Telewizor TCL C845 4K Ultra HD: Mini LED OD10, QLED, 2000 nitów, HDR10+, Dolby Vision/Atmos, 144 Hz i Google TV - wszystko co musisz wiedzieć.

stadcom

Member
Witam. Niestety tv nie ma obecnie w żadnym pobliskim sklepie i nie jestem w stanie sprawdzić. Jak wygląda przewodnik po programach w tcl c845 ? Czy nadal występuje brak polskich znaków jak to miało miejsce w zeszłorocznych modelach ? Czy wyświetlają się wszystkie programy od razu, czy jest tak jak w Samsung, że za każdym razem trzeba wybrać przynajmniej po jednym programie z danego mux by wyświetlił się cały program dla wszystkich kanałów ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Polskie znaki są normalnie, widocznie ktoś nie umie korzystać ze sprzętu w myśl zasady "trochę techniki i się gubimy...."
Wyświetla całość

stadcom

Member
A jak ma się kwestia poprawności działania hbbtv ? W komentarzu jednego użytkownika czytałem że hbbtv nie działa. Czy wszystko działa poprawnie ? Dopytuje gdyż w innym chińskim tv Hisense miałem problem z hbbtv jak: bardzo często nie działała 7 dniowa historia, a jak już działała to załączały się nie te archiwalne treści które się wybrało.

phoenix_me

Active member
No i ten film chyba odpowiedział na wszystkie moje pytania, i C845 pewnie za jakiś czas pojawi się u mnie w pokoju :)

Na temat tego filmu, testu wypowiem się poniżej, komentując jednocześnie to co napisał @kiki

To jest potwierdzenie opinii tych co kupili.
To świetny model.dostał pięć gwiazdek.

Czy Ty @kiki w ogóle oglądałeś ten test? Śmiem podejrzewać, że nie. Co więcej jestem tego prawie pewny. Dlaczego? Bo rekomendację to on dostał ale jako stosunek ceny do jakości. Natomiast jeżeli chodzi o obraz to ma dwa poważne problemy
1. Źle działające lokalne przyciemnianie
2. Problemy z jasnością i kolorami w trybie HDR.

Ad.1. Problem bardzo widoczny na tle pokazywanego obok samsunga. Zwłaszcza pasy na górze i na dole które były szara zamiast być ciemnymi. Problem częściowo rozwiązywała zmiana opcji Local Dimming na High ale generowało to inne problemy.

Ad.2. Nie udało się ustawić TV tak aby utrzymywał dobrą jasność na różnych materiałach HDR. To dlatego, że algorytm podświetlał różne materiały z różna siłą. Nawet kalibracja nie pomogła.

Wniosek był taki iż testujący ma nadzieję, że problemy te rozwiążą poprawiając firmware. Ale z tą nadzieją jest jak z ikoną "mute". Jak już w TCL wciśniesz mute to pojawi się odpowiednia ikonka na TV. I zostaje ona dopóki nie zwiększysz głośności. Zmniejszenie niestety na nią nie działa. I tak to już jest w TCL'ach do kilku lat.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie będę Cię obrażał bo nie widzę takiej potrzeby, ale zawsze znajdą się inni którzy mają to w naturze swojej.
O telewizor testowy też się nie martw.
Otrzymał w naszym teście Pięć gwiazdek, na innych portalach w Europie też .
https://eisa.eu/awards/tcl-65c835/ - otrzymał tytuł najlepszego w Europie -wybrany przez 52 dziennikarzy z całego świata
Ale gdzież tam Oni specjaliści - przy Twojej specjalizacji.

Więc daruj sobie ataki personalne !
Czytaj regulamin.
A na temat telewizora możesz pisać co chcesz - to tylko Twoja ocena.
Inni którzy kupili , a jest ich setki , a może tysiące - są bardzo zadowoleni i sami przysyłają swoich znajomych wydając im własne rekomendacje.
Jak zawsze - w klasie cenowej
Na podstawie testu, testów, opinii, rekomendacji - śmiało można polecać właśnie w klasie cenowej.

Jeśli ktoś liczy, że ten telewizor "Krawaty wiąże, usuwa ciąże, tańczy, śpiewa, recytuje ..."
To jeszcze się taki nie urodził , który by wszystkim dogodził.
To jest mini led a nie OLed. W swojej klasie - godny polecenia.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Napisałeś najpierw, że tanie - później , że duże pieniądze.
Więc człowiek zmienny jest.

Nikt nie kupuje - tak mi się wydaje - na podstawie testu , Ferrari, czy nawet łodzi.
Żaden test nie służy do tego.
Testy pokazują możliwości sprzęt , zalety i uwagi.
Każdy ma rozum swój i sprawdza różne opisy i opinie.
A może i tak kupić zupełnie co innego.

Ten model ma się dobrze, zbiera dobre oceny i opinie w klasie cena do jakości.

luck76

Well-known member
I to jest prawda, to szanuję. Ale nie szanuję tego jak ktoś wciska kit i próbuje ludziom wmówić, że (trzymając się poprzedniego przykładu) Ssangyong Musso to Mercedes G-klasa

duxdaro

New member
Heh... Ładny syf tu robicie... Ale się nie mieszam.

Dzisiaj przyszedł mój 55C845 i mam w związku z tym pytanka. Może i błahe, ale, kto pyta nie błądzi ;P

Pierwsze, to w związku z głośnikiem umieszczonym na tyle tv, mam problem z uchwytem ściennym, gdyż dociska mi on rzeczony głośnik, a według manuala powinno być min. 30mm luzu :/ Czy zastosowanie jakiś dystansów będzie bezpieczne? Lub jeżeli ktoś miał ten sam problem, to jak go rozwiązał?

Drugie ma związek z dźwiękiem po optyku. Wcześniej miałem dźwięk z tv, jak i z pc, podłączone optykiem do switcha i z niego do wzmacniacza Pioneer VSX-324K. Działało jak należy, lecz teraz dźwięk z tv nie przechodzi przez switch. Próbowałem różnych ustawień i nic. Jak podłączę optyka z tv bezpośrednio pod wzmacniacz, to dźwięk jest i wyskakuje info o formacie Dolby Digital, jak na poprzednim tv. Brak wsparcia Dolby Atmos i DTSX na switchu?

I jak najlepiej poustawiać opcje obrazu pod gry (PC, PS5) i filmy z apek (Netflix, itp.)? HDR oczywiście.

luck76

Well-known member
Pierwsze, to w związku z głośnikiem umieszczonym na tyle tv, mam problem z uchwytem ściennym, gdyż dociska mi on rzeczony głośnik, a według manuala powinno być min. 30mm luzu :/ Czy zastosowanie jakiś dystansów będzie bezpieczne? Lub jeżeli ktoś miał ten sam problem, to jak go rozwiązał?
Myślę, że są jakieś rozwiązania przygotowane pod te wynalazki, natomiast jeśli bedziesz miał odsłuch z zewnetrznego źródła dźwięku, to prawdopodobnie nie robi to różnicy jak zamontujesz

Drugie ma związek z dźwiękiem po optyku. Wcześniej miałem dźwięk z tv, jak i z pc, podłączone optykiem do switcha i z niego do wzmacniacza Pioneer VSX-324K. Działało jak należy, lecz teraz dźwięk z tv nie przechodzi przez switch. Próbowałem różnych ustawień i nic. Jak podłączę optyka z tv bezpośrednio pod wzmacniacz, to dźwięk jest i wyskakuje info o formacie Dolby Digital, jak na poprzednim tv. Brak wsparcia Dolby Atmos i DTSX na switchu?

Dźwięk binauralny nie pójdzie po optyku. Maksymalnie puści 5.1 (DD, DTS)
I jak najlepiej poustawiać opcje obrazu pod gry (PC, PS5) i filmy z apek (Netflix, itp.)? HDR oczywiście.
Sprawdź czy nie masz np Netflix calibrated mode. W Sony po włączeniu filmu w apce wbudowanej w TV samo się włącza domyślnie ino raz jest ciekawszy (m.in. zmiękczony, wygaszanie strefowe zminimalizowane)

duxdaro

New member
Dźwięk binauralny nie pójdzie po optyku. Maksymalnie puści 5.1 (DD, DTS)
Znaczy dziwi mnie, że jak puszczę po optyku bezpośrednio do wzmacniacza, to dźwięk jest, a przez switch już nie. Switch to model JL-SP0301 i to pewnie jego wina. Może ktoś zna coś lepszego? HDMI ARC mi niestety odpada, bo wzmacniacz jest jakiś walnięty pod tym względem :ROFLMAO:

luck76

Well-known member
Znaczy dziwi mnie, że jak puszczę po optyku bezpośrednio do wzmacniacza, to dźwięk jest, a przez switch już nie. Switch to model JL-SP0301 i to pewnie jego wina. Może ktoś zna coś lepszego? HDMI ARC mi niestety odpada, bo wzmacniacz jest jakiś walnięty pod tym względem :ROFLMAO:
Jaki masz wzmacniacz?

Do góry