Passat 1985
Uspokajając Cię na pocieszenie, powiem tak, a ile kasy musiałbyś wydać na 50 calowego LCD LED, który jakością obrazu [przede wszystkim odwzorowaniem ruchu] dorównałby plazmie. Przypuszczam, że grubo ponad 6 k PLN. Czyli można uznać, że zaoszczędziłeś

a uzyskane w ten sposób oszczędności przez ponad 15 lat wydasz na prąd

Chociaż wątpię bo za 5 lat na pewno kupisz OLED-a

Czyli nie będziesz miał dylematu z kasą, że za dużo wydałeś na poprzedni TV [plazmę]

Widzisz same plusy

Natomiast z tym zużyciem 130W, to jest chwyt marketingowy. Może i zużywa tyle przy włączonej max oszczędności energii i minimalnych ustawieniach parametrów obrazu, ale tak nie da się oglądać.
Nie możliwością jest aby plazma zużywała prąd na poziomie LCD LED

Średnie zużycie powinno mieścić się w granicach 150-180W, i jest to tylko 50-80W więcej od takiego samego wielkością LED-a. Oczywiście, że są plazmy które zużywają więcej energii od tego LG np. Panas TX-P 50G30 bez wątpienia ciągnie więcej [ale nikt z posiadaczy do tego nie przyzna się]. Z tym to jest tak, jak ze spalaniem paliwa przez samochód na 100 km. Instrukcje swoje, życie swoje, a każdy właściciel chwali że poniżej normy fabrycznej. A jak jest faktycznie??? To wiesz

))
PS.
Ja tak to sobie tłumaczę

Jest to również moja pierwsza plazma.
Uważam, że zakup b. dobry - jest to inna, lepsza, bardziej naturalna jakość oglądania przede wszystkim sportu w HD, a do tego kupiłem

Euro 2012 tuż tuż........