A się trochę zagalopowałem wczoraj, a teraz nie widzę opcji edycji wpisu. Sygnał komponentowy niby ma mieć możliwość przesyłu sygnału HDTV, ale jednocześnie jak przeglądam sobie różne tunery tv, to w opisach a propo tego sygnału producenci dodają często w nawiasie tekst (576..., czy 480...) stąd mój wniosek, że więcej się przez rgb wyciągnąć nie da. Jak to jest naprawdę to nie wiem.
A tematem się zainteresowałem, bo sam szukam najwydajniejszego połączenia dekodera vectry z komputerem, bo chciałbym wykorzystywać kompa jako cyfrową nagrywarkę (a także mieć podgląd na tv, kiedy pracuję na kompie, bo teraz mam monitor z tunerem tv, ale bez funkcji PIP). Jakoś niezbyt różowo to widzę, bo oprogramowanie kart tv do komputerów oferuje wiele, ale odbiornik vectry trzeba podłączyć przez wejście AV i wykorzystanie kart staje się raczej bierne. Nie chodzi mi tylko tylko o brak możliwości wykorzystania PIP/PAP/POP (ciekawym czy timeshifting zadziała...), nagrywania dwóch niezależnych programów naraz itp. Chodzi właśnie o jakość sygnału. Podłączając vectrę przez cinch albo s-video o jakości DVD chyba mogę zapomnieć, zostaje rgb i na takie połączenie się nastawiam. Jest jeszcze w dekoderze HD wejście hdmi (czemu tylko jedno
), ale tu karty tv wysiadają, zostają karty graficzne z hdmi, ale jak one się mają do zgrywania obrazu, to się nie orientuję.