Telewizor TCL C845 4K Ultra HD: Mini LED OD10, QLED, 2000 nitów, HDR10+, Dolby Vision/Atmos, 144 Hz i Google TV - wszystko co musisz wiedzieć.

luck76

Well-known member
Możesz spokojnie kupować
Nie potrzebuję kolejnego. Do moich potrzeb mam to co najlepsze w klasie - 75x95K w bardzo słonecznym pokoju powieszony na ścianie o orientacji północny zachód. Ekspozycja okien na: wschód, południowy wschód, południe i południowy zachód (powaga - vis'a vis ściany z tv jest w całości oszklony wykusz [połowa sześciokąta] a prostopadła ściana mocno wypełniona oknami - wszystkie okna od podłogi).TV często oglądam z leżanki z punktem położenia głowy odsuniętym od osi środkowej tv o ca 1/3 kąta prostego, tj 30 stopni. c845 przez brak rzeczonej powłoki ma w tym punkcie baaaardzo zdegradowane: jasność, odwzorowanie czerni (mocno wyprana - szara) oraz wypraną paletę kolorów. W takich okolicznościach ten TCL nie jest w stanie konkurować w kwestii kątów nawet z x85 moich rodziców :) Makówki do grania w 144hz nie wykorzystam - ba! do żadnego grania nie wykorzystuję - od tego jest konsola nie obsługująca tego odświeżania (max 120hz). Za to podłączam czasem kompa do TV żeby popracować na xls i wówczas dla czytelności tekstu ważna jest chroma YCbCr444, której TCL przy 120hz w 4k nie obsłuży.
Pomijam też kwestię słabego procka, który powoduje, że Google TV ws TCL miewa przycinki w przeciwieństwie do TPV (metkowany jako Philips) i Sony.
Tego TCLa zjada we wszystkich w/w kwestiach nawet odbiornik Sonego sprzed 2 lat, który też miałem, tj x95j.

Także dziękuję za uspokojenie, ale nie skorzystam :)

EDIT. Bogiem a prawdą, żaden TV (poza miniLED) nie równa się temu w jaki sposób prezentuje treści HDR komputer MBP 14. W nim miniLED to jest zupełnie inna klasa.

Ostatnia edycja:

donsalieri

Active member
Bez reklam
a ten dalej porównuje tv za 15 tysiecy z tv za 10 tysięcy. No brawo, że ci sie nie nudzi :p
Może przejedz się do salonu np. Skoda i nagadaj im tam że BMW wszystko ma lepsze. To nic że trzy razy droższe. ale lepsze,
wiec luck76 będzie chodził po świecie i oznajmiał wszystkim że ma najlepszy telewizor na świecie :)
Nie kupujcie nic innego niż luck76!!

btw kiki tekt o kupowaniu kierował nie do ciebie tylko do math13.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Luck 76 , nie zrozumiał że to nie do niego.
Sony mini LED 85 x95k też jest dobry ale wg mnie nie jest wart dopłaty 6000 zl
Każdy wybiera co chce.

luck76

Well-known member
Luck 76 , nie zrozumiał że to nie do niego.
Sony mini LED 85 x95k też jest dobry ale wg mnie nie jest wart dopłaty 6000 zl
Każdy wybiera co chce.
a gdyby to była różnica 2700? bo taką masz obecnie między najnowszą wersją 75x95L a tym TCL. Co więcej - jak dobrze poszukasz, a warto, to znajdziesz x95J 2000 PLN tańszy od tego TCL, o którym też pisałem i uważam że to odbiornik lepszy od x95K.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Bardzo dobrze , że nareszcie napisałeś we własnym imieniu - "Uważam że "....
Inni uważają inaczej i to jest dobre pole do wymiany opinii.

Jakie są znaczące różnice w praktyce między TCL C845 od Hisense U8KQ oprócz większej ilości stref podświetlenia w tym drugim, dodatkowego USB 3.0 z funkcją PVR, innego systemu smart, lepszego zestawu dźwiękowego, słabszego Wifi i Bluetooth? Z tego co wiem, w wersji amerykańskiej przetwarzanie obrazu w amerykańskiej wersji jest lepsze w najnowszym Hisense niż w TCL.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie znam wersji amerykańskiej więc nie odpowiem .
Znam C845 i opinie tych co kupili w dużej ilości.

luck76

Well-known member
Jakie są znaczące różnice w praktyce między TCL C845 od Hisense U8KQ oprócz większej ilości stref podświetlenia w tym drugim, dodatkowego USB 3.0 z funkcją PVR, innego systemu smart, lepszego zestawu dźwiękowego, słabszego Wifi i Bluetooth? Z tego co wiem, w wersji amerykańskiej przetwarzanie obrazu w amerykańskiej wersji jest lepsze w najnowszym Hisense niż w TCL.
@kiki nikt nie pyta o wersję US (U8K) tylko EU (U8KQ) która jest dużo lepiej wyposażona z punktu widzenia typowego użytkownika. Jest oparta o układ Pentonic zapewniający duuuużo lepszą gradację w przejściach tonalnych, lepsze Wi-Fi (AX) i BT. Bije na głowę TCL również w responsywności systemu (m.in dzięki nowemu SOC i samemu systemowi VIDAA vs Google - ten w TCL dalej mierzy się z niedopracowaniem). Dźwięk ma też zdecydowanie lepszy oparty na 5 głośnikach. No i pilot bajka - chyba wzięli sobie za wzór Bang&Olufsena - robi pierońskie wrażenie - inna sprawa że pilot TCL to generalnie taki typowy chińczyk podobny do pchanych do każdego egzotycznego media playera na Google TV, także przy nim każdy pilot jest fantastyczny - nawet ten Panasonica :)
Pomijam też kwestię zarządzania strefami podświetlania, które zapewnia nowy procek.
Generalnie TCL wypada przy nim blado nawet w zakresie porównania cena/wyposażenie.
Co zapewne podkreśli @kiki , który uwielbia wspominać nt nagród EISA :) ten Hisense (65") dostał nagrodę dla najlepszego miniLED (TCL 65" też ale tylko w kategorii miniLED dla kina domowego, z pewnością dlatego, że nie radzi sobie tak dobrze jak Hisense i inne TV ze źródłami innymi niż 4K - znów to kwestia słabej mocy procka i niedopracowanego softu).

Ostatnia edycja:

wegner

New member
TCL C845 czy może jednak jakiś OLED w podobnej cenie - JVC LT-55VAO9200, Philips 55OLED707/12 lub 55OLED718/12 ?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Będą nowe modele OLED JVC.
Właśnie dziś oglądaliśmy.

Znów to kwestia czasu kiedy kupujesz telewizor ?

wegner

New member
Nowe modele zawsze będą. ;)
Pytanie jak wypadają obecne ... widzę, że taki JVC LT-55VAO9200 jest w cenie jak C845. Podobno TCL ma dobry wskaźnik cena/jakość więc zastanawiam się czy taki OLED to też dobra opcja, czy jednak jest coś co stawia go na gorszej pozycji jak omawiany tutaj TCL?

wegner

New member
No właśnie widzę, że na C845 pierwszy raz chyba promka się pojawiła z obniżką koło 10%
Dodatkowo nowy (?) Philips 55OLED718 w rozsądnych pieniądzach, tylko nie mogę opinii o nim znaleźć, ale na zeszłoroczny (707) wielkich narzekań (prócz pilota) nie widziałem.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz jakieś dodatkowe pytania na temat OLED 718 ?
Odpowiemy.
Tcl 845 masz w ofercie z pakietem gratisów dodatkowo .

wegner

New member
pytania mam dość ogólne, czy taki oled 718 będzie lepszym wyborem od TCL 845?
... priorytety to oglądanie transmisji sportowych, konsola, smart tv (vod dla dzieciaków głównie)

Do góry