Telewizor TCL C845 4K Ultra HD: Mini LED OD10, QLED, 2000 nitów, HDR10+, Dolby Vision/Atmos, 144 Hz i Google TV - wszystko co musisz wiedzieć.

zabtcent

Member
hej
nabyłem i ja :)

pytanie:
- w swoim starym LED Samsunga i w OLED LG mam tak, że oglądam sobie TV i leci dźwięk przez głośniki TV. Włączam sobie ampli lub soundbar (Sama mam podpiętego do Onkyo, a LG do soundbara) i automatycznie odcina mi głośniki w TV i przełącza na apli/bara.
Tutaj w TCL tak się nie dzieje. Muszę się zagrzebać w menu (nie jest to na wierzchu) i dopiero zmienić by wysyłał dźwięk poprzez ARC
wszystko mam ustawione na automat (i w teorii ma sam wybierać)

i drugie:
- czy naprawdę nie da się wyłączyć upłynniaczy w Dolby Vision AI czy inne IQ (nie pamiętam jak się to nazywa)

i trzecie:
- mam bad pixela :( Widoczny właściwie na każdym tle. Czy ja coś mogę zrobić z tym, czy to już lipa?

PS nie oglądajcie tego TV w sklepie. Każdy fabryczny preset to nieporozumienie. Trzeba pogrzebać lub skorzystać z kalibracji i wtedy pokazuje pazur.
N
hej
nabyłem i ja :)

pytanie:
- w swoim starym LED Samsunga i w OLED LG mam tak, że oglądam sobie TV i leci dźwięk przez głośniki TV. Włączam sobie ampli lub soundbar (Sama mam podpiętego do Onkyo, a LG do soundbara) i automatycznie odcina mi głośniki w TV i przełącza na apli/bara.
Tutaj w TCL tak się nie dzieje. Muszę się zagrzebać w menu (nie jest to na wierzchu) i dopiero zmienić by wysyłał dźwięk poprzez ARC
wszystko mam ustawione na automat (i w teorii ma sam wybierać)

i drugie:
- czy naprawdę nie da się wyłączyć upłynniaczy w Dolby Vision AI czy inne IQ (nie pamiętam jak się to nazywa)

i trzecie:
- mam bad pixela :( Widoczny właściwie na każdym tle. Czy ja coś mogę zrobić z tym, czy to już lipa?

PS nie oglądajcie tego TV w sklepie. Każdy fabryczny preset to nieporozumienie. Trzeba pogrzebać lub skorzystać z kalibracji i wtedy pokazuje pazur.
Mam soundbar podłączony po optyku i jedyna szybka zmiana z TV na ARC to trzy kreski na pilocie i tam jest wyjście audio. Nie korzystam z dźwięku w TV ale jak mam na auto to dźwięk leci z głośników i bara na raz. Durne to jakieś trochę. Ale to chyba jedyna szybka droga na zmianę. Niestety w Dolby Vision IQ nie da się wyłączyć upłynniania. Chociaż po dłuższym testowaniu stwierdzam, że chyba najlepszy jest Dolby Vision ciemny. TV jeszcze w trakcie dogrywania pod siebie więc trochę bawię się jeszcze ustawieniami xD

Gandalf01

New member
Jakby ktoś był zainteresowany to teraz jest w promocji w mm 65pml na miniledzie za 5300 - ale jakościowo nie wiem czy to jest konkurencja dla 65c845 ??

cola0760

Member
Cześć. Help!
kolejny temat
C845, Podpinam konsolę PS5 pod HDMI1 i HDMI2 i nie znajduje sygnału. Pod HDMI3 działa bez problemu. Mam kabel HDMI 2.1
co może być przyczyną?
a może ktoś też tak miał?

i Jak wywołać to menu niebieskie, w którym się ustawiało te wszystkie opcje do grania? (raz się pojawiło i to by było na tyle)

pozdrawiam

Ostatnia edycja:

bladesss

Member
Cześć. Help!
kolejny temat
C845, Podpinam konsolę PS5 pod HDMI1 i HDMI2 i nie znajduje sygnału. Pod HDMI3 działa bez problemu. Mam kabel HDMI 2.1
co może być przyczyną?
a może ktoś też tak miał?

i Jak wywołać to menu niebieskie, w którym się ustawiało te wszystkie opcje do grania? (raz się pojawiło i to by było na tyle)

pozdrawiam
wywołujesz przez przytrzymanie przez 5s przycisku z trzema poziomymi kreskami

Gosc32

New member
A czy ten telewizor da rady odtwarzać filmy 4k (mkv .x265) z sieci lub dysku usb?
Bo do poprzedniego TV musiałem nvidia shield dokupić, żeby nie cieło.

cola0760

Member
Pytanie, zagwozdka :)

czy wszystkie cztery HDMI w c845 są HDMI 2.1?

niech mnie ktoś z błędu wyprowadzi, albo utwierdzi w przekonaniu, bo jeśli wszystkie 4 są 2.1 to dlaczego na pierwszym jest 144Hz, na drugim 120Hz, a na trzecim jest 60Hz? (a na czwartym, gdzie jest eARC jaki jest Hz?) Dlaczego nie jest na każdym 120Hz na przykład?

pozdrawiam

bladesss

Member
Pytanie, zagwozdka :)

czy wszystkie cztery HDMI w c845 są HDMI 2.1?

niech mnie ktoś z błędu wyprowadzi, albo utwierdzi w przekonaniu, bo jeśli wszystkie 4 są 2.1 to dlaczego na pierwszym jest 144Hz, na drugim 120Hz, a na trzecim jest 60Hz? (a na czwartym, gdzie jest eARC jaki jest Hz?) Dlaczego nie jest na każdym 120Hz na przykład?

pozdrawiam
Pełnoprawne są tylko 2, pozostałe 2 to 2.0 ze zwiększoną przepustowością, nigdzie nie ma info, że na on 4x hdmi 2.1, a bynajmniej ja takiego czegoś nie widziałem. Wszędzie podają dwa takie i dwa takie

cola0760

Member
co to znaczy HDMI 2.0 ze zwiększoną przepustowością? To jaka to jest specyfikacja?

Jeśli chodzi o złącza, to wiedzę swoją czerpałem z testu. W pierwszym poście tematu, w którym piszemy, jest

"Telewizor ma cztery złącza HDMI 2.1 z certyfikatem HDCP 2.3, z HFR 4K/120, eARC (HDMI 4) , VRR (od 48 Hz do 144 Hz), FreeSync Premium Pro i ALLM . Jest też wejście kompozytowe , wyjście optyczne , port USB 2.0, port Ethernet oraz port CI+ ."

od siebie dodam, że wersja X2 ma USB 3.0, a nie 2.0

bladesss

Member
co to znaczy HDMI 2.0 ze zwiększoną przepustowością? To jaka to jest specyfikacja?

Jeśli chodzi o złącza, to wiedzę swoją czerpałem z testu. W pierwszym poście tematu, w którym piszemy, jest

"Telewizor ma cztery złącza HDMI 2.1 z certyfikatem HDCP 2.3, z HFR 4K/120, eARC (HDMI 4) , VRR (od 48 Hz do 144 Hz), FreeSync Premium Pro i ALLM . Jest też wejście kompozytowe , wyjście optyczne , port USB 2.0, port Ethernet oraz port CI+ ."

od siebie dodam, że wersja X2 ma USB 3.0, a nie 2.0
Nie znam konkretów, na takie info natrafiłem w jednej z recenzji
i na czym słuchasz tego dźwięku DTHD czy DTS HDMA?

nie słucham bo nie mam odpowiedniego sprzętu. Niemniej, po włączeniu odpowiedniego filmu z dysku po lewej na górze pojawiają się ikonki np HDR10 i Dolby atmos. Jestem dopiero na etapie poszukiwania DAC i zastanawiam się czy użyć optyka czy hdmi arc, ale raczej to drugie. Niestety mój sprzęt jest starszej daty, nie ma odpowiednich wejść
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czy ktoś się może orientuje, czy po włączeniu odbiornika eArc, czy C845 potrafi automatycznie wyciszyć głośniki wbudowane? Czy każdorazowo trzeba ręcznie?

cola0760

Member
na stronie producenta też jest, że ma 4x HDMI 2.1 (co nie wyklucza, że może tam być błąd)

co do atmosa, to wyświetla się, ale prawdopodobnie jest to Atmos DD+ (ale głowy nie dam)
wczoraj z ciekawości sprawdzałem film z dźwiękiem z pełnym atmosem i z dysku USB (w VLC) ta pełna ścieżka jest pokazywana jako DIABLE.

z eARC jest niestety tak, że każdorazowo ręczenie :(
i jest to mega wkurzające (w moim starym TV jest tak, że jak tylko włączę zewnętrzny odbiornik, to od razu odcina wewnętrzne głośniki i przepuszcza dźwięk)

pzdr!

mkrek

New member
Więc kupiłem 65C845 X2 i jestem zadowolony. Kupiłem jakieś 2 tyg temu, ale mało miałem czasu na telewizję.
Obraz jest elegancki - bałem się, że słaby sygnał (np. naziemna) będzie źle wyglądał. Wygląda bardzo dobrze, a im lepszy sygnał tym lepiej. Nie zauważam smużenia (polepszacze wyłączone), nie narzekam na clouding, pasy czarne górą i dołem są czarne nie szare, dźwięk jak na telewizor (do muzyki używam innego sprzętu) jest dobry, w trybie dynamicznym podobny stylem do kinowego, menu jest płynne nie zacina się, pokój ma 2 okna i ich wpływ na oglądanie jest ograniczony (coś się tam odbija, ale...), faktycznie predefiniowane ustawienia obrazu są słabe (mam parametry po kalibracji od Kiki i u Niego kupione), nie zauważyłem zwieszania się softu i potrzeby restartu. Jednym słowem oglądam i się nie zastanawiam.
Dużym minusem jest brak instrukcji obsługi PL. To co jest załączane w pakiecie to porażka. Trudno więc znaleźć różne opcje. Jak ustawić, żeby po uruchomieniu nie włączał się ekran "Dom" od googla - już znalazłem. Jak poprzestawiać kolejność ikon w aplikacjach ulubionych? - też znalazłem. Może są jeszcze jakieś inne opcje, których działania nawet nie poznam, bo nie ma instrukcji. "Wadliwie" działa epg programów, bo w trakcie przejeżdżania na inny program kursorem po 2 sek samoczynnie przełącza na kanał który podświetlam - słabe. Brak opcji wygaszenia ekranu np. gdy w tle leci muzyka uważam za wadę. Uruchamia się wygaszacz ekranu z datą i "pogodą" - czy podaje ją na podstawie lokalizacji? Nie wiem, z jakiego serwisu pogodowego korzysta? Nie wiem. Fakt, po podłączeniu pod ampliturner nie odcina głośników w tv. Kodi działa - tzn. to co znajdzie free (póki co nie płacę) to odtwarza :).
Tyle odczuć.

Do góry