Telewizor TCL C845 4K Ultra HD: Mini LED OD10, QLED, 2000 nitów, HDR10+, Dolby Vision/Atmos, 144 Hz i Google TV - wszystko co musisz wiedzieć.

bladesss

Member
Więc kupiłem 65C845 X2 i jestem zadowolony. Kupiłem jakieś 2 tyg temu, ale mało miałem czasu na telewizję.
Obraz jest elegancki - bałem się, że słaby sygnał (np. naziemna) będzie źle wyglądał. Wygląda bardzo dobrze, a im lepszy sygnał tym lepiej. Nie zauważam smużenia (polepszacze wyłączone), nie narzekam na clouding, pasy czarne górą i dołem są czarne nie szare, dźwięk jak na telewizor (do muzyki używam innego sprzętu) jest dobry, w trybie dynamicznym podobny stylem do kinowego, menu jest płynne nie zacina się, pokój ma 2 okna i ich wpływ na oglądanie jest ograniczony (coś się tam odbija, ale...), faktycznie predefiniowane ustawienia obrazu są słabe (mam parametry po kalibracji od Kiki i u Niego kupione), nie zauważyłem zwieszania się softu i potrzeby restartu. Jednym słowem oglądam i się nie zastanawiam.
Dużym minusem jest brak instrukcji obsługi PL. To co jest załączane w pakiecie to porażka. Trudno więc znaleźć różne opcje. Jak ustawić, żeby po uruchomieniu nie włączał się ekran "Dom" od googla - już znalazłem. Jak poprzestawiać kolejność ikon w aplikacjach ulubionych? - też znalazłem. Może są jeszcze jakieś inne opcje, których działania nawet nie poznam, bo nie ma instrukcji. "Wadliwie" działa epg programów, bo w trakcie przejeżdżania na inny program kursorem po 2 sek samoczynnie przełącza na kanał który podświetlam - słabe. Brak opcji wygaszenia ekranu np. gdy w tle leci muzyka uważam za wadę. Uruchamia się wygaszacz ekranu z datą i "pogodą" - czy podaje ją na podstawie lokalizacji? Nie wiem, z jakiego serwisu pogodowego korzysta? Nie wiem. Fakt, po podłączeniu pod ampliturner nie odcina głośników w tv. Kodi działa - tzn. to co znajdzie free (póki co nie płacę) to odtwarza :).
Tyle odczuć.

Z tym trybem dom mógłbyś opisać gdzie to się zmienia. Ekran przy muzyce na pewno da się wyłączyć, widziałem to w opcjach ale nie pamiętam w którym miejscu. Pogodę też da się ustawić, wg. miejscowości. Jak masz jakieś listy iptv darmowe to mógłbyś się podzielić;)

zabtcent

Member
Więc kupiłem 65C845 X2 i jestem zadowolony. Kupiłem jakieś 2 tyg temu, ale mało miałem czasu na telewizję.
Obraz jest elegancki - bałem się, że słaby sygnał (np. naziemna) będzie źle wyglądał. Wygląda bardzo dobrze, a im lepszy sygnał tym lepiej. Nie zauważam smużenia (polepszacze wyłączone), nie narzekam na clouding, pasy czarne górą i dołem są czarne nie szare, dźwięk jak na telewizor (do muzyki używam innego sprzętu) jest dobry, w trybie dynamicznym podobny stylem do kinowego, menu jest płynne nie zacina się, pokój ma 2 okna i ich wpływ na oglądanie jest ograniczony (coś się tam odbija, ale...), faktycznie predefiniowane ustawienia obrazu są słabe (mam parametry po kalibracji od Kiki i u Niego kupione), nie zauważyłem zwieszania się softu i potrzeby restartu. Jednym słowem oglądam i się nie zastanawiam.
Dużym minusem jest brak instrukcji obsługi PL. To co jest załączane w pakiecie to porażka. Trudno więc znaleźć różne opcje. Jak ustawić, żeby po uruchomieniu nie włączał się ekran "Dom" od googla - już znalazłem. Jak poprzestawiać kolejność ikon w aplikacjach ulubionych? - też znalazłem. Może są jeszcze jakieś inne opcje, których działania nawet nie poznam, bo nie ma instrukcji. "Wadliwie" działa epg programów, bo w trakcie przejeżdżania na inny program kursorem po 2 sek samoczynnie przełącza na kanał który podświetlam - słabe. Brak opcji wygaszenia ekranu np. gdy w tle leci muzyka uważam za wadę. Uruchamia się wygaszacz ekranu z datą i "pogodą" - czy podaje ją na podstawie lokalizacji? Nie wiem, z jakiego serwisu pogodowego korzysta? Nie wiem. Fakt, po podłączeniu pod ampliturner nie odcina głośników w tv. Kodi działa - tzn. to co znajdzie free (póki co nie płacę) to odtwarza :).
Tyle odczuć.
Tryb wygaszania ekranu znalazłem przypadkiem xD Jest w opcjach dźwięku, pierwsza opcja na gorze i nazywa się „tylko dźwięk” daaa bez sensu ale to wygasza ekran i zostawia audio. Szukałem tego wieki żeby nie świecił mi tv jak słucham np. muzyki na Spotify :)

cola0760

Member
hej,
skąd ściągnąć firmware?
na stronie TCL nic nie ma :(
wgrałem nowy z telegrama i niewiele wnosi, a sam system stał się mniej responsywny
da się wrócić do pierwotnego?

donsalieri

Active member
Bez reklam
Mam Philipsa PML i tego TCLa i różnicy w wykonaniu nie widać.
Jakość plastiku nie różni się od innych TV, a widać go kilka milimetrów wokoło matrycy. Tył bardzo mocny, 85cali wisi solidnie.
Takie to testy tendencyjne, sa tacy co liczą gwiazdki na niebie, a to też zależy od ustawień.
Bugi? mam go pół roku i ani razu sie nie wysypał czy cos, bugi to może mają ci co aktualizacje robią z telegrama :))

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Akurat słabe porównanie bo PML to zrobiony po taniości tv. I tak, tak jest oceniany we wszystkich testach. TCL chipset ma słaby i nie oszukasz tego. Wystarczy pooglądać testy i zobaczysz jak zamula.

donsalieri

Active member
Bez reklam
Widac TCL nie dla wszystkich. Nie kupujcie go. Kupujcie inne za dwa razy więcej, będzie lepszy plastik :) chipset w testach jest pewnie słabszy ale nie ma to wpływu na codzienne użytkowanie tego TV. Bugów nie stwierdziłem. I mam 85 cali w cenie 65 cali :)

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Widac TCL nie dla wszystkich. Nie kupujcie go. Kupujcie inne za dwa razy więcej, będzie lepszy plastik :) chipset w testach jest pewnie słabszy ale nie ma to wpływu na codzienne użytkowanie tego TV. Bugów nie stwierdziłem. I mam 85 cali w cenie 65 cali :)
Z czegoś wynika ta taniość. Nikt prezentów nie robi.

donsalieri

Active member
Bez reklam
Dla tych co czytaja i nie wiedza o czym piszę- informacja-PML to topowy MiniLed Philipsa. Lespze ma tylko OLedy.
No ale cóż, niektórzy oglądaja telewizor od tyłu z tego wynika :D wtedy plastik Sony jest lepszy od plastiku TCL ;)

Do góry