Trochę poskakałem i stabilne to to jest mocno umiarkowanie, w jednym miejscu działa super płynnie, w innym coś chrupie, ale z drugiej strony to te pół-oficjalne wiele lepsze nie są.
Pierwsze co to oczywiście wrzuciłem bluraya z atmosem i jest jakieś dziwactwo: jak mam wyjscie jako pass-through ustawione, to żaden atmos mi z bluraya nie dociera do soundbara, ale jak ustawiłem na auto - to i owszem (i z apek też działa). To już jakiś plus, bo mam ustawiony tylko nieskompresowany w odtwarzaczu, więc jak to się nie zrypie, to będę mógł przestać robić akrobacje. Tylko czemu pass-through puszcza PCM to już tylko TCL wie.
Jasny pasek w ogóle moim zdaniem się nie zmienił.
Za każdym razem muszę włączyć game-mode jak włączam PS5, bo ani tego nie pamięta, ani mi nie wykrywa konsoli (chociaż pokazuje jej nazwę) i nie włącza automatycznie - a to istotne, bo bez tego VRR nie działa, trochę irytujące. Wcześniej się pojawiał komunikat że game content detected czy coś takiego.
Fajne to menu pod trzema kreskami i że można je sobie dostosować - przydaje mi się czasem opcja wyłączania ekranu i doklikiwanie się do niej w starszych softach jest masakryczne, a tu można sobie skrót do audio settings zrobić.
Nadal przełączanie kanałów TV nie "zawija" ich po ostatnim, tylko odpala HDMI. I nadal podświetlenie czegoś w EPG, przełącza na ten kanał TV. Obie te funkcjonalności wyglądają jakby działały w 20fps.
Udało mi się też w mig zawiesić tv tak że tylko wtyczka z gniazdka pomogła - włączając i wyłączając KODI. Wychodząc z niego przyciskiem home na pilocie, a nie przyciskiem power off w apce wszystko jest ok. To tak jak na poprzednim sofcie.
Ogólnie jest lepiej, coś się z tą kompatybilnością poprawia a też samo UI wygląda w końcu nie jak wyrezane w Paintcie. Zobaczymy