5. jeżeli teraz - po uprzednim wybraniu AV1 - nacisnę i przytrzymam 3 sekundy przycisk SCENE TV, to mam do SCENE TV na stałe przypisane AV1, więc po wybraniu SCENE TV już nie muszę wybierać AV1, a pilotem już włączam i steruje dekoderem (zmiana kanału, wejście w menu itp)
No właśnie, wszystko się zgadza w pkt 1-4 za wyjatkiem powyższego pkt.5. Postępując w ten sposób po wybraniu przycisku SCENE TV nie steruję dekoderem - muszę wybrać AV1 aby trybiło. Poza tym instrukcja mówi, że w ten sposób przyporządkowujemy do SCENE tylko INPUT i scenariusz dźwięku (
sound field). Wg instrukcji aby sterować pilotem urządzenie zewnętrzne należy trzymając wciśnięty SCENE nacisnąc INPUT
(While holding down the desired SCENE key, press and hold the Input selection key to which you registered a remote control code)
Ale ja mam TV podpięty tylko do HDMI OUT i oczywiście mogę do niego "na niby" zaprogramować AV1, AV4 czy PHONO, lecz mnie to nie urządza - bo pod Av1 mam audio z POLSATU, pod AV4 z n-ki
To nie powinno mieć znaczenia (wszysy mamy tv podpięty do HDMI OUT
). Przecież programujemy pilot, któremu trzeba powiedzieć co ma wypluć gdy np nacisnę przycisk pilota ampa z sekcji sterowania tv. I tak:
1. Wybieram wolny
dedykowany INPUT (AV1, AV4 czy PHONO) w Twoim przypadku wez PHONO
2. Przypisuje do niego kod odbiornika tv
Po wybraniu teraz źródła PHONO mówisz pilotowi żeby sterował odbiornikiem tv. Poza tym wybierając dowolny SCENE pod które to masz podpięte AV1 czy AV4 dalej powinniśmy miec możliwość sterowania odbiornikiem tv. Tak mówi instrukcja. Na razie jeszcze nie miałem czasu tym sie pobawić (szukanie odpowiedniego kodu).
Tak jak wcześniej pisałeś przycisk SCENE TV dedykowany jest przy połączeniu wyjścia odbiornika tv do ampa po AV1 ( np kabelkiem optycznym) aby móc dekodować dźwięk z tv odbierany po DVB-T/C/S, Nie ma znaczenia czy połączenie tv z ampem jest czy nie.
To może wreszcie Ty mi zdradzisz ten sekretny kod od n-boxa, bo pytalem na forum już kilka razy i nikt z tych, co deklarowali, że pilotem Yamahy sterują n-kę, nie raczył odpowiedzieć ...
:krol:Nie ma żadnego sekretnego kodu. Dekoder N'ki jest produktem firmy ADB i kod wg instrukcji 4142 u mnie przynajmniej nie działa. Problem obszedłem programując każdy przycisk indywidualnie zgodnie z instrukcją:
1. naciśnij CODE SET - diodka
(TRANSMIT 2x błysnie)
2. naciśnij dany INPUT do którego masz podpięty dekoder
(AV4)
3. wprowadź z pilota kod 9990
4. połóż piloty N'ki i ampa w odl.5-10 cm tak aby nadajniki podczerwieni widziały się
5. naciśnij przycisk pilota ampa, do którego chcesz przypisać dany przycisk pilota N'ki (mogą to być dowolne przyciski z sekcji 4, 11, 12, 13, 20 - patrz rys. pilota w instr)
TRANSMIT świeci ciągle
6. Naciśnij korespondujący przycisk na pilocie N'ki -
TRANSMIT 2x błysnie (gdy iror TRANSMIT 6x błysnie
na powyższe kroki masz ok 10.sek w przeciwnym razie wyskoczy iror
7. powtarzaj pkt. 5 i 6 aż zaprogramujesz wszstkie przyciski które chcesz
8. coby zakończyć zabawe naciśnij CODE SET - diodka
(TRANSMIT 1x błysnie)
Może mój problem wynika ze starszej wersji oprogramowania - mam M:J030,