniałem w FW ale miałem do tego konkretne narzędzie (SamyGO Firmware Patcher)
Ale to tylko do tego TV.
czyli nie ma szans na zmiane? No dobrze ale w takim razie zmiana firmwaru może pomóc? Czy ktoś mógłby napisać jak jest w innych?

cypisek_xl

Member
Bez reklam
czyli nie ma szans na zmiane? No dobrze ale w takim razie zmiana firmwaru może pomóc? Czy ktoś mógłby napisać jak jest w innych?

Jasne że pomoże zmiana FW ale widzę dwa sposoby:
- Autoryzowany - Monit do supportu producenta playera o zmianę koloru na bialutki.
- Nieautoryzowany - Modyfikacja własna. Czyli jeśli jakiś forumowicz ma pojęcie jak się dostać do FW i edycja kodu koloru.

Pytanie drugie. W Traxdata i Roxcore kolor biały jest szarawy. Argosy HV335T nie ma tego szarego odcienia czyli jest biały. W pierwszych FW Ariva 110 kolor biały był biały teraz jest szary odcień.
Tyle co zaobserwowałem i pamiętam.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Tylko trzeba tam się dostać.

Z dostaniem się nie ma problemu, natomiast jest problem ze znalezieniem odpowiedniego fragmentu kodu. Przerzuciłem przed chwilą, w ramach nieposkromionej ciekawości, pliki firmware Noontecka i nic. Owszem są polskie TrueTypy, są mapy dla Central European i UTF8, polskie pliki menu itp., ale... Przypuszczam, że dane ustawienia kolorów napisów są w binariach lub bibliotekach, a to już wymaga włożenia sporej pracy. Mogą też być w tej dystrybucji Linuksa (chyba Mars), na której oparto firmware, ale dla mnie to już zbyt wysokie progi... Może być też chyba tak, że kolory są w kodzie maszynowym... Ale tutaj gdybam, bo zagadnienia języków i kodów maszynowych są mi mocno obce.

Ostatnia edycja:

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Z dostaniem się nie ma problemu, natomiast jest problem ze znalezieniem odpowiedniego fragmentu kodu. Przerzuciłem przed chwilą, w ramach nieposkromionej ciekawości, pliki firmware Noontecka i nic. Owszem są polskie TrueTypy, są mapy dla Central European i UTF8, polskie pliki menu itp., ale... Przypuszczam, że dane ustawienia kolorów napisów są w binariach lub bibliotekach, a to już wymaga włożenia sporej pracy. Mogą też być w tej dystrybucji Linuksa (chyba Mars), na której oparto firmware, ale dla mnie to już zbyt wysokie progi... Może być też chyba tak, że kolory są w kodzie maszynowym... Ale tutaj gdybam, bo zagadnienia języków i kodów maszynowych są mi mocno obce.

Kolory RGB są podane w hex'ie czyli jak podałeś kolor biały (R-255 G-255 B-255) to jest to #FFFFFF
Dla przykładu np. strona
Tablica kolorów RGB | Sweter Blog
Color Combinations Tester - Combo Tester - ColorCombos.com
Wypowiadam się ostrożnie bowiem nie jestem ekspertem.

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Dziwne... Mam naprawdę śnieżną biel, choć osobiście do napisów używam koloru żółtego...

He, he, he. No pewne zamieszanie robi Tryb Obrazu W TV. na DYNAMICZNYM jest biel a na FILM jest bardziej odcień szary. Jest jeszcze kilka trybów i w każdym ciut inaczej. I potem takie przekłamania co do spostrzegania kolorów.

jgx

New member
Bez reklam
He, he, he. No pewne zamieszanie robi Tryb Obrazu W TV. na DYNAMICZNYM jest biel a na FILM jest bardziej odcień szary. Jest jeszcze kilka trybów i w każdym ciut inaczej. I potem takie przekłamania co do spostrzegania kolorów.

no zgadza się faktycznie teraz sprawdziłem i rzeczywiście szare są na Film, na Standard już bielsze (choć nie całkiem) a na żywym są krystalicznie białe ale na tym się nie da oglądać, ale mimo wszystko coś musi być na rzeczy z kolorem białym bo z kompa litery nawet na film były białe a tu nie. Kirek50 skoro wiemy że biały to jest #FFFFFF to miałbym prośbe może byś spróbował grzebnąc jeszcze raz w tym moim firmwerze może coś uda ci się wykombinować a przynajmniej sprawdzić czy faktycznie za biały odpowiada ta wartość bo jeśli tak to już softem się nic nie zrobi chyba
pozdro

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Kirek50 skoro wiemy że biały to jest #FFFFFF to miałbym prośbe może byś spróbował grzebnąc jeszcze raz w tym moim firmwerze może coś uda ci się wykombinować

Grzebnąć można, tylko pytanie: gdzie? Jak pisałem, w samych plikach firmware nie mogłem znaleźć linii odpowiadających za kolor napisów, a na dekompilowanie binariów systemu lub grzebanie w udostępnionym kodzie źródłowym trzeba duuuuużo czasu, którego tradycyjnie brak...

jgx

New member
Bez reklam
Witam, czy jest jakiś sposób aby w menu nie przebijać się do podfolderu który mam na dysku sieciowym tylko aby menu było ustawione na konkretny folder (korzystam z dusku w kompie po lan) albo chociaz odrazu na zakładce Sieć
pozdro

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Czy ktoś może mnie oświecić co i gdzie przegapiłem ze jakoś nie znam odpowiedzi na dwa problemiki.

- Dysk wewn. w Traxdata widziany w otoczeniu sieciowym Windows. W Argosy HV335T wystarczyło zmienić nazwę grupy roboczej na identyczną jaka jest wymagana prze odtwarzacz czyli WORKGROUP oraz w Settings uaktywnić Network Sharing. I miałem dostęp do HDD. Jak to zrobić w Traxdata?

- Jak się robi Playliste? Wg. instrukcji zaznaczem SELECT plik który chce dodać do listy i potwierdzam CONFIRM ale wtedy dostaje komunikat że 'nie można utworzyć playlisty' Dodam że pliki są na lokalnym HDD a nie sieciowym czy USB.

Oniegin1

New member
dysk powinien byc widziany w otoczeniu sieciowym jako VENUS. nie trzeba nic zmieniac na WORKGROUP. w settings musisz miec wlaczone BT/Samba: ON. u mnie playlista dziala. dodaje plik tak jak napisales i w glownym menu mam playlist

cypisek_xl

Member
Bez reklam
dysk powinien byc widziany w otoczeniu sieciowym jako VENUS. nie trzeba nic zmieniac na WORKGROUP. w settings musisz miec wlaczone BT/Samba: ON. u mnie playlista dziala. dodaje plik tak jak napisales i w glownym menu mam playlist

Dzięki za naprowadzenie na tory. Otoczenie jest już widoczne choć byłem pewien że tak próbowałem wcześniej. Odtwarzacz jest widoczny jako TRAXDATA_MMS choć na FW Roxcore jako VENUS. Troszkę dziwne. Co do playlisty nic się nie zmieliło - dalej to samo. Być może mam coś we właściwościach dysku coś inaczej. Sprawdzę to kiedyś.
Co do FW Roxcore to zauważyłem nastepną różnice (oprócz że YT działa i ma tylko osiem IMS'ów). Transfer po sieci jest lepszy od Traxdaty o około 20% - to juz było na innym forum.

jgx

New member
Bez reklam
Dzięki za naprowadzenie na tory. Otoczenie jest już widoczne choć byłem pewien że tak próbowałem wcześniej. Odtwarzacz jest widoczny jako TRAXDATA_MMS choć na FW Roxcore jako VENUS. Troszkę dziwne. Co do playlisty nic się nie zmieliło - dalej to samo. Być może mam coś we właściwościach dysku coś inaczej. Sprawdzę to kiedyś.
Co do FW Roxcore to zauważyłem nastepną różnice (oprócz że YT działa i ma tylko osiem IMS'ów). Transfer po sieci jest lepszy od Traxdaty o około 20% - to juz było na innym forum.

witam, czy zauważyłeś może róznice w kolorach napisów (białych) na tych FW - ja mam obecnie z Noonteca (z takim już kupiłem) i jest OK jedyne co mi nie pasuje do końca to właśnie szarość napisów, więc napisz jak z kolorami i jeśli mozesz to zapodaj linka bezpośrednoi do tego FW to bym sobie może wrzucił na próbe
pozdro

Do góry