Toshiba seria ZF

metyl

New member
darck napisał:
Te wypowiedzi zachwiały moją chęć zakupu tośki ZF.:( Już sam nie wiem. :confused:
Może ktoś widział te telewizory w akcji i podzieli się wnioskami na temat tego HD.:roll:

Poczytaj testy, nawet tu na forum lub zamów przezentacje do domu albo zobacz 2 modele w sklepie w akcji. Co do sony to nie dziękuję za 4k PLN loteria czy będzie dobrze grał, czy się kolory będą rozmazywać itp i jeszcze jakieś "leżakowanie" mu aplikowąć? - może kadzidełka ;) ... a wyboru i tak muszisz dokonać sam ja bym brał Tośkę.
Pzdr

krzysztofm

New member
Mój Brat ma Tośkę, ja Sony 46 W4500. Niestety na odległość bardzo ciężko porównac te LCD. A wozić któryś 150 km - nie warto.
według mnie (o dziwo brat podziela ten pogląd) odrobine lepiej w SD wypada Tośka. Ten skaler działa naprawdę OK. Sony wygrywa w HD. Do tego zapamiętuje ustawy dla każdego wejścia osobno co jest wielką zaletą.
Wystepujący czasami Clouding mozna minimalizować ustawieniami podświetlenia matrycy, i te "czary -mary" z masowaniem ekranu miekką ściereczka jakby pomagają. Tosia też ma swoje przypadłości....
Wybór zawsze należy do kupującego....
i najlepiej sprawdzić przed zakupem.
Czy kupisz Toshibę ZF czy SONY W4500 bedziesz zadowolony:)

gilek1975

Member
Bez reklam
Proszę o napisanie konkretów w czyn SONY jest Lepsze od ZF w HD??? Ja oglądam ZF prawie od roku i obraz w HD jak i w SD jest znakomity. Podłaczałem PS3, HD DVD, komp, cyfra+, antena dachowa, rózne dema. Po dokonaniu odpowiednich ustawień TOSHIBA jest świetnym telewizorem.

ortax360 - jest lepszy o klasę wyżej???? Proszę o przykłady, a najlepiej o zdjęcia żeby to udowodnić. Pisanie takich rzeczy nie opierając się na faktach jest dla mnie nic nie znaczące. Jedynie co moge poweidzieć to właśnie to że ustawienia są przyporządkowane do wszystkich wejść jednak i z tym można sobie poradzić.
Napisał Kiki:
"Niestety nie wszystko wyszło extra. Okazało się - co jeszcze będzie widać na wielu ujęciach telewizor posiada clouding.
Nie jest to pierwszy przypadek tego problemu:
http://www.youtube.com/watch?v=ZZ5O8TR1oxU "
041_P1090443.JPG

Sony:

przechodzimy do sygnału SD:
Tu zauważyć można że telewizor mimo podłączenia sygnału cyfrowego po HDMi nie nadzwyczajnie potrafi obrobić sygnał.
038_P1090326.JPG

Ustawienia w standardzie trochę przerysowują rzeczywistość.
039_P1090327.JPG

Trudno jest też dobrać formatowanie obrazu.
040_P1090328.JPG

Toshiba:
Po kalibracji i podłączeniu dowolnych kanałów Sd odebrało nam mową .
702e3aab09d34514med.jpg

Znakomite nasycenie kolorów i zero szumów. Pamietając że na testach widzimy go z odległości 1-1,5 netra
Ano teraz widać że są i to jak widać !!!
Wyrazistość i oddanie rzeczywistości wręcz wzorcowe.
031c704c14025ecdmed.jpg

I nie ma znaczenia na który kanał się przełączyłeś.
4a1e9997d8d0136cmed.jpg

Obraz czysty i gladki jak pupcia niemowlaka - no może nie dosłownie.
34e441964e5afea9med.jpg

Pozdarwiam niezdecydowanych i tych co wolą sony :)

Ostatnia edycja:

darck

New member
Wszyscy (chyba) na tym forum (i nie tylko tym ;)) wiedzą, że z TV lcd najlepszy obraz SD mają Toshiby.
Ale co z tym HD ??? :???: Przydałby się test porównawczy tych telewizorów.

Ostatnia edycja:

Deejeey

New member
darck-ja przez sobote miałem do testowania FERGUSON FT8200-HD do cyfrowej telewizji naziemnej,ogladanem na nim mecz POLSKA-czechy{TVP HD} no i mnie zatkało obraz ,,brzytwa'' na zbliżeniach Beenhakkera widać było każdą bruzde,każdy włosek a stadion wyglądał jak Arena of Schalke poprostu cudo.Jeżeli ten soniak ma lepszy obrazek w HD to ja nie potrafie sobie wyobrazić jak on może wyglądać bo moja ZF-ka 52 cale to prawdziwy ,,debeściak''dodam że teliwizorka szukalem pół roku odwiedziłem wszystkie skepy,przeczytałem wszystkie testy i fora a rzeczywistość i tak przekroczyła wszelkie oczekiwania.

Ps: choć jestem warszawiakiem i kibicuje LEGII to oglądałem z rozdiawioną gębom powtórkę meczu Lecha Poznań z Austrią Wiedeń-gratulacje.

gilek1975

Member
Bez reklam
Potwierdzam, od soboty mam wrzeszcie swój tuner HD, obraz w HD - super!! i mogę się nim cieszyć cały czas a nie tak jak wcześniej od czasu do czasu. A Sony..........

gilek1975

Member
Bez reklam
Aaaaaaa........ i stało się.... wczoraj wieczorem wyskoczyła po prawej stronie kreska na całej długości. Na sąsiednim forum też są takie przypadki. Powiedzcie mi koledzy czy macie coś podobnego? Jak załatwić tą sprawę?? Wściekłem się bardzo!!! Jest czerwona, potem robi się żółta i po 5 min znika. Co mam robić?
Jestem załamany.....a taki byłem szczęśliwy z tego TV, generalnie znika i nic sie potem nie dzieje, ale co może być dalej?
Pomóżcie.

pluskwapl

New member
Witam.
Dołączam do pytania PITERONA- W jakim standardzie jest dekoder DVB-T w tej ZF-ce?
Jeżeli MPEG-2 to lipa i będę chyba musiał poczekać na coś innego!
Pozdrawiam.

gilek1975

Member
Bez reklam
Ale po co to Wam? Njalepiej kupić i tak tuner zewnetrzny! Będziecie z tego korzystać jak i tak operatorzy mają karty i własne bądź też do kupienia tunery.

gilek1975

Member
Bez reklam
Witam.
No i zadzwoniłem do najbliższego serwisu, w czwartek odbierają TV- zobaczymy co będzie. Z tego co wiem to 3 tygodnie bez TV przynajmniej.
Oby tylko wszystko było dobrze :( .

Artur'79

New member
Dobrze zrobiłeś Gilek, na sąsiednim forum opisywane były też takie przypadki i po jakimś czasie ta usterka osiąga etap na którym rozgrzanie telewizora nie powoduje zniknięcia kreski.

Niestety Twój przypadek przeważył szalę i nie mam już zamiaru kupować tego TV... za dużo takich historii jest opisywanych.

darekk75

New member
Ech! a juz w przyszłym tygodniu miałem brać tę Tosię, a tu taki zonk z ta kreską:( . Znów wróciłem do punktu wyjscia. Powróce chyba jednak do pierwotnej wersji W4500. Czytajac te fora dochodze do wniosku , że na dzis nie ma idealnego telewizorka LCD (przynajmniej takiego do 6 kPLN). To smutne, ale przecież w koncu trzeba sie na coś zdecydować bo inaczej mozna czytac te wypowiedzi bez końca, a LCD dalej nie mam :(

gilek1975

Member
Bez reklam
darck napisał:
Z tego co wiem, to w modelu 40 cali ta wada nie występuje. Tylko tosia 46 cali jest na to chora. :(

Masz rację - w 40 calach to nie występuje, występuje w 46 ale tylko w penwych wyprodukowanych partiach seryjnych. Teraz tylko oczekiwanie czy dostanę też ZF czy model nowszy? Generalnie obraz na tym TV jest świetny, nadal tak uważam i czały czas oglądam.
Tylko pytanie jak Ja wytrzymam prze ten okres z 32 calowym telewizorem w pokoju? Miał wisieć w sypialni a teraz będzie jako zastępczy. Ech!!
Ciekawe tylko co na Toshiba Polska, przecież to ewidentna wada fabryczna, ta kreska jest w tej samej odległości co u innych kolegów którym się tak stało.
Mam jeszcze pytanie, czy w ostatecznym przypadku gdybym miał dostac zwrot kasy to dostanę rozumiem równowartość zakupową (tyle ide dałem) a nie tyle ile teraz kosztuje?

wmwjas

New member
Witam Czcigodne Towarzystwo,
Pozwólcie, że dodam swój głos w sprawie 46ZF355.
Właśnie wczoraj wjechał. Nabyłem w... (bez reklamy:D). U Kikiego niestety nie było tego modelu.
Nie będę rozpisywał się o jakości obrazu, kolorach, ponieważ dostatecznie opisywaliście to wcześniej. W drugim pokoju stoi "wysłużony";) JVC40S70 i do jakości względem tego lcd-ka mogę się śmiało odnosić. Potwierdzam raz jeszcze superlatywy wcześniej opisywane i dodam, że w tym LCD rewelacyjnie działa wyrównywanie poziomu dźwięków. Po raz pierwszy nie miałem potrzeby nerwowego szukania pilota, aby ściszyć reklamy. Dla mnie bomba.

Ale przejdźmy - niestety - do spraw niepokojących.

1. CLOUDING!!!!! Może nie taki nierównomierny, jak w przedstawionym na zdjęciu przez Gilka u Sony, ale jednak. Problem wygląda tak, że matryca ma rozjaśnienia idące od narożników (wszystkich) ekranu. Odnoszę wrażenie, jakby panel lcd był w narożnikach za mocno ściśnięty z powodu zbyt silnego skręcenia obudowy.
Pytanie: Czy to się da zlikwidować bez ingerencji serwisu? Dodam, że ustawienia "gilka" z redukcją podświetlenia trochę to niwelują, ale jest to nadal widoczne przy oglądaniu formatu 3:4 nawet przy oświetleniu w pomieszczeniu.

2. MIKRO PISK. Dźwięk wychodzący z górnej lewej części ekranu. Jest to dźwięk charakterystyczny dla sklepów RTV ery telewizorów kineskopowych. Żona to usłyszała dopiero, jak podeszła do telewizora. Ja niestety te graniczące z ultradźwiękami "piski" dość łatwo wyłapuję.

3. NIEPRAWDOPODOBNE NAGRZEWANIE SIĘ OBUDOWY. Tosia działa jak grzejnik. Metalowa ramka chromowa nagrzewa się prawie, jak obudowa Onkyo 605. JVC o którym wyżej, to prawie lodówka w porównaniu.

4. To już nie jest problem tzw. serwisowy, ale mogę z pełną świadomością stwierdzić, że w technologii wyświetlania obrazu, to JVC bije na głowę Tosię. Na szczęścia programy oglądam przez tuner HD Samsunga CP, a tu ustawienie formatu obrazu jest równie przyjazne, jak JVC i nie muszę się "męczyć" z szerokimi kątami, kinem 1, kinem2 etc.

I teraz globalne pytania. Czy ten "typ tak ma"? Czy trzeba wezwać serwis do protokołu zwrotu "10-dniowego"?

Pozdrawiam wszystkich

gilek1975

Member
Bez reklam
Witaj.
Ad. 1 - Jest to w Toshibach, ale nie powiniem być duży, ja mam tylko w dwóch rogach i to niewielkie. Wierz mi inne marki maja o wiele większe.
Ad. 2 - Nie występują żadne piski!! Jeśli już coś wystepuje to trzeba się wsłuchać, w końcu pracuje tam elektronika :).
Ad. 3 - I to mnie martwi u Ciebie. Wiadomo u mnie też się grzeje, ale bez przesady, a mój TV wycieram ściereczką codziennie (zboczenie) i to nie jest kaloryfer! Dla mnie to coś nie tak.
Reasumując - może poczekaj ze dwa dni, poobserwuj, ja jeszcze wieczorem sprawdzę to co napisałeś. A może jesteś przewrażliwiony na punkcie nowego sprzetu.
Ja jak odebrałem swoją Tośkę to przez 2 tygodnie chodziłem i szukałem dziury w całym, ale jakoś nie znalazłem.
Pozdrawiam

wmwjas

New member
Dzięki Gilek,
Ad1. To nie powinno być widoczne przy oświetlonym pomieszczeniu, a jest. W JVC po ciemku mam jednolicie podświetlone "czarne tło".
Ad2. Może "coś" wymaga wygrzania i ten pisk ustąpi, ale... "wierci w głowie".
Ad3. Poobserwuję do końca tygodnia i dokładniej porównam (organoleptycznie;)) z JVC.

Z przewrażliwieniem bym nie przesadzał, ale coś jest w syndromie "nowych zakupów":).
Pozdrawiam serdecznie

gilek1975

Member
Bez reklam
Być moze źle napisłem i jak widzę nieuważnie przeczytałem co napisałeś, w ciągu dnia nie powinno, powtarzam nie powinno być widać żadnych smug !! Masz rację to u mnie jest lekko widoczne tylko przy całkowitej ciemności, tylko w nocy i jak nie palą się żadne lampki.
Ja w takim przypadku bym telewizor reklamował (zbyt duża poświata jest niedopuszczalna.
Z tym grzaniem to dzwoniłem teraz do żony i kazałem jej dotknąć obudowy, powiedziała: lekko ciepły. I tak właśnie powinno być.
A ten pisk.....naprawdę go bardzo słychać?

Do góry