Witam wszystkich w moim pierwszym poście.
Czytam to forum od 3 miesięcy i dziękuję wszystkim za zamieszczone opinie (nie tylko w tym topicu) bo dzieki nim kupiłem nareszcie po godzinach spędzonych w sklepach i na forach, skoro piszę tutaj, to już wiecie Tośkę ZF 40".
Po wstępnych przesiewach na placu boju został Sharp LC-42XL2E i Toshiba 40ZF355
W Sharp'e jedna rzecz wyprowadziła mnie ostatecznie z równowagi, zmienianie kanałów które trwa za długo + przeskok za pomocą przycisku P+/- maksymalnie o 2 kanały, a w Tośce skacze np. naciskając 4 razy w górę i nie ma problemu.
Czym wygrała Toshiba z konkurencją?
1. Design - najwęższa ramka chyba ze wszystkich LCD obecnie dostępnych w Polsce (czyli minimum piano black, którego osobiście nie lubię, gdzie tv z matowymi obudowami) 2. Świetny odbiór SD - byłem przygotowany że z mojej anteny dachowej nic na nowym LCD sensownego nie uzyskam i zaraz pędzę po ktorąś platformę. Tutaj miła niespodzianka, obraz naprawdę dobry, na tyle dobry, że przestało mi się jakoś spieszyć do zakupu cyfrówki (to pewnie tylko kwestia czasu). 3. Ustawienia - w zasadzie prawie wszystko można indywidualnie zmienić. Oczywiście dla niektórych to może być wada jak któś nie lubi sie bawić i ciągle czegoś przełączać 4. Subiektywnie na podstawie czytanych wątków użytkownicy piszący o ZF, jak również modelu Z, zglaszają najmniej problemów technicznych i wizyt w serwisie. Z wyjątkiem "słynnej linii w 46"", ale przy 40" nikt nie zgłaszał tego problemu. 4. Matryca - czarne jest czarne, białe białe i jeszcze jedno - mam nasłoneczniony pokój, oczywiście żaluzje pomagają, ale zrobiłem teścik. W słoneczny dzień żaluzje poszły do góry, godz.16 światło słoneczne pada mniej więcej pod katem 45st. na ekran siadam na przeciwko tv i normalnie ogladam. Oczywiscie nie jest super idealnie, ale np . na CRT to już nic by nie było widać. 5. Głośniki 6. Cena teraz naprawdę dobra, ja dałem 4 649,-
Minusy - oczywiście że są brak funkcji PIP, ale jak dla mnie to taki malutki minusik mozna się obejść, brak ustawień dla każdego źródła sygnału z osobna, PILOT - NIEERGONOMICZNY. Jest za długi i ma zbyt duże odstępy między przyciskami. Nie da się kciukiem w jednym uchwycie ręki zmienić kanałów i za chwilę włączyć np telegazetę, albo zmienić skalowanie, chyba że ktoś ma niedźwiedzią łapę z grubymi palcami to będzie pasować. W sypialni mam 20" LCD LG i pilot jest wygodniejszy.
Podsumowując ja jestem bardzo zadowolony z wyboru i polecam wszystkim niezdecydowanym. Dziękuję wszystkim z tego wątku bo w dużej mierze dzięki wam podjąłem decyzję o zakupie Tośki.