Cześć,
odkopuję nieco wątek. Przez dłuższy czas moja Yamaha pracowała na pół gwizdka ale ostatnio mam wreszcie więcej czasu na dłubanie w ustawieniach (lepiej późno niż wcale).
Konfiguracja mojego sprzętu to wspomniany amplituner + zestaw Avance Dana seria 500 (fronty 503 - 8ohm, tyły 501 - 6 ohm i central 504 - 6 ohm) oraz sub Paradigm PS-1200.
Rozumiem zatem, że impedancję w amplitunerze mam ustawić na 6ohm?
Przy takich ustawieniach zrobiłem kalibrację za pomocą YPAO i wyszły mi cuda - fronty i tyły wykryte jako small, central jako large, odcięcie na 160Hz. Na razie pozmieniałem ręcznie fronty na large (z centralem chyba mogę poeksperymentować) i odcięcie na 80Hz, gra jakoś tam... ciężko mi powiedzieć czy to już max. Poza tym nie mogę się (jeszcze) połapać w trybach dla muzy - kiedy gra sub a kiedy nie a w zasadzie kiedy powinien. Czy przy mojej konfiguracji lepiej ustawić bass na samego suba czy both? Te avance to nie potwory ale w zasadzie nie słucham muzy z subem natomiast najbardziej interesuje mnie jak najbardziej efektywne ustawienie do kina. Jako źródło sygnału mam konsolę ps3. Proszę użytkowników o ewentualne sugestie.