Telewizory 4K firmy Sony serii X8509C-pierwszy ogląd

Razahell

New member
W salonie próbowaliśmy tez VLC, takze dysku nie znalazl. To nie wina dysku, skoro KODI go widzi i odtwarza pliki, a zatem TV musi go widzieć. Jak dla mnie to celowa robotą Sony, bo to niemożliwe, zeby taki bug nie wyszedł podczas testów. Były juz w historii Sony serię, ktore nie czytaly przez usb, najpewniej to kolejna z nich. Tylko zastanawiam sie, po co aktualizacja, która pozwala na nagrywanie na dysku, skoro nie bedzie mozna go odczytać...

Ja bym sie nie doszukiwal jakis teorii spiskowych ze Sony robi to celowo... Czytalem na tym i innym forum glosy ze jakis TV nie widzi jakiegos dysku a inny widzi...
Mi osobiscie sie taka sytuacja nie przytrafila wiec nie dyskutuje... swiadomie do swojego TV kupilem dysk z zewnetrznym zasilaniem WD My Book 2TB...
U mnie nie ma zadnego problemu gdy dysk odpinam i podlaczam do kompa zeby dograc jakies swieze filmy, zdjecia czy muzyke po ponownym podlaczeniu do TV z niego korzystać.

ps. Jest oficjalna aktualizacja KODI do wersji 16.0 Jarvis w Google Play Store na TV...

Odpalilem na szybko pare filmow i mam wrazenie ze filmy chodza plynnie... ale do zweryfikowania, musze poogladac troche zeby na 100% stwierdzic ze jest lepiej...

wtyczki np. Fusion tez sie zaktualizowaly

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja podpinam do tego tv dysk tylko ze zdjęciami i filmikami z kamery lub dema w 4k i widzi wszystko bez problemu...

jk_seeker

New member
@Razahell
Jasne, ze nie każdy tv z nie każdym dyskiem moze działać, gdyby mojego Kodi tez nie widział, to by bylo jasne. Ale skoro Kodi go widzi na tym samym tv, to stawiam na soft tewizora. Pomyslalem przez chwilę, ze moze chodzi o zewnętrzne zasilanie, ale znowu wraca mysl z Kodim, ktory go widzi. Mało tego, sam tv tez pokazuje info, ze znaleziono dysk. Daj znac, jak tam sie ma nowa wersja Kodi, czy działa tak samo, hak wbudowany player po aktualizacji.
Czy po podłączeniu tego dysku od razu masz dostęp przed wbudowany player do filmów, czy musisz czekać kilka minut? Dlaczego wybrales model MyBook a nie MyPassport (tez widzę, ze jest model AV-TV)

@lolek 126 - jaki model dysku podlaczasz?

Ostatnia edycja:

Stryju86

New member
Witam
Od zeszłego tygodnia jestem w posiadaniu Tv Sony 55x8507C, i miałbym do was kilka pytań.
1. Nie wiem czy się martwić czy nie ale mój TV był oryginalnie zapakowany wszystko w folijkach itd. ale na Tv nie było żadnej naklejki etykiety itp. A wiem że w rogu w większości modeli jest chyba etykieta 4k. Nie wiem czy to jakiś problem czy nie.
2. Proszę o wsparcie wasze wskazówki w instalacji wtyczek oraz kalibracji Tv.

Dzięki za wsparcie

jk_seeker

New member
Witam
Od zeszłego tygodnia jestem w posiadaniu Tv Sony 55x8507C, i miałbym do was kilka pytań.
1. Nie wiem czy się martwić czy nie ale mój TV był oryginalnie zapakowany wszystko w folijkach itd. ale na Tv nie było żadnej naklejki etykiety itp. A wiem że w rogu w większości modeli jest chyba etykieta 4k. Nie wiem czy to jakiś problem czy nie.
2. Proszę o wsparcie wasze wskazówki w instalacji wtyczek oraz kalibracji Tv.

Dzięki za wsparcie

Ad.1 ja bym sie cieszył, ze nie musze niczego odklejac i czyścić ekranu :)
Ad.2 sprawdz, czy podłączony przez Ciebie dysk jest widoczny dla wbudowanego odtwarzacza filmów. I napisz, jaki dysk podlaczasz. Z tego, co piszą wszyscy na tym forum, najlepiej działa wbudowany player (o ile dziala)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
@Razahell
Jasne, ze nie każdy tv z nie każdym dyskiem moze działać, gdyby mojego Kodi tez nie widział, to by bylo jasne. Ale skoro Kodi go widzi na tym samym tv, to stawiam na soft tewizora. Pomyslalem przez chwilę, ze moze chodzi o zewnętrzne zasilanie, ale znowu wraca mysl z Kodim, ktory go widzi. Mało tego, sam tv tez pokazuje info, ze znaleziono dysk. Daj znac, jak tam sie ma nowa wersja Kodi, czy działa tak samo, hak wbudowany player po aktualizacji.
Czy po podłączeniu tego dysku od razu masz dostęp przed wbudowany player do filmów, czy musisz czekać kilka minut? Dlaczego wybrales model MyBook a nie MyPassport (tez widzę, ze jest model AV-TV)

WD ELEMENTS obecnie...

Razahell

New member
@Razahell

Wiec tak:

Własnie zassałem ten film --> Filmy HD :: Spectre *2015* (60FPS) [1080p.DTS-HD MA.7.1.AC3.BluRay.x264-SONDA] [Lektor i Napisy PL] [ENG] [AT-TEAM]

Jak widać film wazy 28,8GB jest w 1080 FHD w 60 fps... Osobiscie nie lubie ogladac filmow jak bym teatr ogladal wiec zassaalem taka wersje tylko dla testow KODI w sumie...

dysk wypięty z TV i podlaczony do kompa w celu zgrania filmu na dysk (mam na nim folder FILM do ktorego skopiowalem caly folder z w/w filmem)

po ponownym wpieciu do TV pokazala sie informacja w dolnym prawym rogu o wpieciu urzadzenia USB itd... po chwili na srodku ekranu pojawilo sie menu w jakiej aplikacji chce go używać: Video, Album, Music) wybrałem od razu Video i pojawił się ekran " Ładuje"...

dysk a raczej jego zawartość ładowała sie 6-7min nim pojawiły się foldery w aplikacji Video... ...odpalilem od razu w/w film bez problemu. Film sie odtwarza plynnie, wszystkie sciezki dzwiekowe jak i txt dostepne (mozna zmieniac jak sie chce)

wiec nie wiem jaki problem jest z TV w SC tam gdzie byles, ale u mnie wszystko jest OK.

>>dlaczego wybralem WD My Book z zewnetrznym zasilaniem?? a bo studiujac we Wrześniu tematy o TV SONY (planowalem zakup) juz wiedzialem ze bede potrzebowal do niego HDD. Nie pamietam juz gdzie znalazlem info ale to bylo anglojezyczne forum odnosnie audio-video itd... przeczytalem ze najlepiej sprawdzac sie bedzie dysk z zewnetrznym zasilaniem...<<

Kodi po aktualizacji odtwarza wszystkie filmy ktore mam na dysku plynnie i wczesniej widzi foldery po tzw. zimnym starcie TV anizeli firmowa apka Video... tak wiec jakby dla mnie problem z zacinaniem na KODI wyeliminowany wiec Kodi jako jedna apka do wszystkiego.

co do 4k zostawiam temat uzytkownikom TV 4K serii x...

jk_seeker

New member
Wiec tak:

>>dlaczego wybralem WD My Book z zewnetrznym zasilaniem?? a bo studiujac we Wrześniu tematy o TV SONY (planowalem zakup) juz wiedzialem ze bede potrzebowal do niego HDD. Nie pamietam juz gdzie znalazlem info ale to bylo anglojezyczne forum odnosnie audio-video itd... przeczytalem ze najlepiej sprawdzac sie bedzie dysk z zewnetrznym zasilaniem...<<

Kodi po aktualizacji odtwarza wszystkie filmy ktore mam na dysku plynnie i wczesniej widzi foldery po tzw. zimnym starcie TV anizeli firmowa apka Video... tak wiec jakby dla mnie problem z zacinaniem na KODI wyeliminowany wiec Kodi jako jedna apka do wszystkiego.

co do 4k zostawiam temat uzytkownikom TV 4K serii x...

Dzięki wielkie za wiadomość i testy :) Ciekawe, że z dodatkowym zasilaniem także musisz czekać.. Sam nie wiem, co o tym myśleć. Wybiorę się jeszcze dziś sprawdzić ten Kodi.

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Testował, na wbudowanym tzw. video chodzi miodzio, obraz ostry i wyraźny z napisami, na Kodi przy fHD obraz już nie tak ostry i wyraźny (spadek jakości jakbym mógł ująć procentowo, tak 20 kilka procent, dość wyraźny spadek jakości), do samego 4K zobaczyłem mozaikę kolorową złożoną z pixeli, więc nie odpalił, czeka mnie jeszcze wersja kodi 16, bo jak piszą jest dostępna. Niemniej do oglądania video preferuje zew. urządzenia do fHD, nie mam kłopotu przy hd audio, Kodi 16 ma to poprawić ale bez ARC i tak nie wypuszczę audio z TV, taka konstrukcja Sonego.

jk_seeker

New member
Testował, na wbudowanym tzw. video chodzi miodzio, obraz ostry i wyraźny z napisami, na Kodi przy fHD obraz już nie tak ostry i wyraźny (spadek jakości jakbym mógł ująć procentowo, tak 20 kilka procent, dość wyraźny spadek jakości), do samego 4K zobaczyłem mozaikę kolorową złożoną z pixeli, więc nie odpalił, czeka mnie jeszcze wersja kodi 16, bo jak piszą jest dostępna. Niemniej do oglądania video preferuje zew. urządzenia do fHD, nie mam kłopotu przy hd audio, Kodi 16 ma to poprawić ale bez ARC i tak nie wypuszczę audio z TV, taka konstrukcja Sonego.
Czyli na chwilę obecną odtwarzanie plików 4K nie działa.. :| Co do audio, to nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale czy nie da się wyprowadzić audio kablem optycznym do przetwornika DA lub słuchawkowym, ustawionym w TV jako line-out i po kablu z końcówkami RCA do wzmacniacza?

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Po optyku nie wypuścisz nic więcej niż DD/DTS o HD audio możesz zapomnieć (to kwestia optyka nie Sonego), ze słuchawkowego zwykle stereo. Masz ampli z ARC to problemu raczej nie powinieneś mieć.

4k chodzi na playerach zainstalowanych wraz TV i to b dobrze.

Co do KODI to jakby system w systemie all-in-one, jednych może co cieszyć drugich smucić, sam preferuje proste rozwiązania, z pewnością zainstalowanie jakiś wtyczek odpali być może 4K, zapodałem takowe a problem pozostał. Nie skreślam Kodi, zabawę zacznę dalej na 16stce, może będzie miał w standardzie to czego teraz "isengar" nie miał.

jk_seeker

New member
Po optyku nie wypuścisz nic więcej niż DD/DTS o HD audio możesz zapomnieć (to kwestia optyka nie Sonego), ze słuchawkowego zwykle stereo. Masz ampli z ARC to problemu raczej nie powinieneś mieć.

4k chodzi na playerach zainstalowanych wraz TV i to b dobrze.

Co do KODI to jakby system w systemie all-in-one, jednych może co cieszyć drugich smucić, sam preferuje proste rozwiązania, z pewnością zainstalowanie jakiś wtyczek odpali być może 4K, zapodałem takowe a problem pozostał. Nie skreślam Kodi, zabawę zacznę dalej na 16stce, może będzie miał w standardzie to czego teraz "isengar" nie miał.

Pozytywnie, że jednak czyta 4K :) A sam KODI 16 faktycznie lepiej odtwarza, niż poprzednia wersja. Nie mam aplitunera, mam porządny wzmacniacz stereo i żałuję, że żaden producent TV nie robi już wyjść audio RCA. Metodą prób i błędów będę sprawdzał, co mi przyniesie lepszą jakość - czy po słuchawkowym jako line-out, czy optykiem do DA (sporo zależy tu od DA). Słyszałem też, że jest możliwość wyprowadzenia audio przez złącze EURO (przelotka EURO-RCA), natomiast podobno można tak wyprowadzić sygnał tylko dla sygnału, który przechodzi przez tuner TV. Nie wiem, na ile to prawdziwe, ale tak słyszałem.

Ostatnia edycja:

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Wyjście "słuchawkowe" jest dzielone i konfigurowalne, na słuchawki i w. elektryczne analogowe, kabelek m-jack to 2xRCA załatwi sprawę, więc nie musisz się bawić przez EURO ;-), chociaż jak najbardziej możesz :),optyk imo lepszy ale purystą audiofilem nie jestem ;-) .

jk_seeker

New member
Wyjście "słuchawkowe" jest dzielone i konfigurowalne, na słuchawki i w. elektryczne analogowe, kabelek m-jack to 2xRCA załatwi sprawę, więc nie musisz się bawić przez EURO ;-), chociaż jak najbardziej możesz :),optyk imo lepszy ale purystą audiofilem nie jestem ;-) .
Ja z kolei purystą audiofilem jestem i mówię to z pełnym przekonaniem :) i na pewno najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie analogowe :) ale oczywiście wszystko zależy tez od jakości wyjścia takiego gniazda. W każdym razie na pewno warto zacząć od analogowego, jeśli jest opcja ustawienia go jako line-out (bo zabawa w korekcją głośności na wyjściu odpada :) )

accu

New member
Bez reklam
Nie wiem czy zauważyliście ale po ściągnięciu pliku z najnowszym oprogramowaniem jest różnica w wielkości pliku do tego ile powinien on mieć patrząc w instrukcję, która jest na stronie Sony przy tej aktualizacji ... znowu jakiś babol ktoś zrobił...

Witam uprzejmie,

Tak jak napisałem jest "coś na rzeczy" w poście nr #520 . Oprogramowanie wydane 17-02-2016 obarczone jest błędem technicznym .
Zawieszono tą wersję . Dobre i to .:|

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

Ostatnia edycja:
Do góry