u mnie to jak zwykle ze wszystkim to i z amplitunerem musi cos byc nie tak.W menu Yamahy:
-Speaker setup, manual setup, level.
Nie spinam się tylko uważam, że jak masz polską instrukcję to jesteś leniwy i przede wszystkim skalibruj przez YPAO.
Pozdro.
no właśnie to sprawdzałem, ale że nawet jak są dobrze to i tak będzie źle pokazywał a kalibracja mimo tego że jest "warning" będzie zakończona pomyślnieSprawdź czy masz przewody dobrze podłączone tzn (+) do (+), a (-) do (-) w przednim lewym i tylnym lewym. jeśli jest dobrze to wciśnij ok i zakończ.
ale to wtedy zupełnie basu nie ma nawet na frontach. wtedy to dźwięk jest za bardzo "puszkowy"Jak nie chcesz żeby sub grał w trybie stereo to włącz pure direct.
wiem, wiem - zgodzę się całkowicie z tobą.@mszary
W trybie Pure Direct, urządzenie odtwarza muzykę przy wykorzystaniu minimalnej ilości obwodów wewnętrznych, czyli w zasadzie ma na celu odtworzenie jak najwierniej tego co jest nagrane. Słucham np. JMJ AEORO w pure direct i jest lepiej tak niż np. w straight. Widocznie tak są nagrane te płyty które słuchasz. Wiem, że tak jest i to nie wina ustawienia wielkości kolumn, tak właśnie działa PURE DIRECT (bez polepszaczy dźwięku). W tym trybie należy również oglądać filmy, bo mamy dźwięk taki jak jest nagrany i nie zmieniony przez ampli.
W trybie Pure Direct następujące funkcje nie są dostępne.
- programy kształtowania pola dźwięku oraz regulacja barwy
dźwięku;
- wyświetlenie oraz funkcje menu OPTION oraz SETUP;
- funkcja multi-zone.
W trybie Pure Direct wyświetlacz panelu przedniego jest wyłączony. Gdy tryb Pure Direct zostaje wyłączony, ponownie włącza się wyświetlacz panelu przedniego.
@mat74
W pure direct nie da się nic ustawić. Jak napisałem wyżej wszystkie funkcje są wyłączane i nic nie możemy manipulować przy dźwięku (możemy zmienić jego "głośność" oczywiście).
hawk11- czyli w pure direct nie dziala zwrotnica a co za tym idzie subwoofer?
czyli ustawienie w trybie "pure direct" kolumn na "large" lub "small" nie ma najmniejszego znaczenia.jesli omijany jest calkowicie procesor dsp, nie dziala equalizer i odciecia, sygnal przed podaniem do glosnikow nie ulega zadnej obrobce a jedynie wzmocnieniu- tak wiec jakakolwiek zmiana ustawien dla kolumn frontowych traci sens... - i tak nie dziala.
Źle zrozumiałeś. W PURE DIRECT działa wszystko dobrze, ponieważ odtwarza taki sygnał jaki dostał, czyli np. jak dostanie DTS w 5.1 tak go odtwarza, daje sygnał do wszystkich kanałów (głośników).
To OK.a gdzie ja napisalem ,ze nie daje takiego sygnalu jaki dostaje ?!:hmm:
rozmawialismy o trybie "pure direct" przy sygnale stereo i poprawiam poprostu sam siebie...
mam pytanie- czy w tym trybie przy podaniu sygnalu analogowego ,ampli konwertuje go na postac cyfrowa , czy tez sekcja cyfrowa jest calkowicie omijana ?
Posiadam Yamahe 765 + DVD Yamaha S540 ( glownie do odtwarzania CD audio DTS )
od DVD szlak mi trafil pilota :/
moje pytanie
czy mozna skonfigurowac pilota z ampli yamahy abym mogl sterowac owym DVD ?
instrukcja w tym temacie jest lekko rozmyta ,niby chyba mozna ale nie daje rady
pozdrawiam