No i stało się Dziś kupiłem 6500. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne...........
Też zakupiłem ten TV, ale ten czarny a właściwie szary to taki jak w 4-letnim lcd. Zrobię foty dzisiaj w nocy. Regulacje różne ustawienia itp nic nie daje nie idzie się nijak zbliżyć do "czarności ramki". Nie powiem czarny jest czarny(szary) a nie granatowy ale nie tego się spodziewałem po opisach z tego postu. Może też coś mam skopcone, zobaczymy jak potoczy się sprawa kolegi co zgłosił do serwisu ten problem.
Pozdr
Piotr
Mam pytanie, bo nie wiem czy to normalny objaw czy kwestia zlych ustawień (nad którymi nie miałem czasu się jeszcze pochylić).
Oglądając film kolor czarny jest hmm szary... film się kończy i mamy napisy końcowe... W momencie gdy jest jakiś tekst to mam szarą planszę z białymi napisami (szarą - pewnie w mniejszym stopniu niz w lcd ale jednak), znika tekst i obraz robi się całkiem czarny, pojawiają się następne napisy i znowu wszystko się powtarza. Efekt jest taki, ze wygląda to tak jakby ktoś wyłączał i włączał telewizor (obraz puszczony po hdmi z kompa). Jak u was przedstawia się (nie)czarny kolor?
Przecież te zjawisko to nic innego jak całkowite wyłączanie się matrycy, gdy TV wykryje ze nie ma ani jednego pixela do wyświetlenia, przechodzi w tryb oszczędzania energii i wyłącza matryce, stad wrażenie "idealnej" czerni.
Dodam ze jest to całkowicie normalne, występuje też na moim PV350, jeśli chcecie tego unikać zwiększcie troszkę jasność obrazu.
Testowałem przed chwilą przy napisach nie zauważyłem żeby coś się u mnie wygaszało, Są napisy jest przerwa w napisach to ciągle taki sam odcień czerni. w sumie dziwne żeby się wygaszał tv przecież on widzi piksele do wyświetlania tylko że czarne a to przecież składowe RGB. TV nie wie co jest wyświetlane może oglądam "noc" przecież mi się nie powinien wtedy wyłączyć... Może to kwestia ustawień tv? Ja mam wszystkie ulepszacze oszczędnościowe wyłączone.
Edytuje post stworzyłem w Photoshopie planszę 1920x1080 z wypełnieniem czarnym jak smoła max z każdego kanału. Wyświetliłem i w trybie kino nie wyłączał ekranu ale o dziwo w trybie oszczędzania energii (APS) wyłączył się ekran nawet jak myszka była na tym czarnym obrazie. Z tego wniosek to kwestia ustawień.
Tu porównanie jak ten sam plik świeci na starym poczciwym budżetowym LCD i tej plaźmie.
Pobierz plik black jpg | TinyPic.pl - Najlepszy darmowy hosting zdjęć, obrazków, fotek
Zdjęcia
F 1,8 1,13s iso 800 pliki z rawa przy temperaturze 5500K i ekspozycja +1
Szału nie robi, ustawienia plazmy około trybu kinowego żadne zmiany z nastaw predefiniowanych nie zmieniają czerni, a ustawienia lg obcięte do użytku na kompie żeby nie wypalał oczu.
P.S.
digitalus dzięki za linki z ustawieniami - wytestuję.
Pytanko jeszcze o aktualizację firmware.
Na stronie LG sporo nowszą wersję od mojej. (Version_03.29.12)
Mam problem żeby zaktualizować TV. Testowałem dwa usb tworzę folder LG_DTV i do środka wrzucam plik rozpakowany z rozszerzeniem *.epk Wtykam do usb TV i co dalej? Nie widzi tego pliku, automatycznie powinien rozpoznać? Czy coś muszę kliknąć?
Pozdr
Piotr
.........Czy macie może jakieś pomysły jakby tu najlepiej postąpić, aby nie uszkodzić telewizora? Byłbym wdzięczny za porady.
TV ma ponoć 600Hz.