Qubus napisał:
A próbowałeś makro/sekwencji ? Poza tym czasami są kody przycisków które w fabrycznych pilotach nie ma - u mnie np. w Logitech Harmony 555 były kody do telewizora gdzie od razu ustawiały poszczególne wejścia HDMI bez łażenia po menu i wybierania.
Akurat funkcje makro wykraczają poza pilot z Onkyo
i tak zadziwiająco dużo potrafi zrobić w porównaniu jak widzę nawet tutaj na forum z innymi pilotami universalnymi.
Hmmm w sumie zawsze mam przy sobie PDA , w nim NoviiRemote, a tam idzie takie cudawianki robić jak w Twoim Harmony więc może się pokusze i zmiane rozdziałki nim będe robił
Qubus napisał:
Co do samego dekodera Vectra-8500 C (ADB) to jedyną rzecz jaką można zarzucić to dłuugie uruchamianie się po włączeniu do prądu. Przez ładne kilkadziesiąt sekund nic się nie dzieje, żadnego znaku co trzeba uwzględnić w ustawieniu sekwencji włączania urządzeń.
tu akurat nie mam zastrzeżeń, odbiorniki z N'ki czy inne na linuxie też się troche czasu uruchamiają...
Patrz, na PC gdzie są b.szybkie procki Linux się uruchamia ok 1min, więc tutaj, na sporo wolniejszym CPU w STB można mu to wybaczyć.
Wkońcu on włącza dwie rzeczy:
Wpierw przez ok 40-60sek boot linux'a, sterowników, platformy java , a potem już na gotowym środowisku odpala się soft ( wtedy widać już plansze vectry i ładowanie - widoczne tylko przez analog, przez hdmi nic nie widać )
Qubus napisał:
Tutaj pytanie - w instrukcji do dekodera sd na czerwono jest informacja o nie wyłączaniu urządzenia "z prądu". W instrukcji do 8500 nie ma takiej informacji - czy można spokojnie wyłączać z zasilania dekoder z innymi urządzeniami ?
W technisatach jest ta informacja o nie wyłączaniu z jednej prostej uwagi... są strasznie felerne/zawodne w nich zasilacze impulsowe ( na co dzień można zauważyć, że sporo się grzeją ) ja już mam 2gi egzemplarz ...
Przez 2lata bez problemu u mnie chodził, gdy załatwiłem sobie STB HD starszego technisata chciałem przepiąć do drugiego tv,,, niestety już się nie włączył
Podejrzewam, że zbyt duża temperatura działania na codzień doprowadza do wyschnięcia kondensatorów w sekcji zasilania, gdzie jak stb jest uruchomiony większych problemów niema bo nie potrzeba mu aż tak dużo mocy, ale po wyłączeniu z prądu już są problemy. Zasilacz nie wyrabia, żeby go włączyć spowrotem...
Oczywiście gdy ten technisat jest nowy to nie ma problemu z wyłączaniem, ale po 2-3latach lepiej uważać, żeby przypadkiem nie wyłączyć go z prądu...
Co do STB HD ADB-5800 bez problemu można go wyłączać. Nie zauważyłem, żeby zasilacz się nagrzewał czy coś innego.
Co do obawy przez zepsuciem samego softu też nie powinno być problemów: sam linux i sterowniki czyli można by rzec "podstawa" na której uruchamia się soft vectry jest nie do ruszenia, działa tylko w trybie odczytu więc jedyne co to może skopać się soft ,,, a jak to się stanie to ściągnie sobie nowy soft automatycznie i się zaktualizuje
Qubus napisał:
Co do samej Vectry to trochę za mało programów HD - szkoda że nie ma Discovery HD, do tego zdarzają się zakłócenia dźwięku "trzeszczenie w pewnych zakresach" w National Geographic HD. Ponieważ w tym roku jeszcze F1 nie będzie w HD więc odpuściłem sobie pakiet "sport na ostro" i sama "platynka" mi wystarcza. Ogólnie jestem jak narazie zadowolony.
ps. Jedna rzecz mnie doprowadza do szału jeżeli chodzi ogólnie o polskich nadawców tv - każdy "formatuje" obraz jak chce
.
Ja mam obecnie 8 kanałów HD z czego eurosportu i polsatu sport raczej nie ogladam.
W sumie brakuje do kompletu TVP HD, Discovery HD, MTVN HD. W kwietniu ma wejśc Silesia TV HD ale to raczej mało interesujący kanał ( chyba, że ktoś lubi sobie pooglądać farosza, gruby i hałdy w HD
)
Z Formułą 1 to faktycznie tak spieprzyli sprawe, że szok. Mowa oczywiście o Polsacie... mają ten swój Polsat Sport HD, zamiast na nim w trybie wyłącznościu ( a pare godz. później w zwykłym polsacie powtórki ) puszczać w ładnej jakości, wypromować kanał i całą platforme a wiem, że bez problemu nadają w HD transmisja z F1 to z takim nie wypałem poleceli
A było by tyle super opcji, co najmniej z 3-5ścieżek dźwiękowych ( publika, komentarz PL, EN, radio PitStop, itp. )
Kiedyś trzeba przyznać C+ był w tym lepszy dając nawet do wyboru aż 7 nie tylko ścieżek audio, ale i Kamer na poszczególnych kanałach!!!
Co do zakłóceń to sprawdź kable w domu i poziom sygnału w diagonstyce.
Nie może być mniejszy niż ok 30-35% i też nie może być za duży , nie więcej jak 85-90% - wówczas zbyt mocny sygnał przesterował by głowice , co rzadko się zdarza ale jednak występuje czasami.
Jakość sygnału praktycznie w w/w warunkach jest non stop na 100%
Stosunek sygnału do szumu S/N u mnie na 15metrowym kablu od gniazdka abonenckiego wynosi ok 41dB i żadnych problemów z jakością nie znalazłem nawet przy dużych BitRate;ach kanałów HD z dźwiękiem 5.1
Pozdrawiam