+ nie wiem czemu, ale filmy w hdr i na amazonie wyglądają znacznie lepiej niż te na netfliksie z dolby
Strefy wygaszania na netfliksie działają dziwnie, a tryb dolby IQ potrafi przyciąć, a pozostałe tryby dolby vision już nie.
Ściągam to samo z hdr+ w 4k i wygląda lepiej niż na netfliksie, na tym samym TV. Nie czaje tego.
Według mojej obserwacji Netflix bardzo poważnie zmniejszył bitrate swoich materiałów, nie wiem czy w źródle czy po prostu ograniczył ją regionalnie w sofcie. Również uważam że dużo materiałów kodowanych w HDR10+ na platformie Prime wygląda jakościowo dużo lepiej niż na Netflixie.
Co do samych przycięć, mimo że siedzę jeszcze na sofcie v082, nie mam żadnych przycięć w Dolby IQ, czy to na auto czy jeśli ręcznie zmienię na dark czy light.
Czy ktoś z was ma problemy z przycinaniem się obrazu podczas oglądania filmów/netflixa ? W ogóle mam, wrażenie jakby płynność była gorsza niż w moim starym tv. Trochę mnie już to martwi, bo na każdym sofcie tak jest.
Miałem sporo takich mikro przycięć na sofcie v076, odkąd mam v082 już ich nie doświadczam.
Jaki masz soft ? Robiłeś po updatecie resert shop i reset all ?
Niestety to nie tylko netflix, bo filmy puszczane z kompa też się przycinają może ciut mniej. Soft V083 ale na wcześniejszych też to było dlatego mam obawy, że to już niezostanie poprawione. Ktoś pisał na reddicie że Tcl ma problemy z płynnością.
Widzisz i to mnie dziwi ja mam troszkę starszy soft a przycięć brak, także przy streamowaniu filmów z kompa przez VLC ( przez sieć lokalną ).
Właśnie obejrzałem część konferencji TCL z CES 2022 i jedna rzecz mnie zaciekawiła: przy prezentacji Game Master Pro pokazali na TCL C825 tzw Game Bar, czyli belkę na dole ekranu z szybkimi ustawieniami gry. W moim TV ni ch... nie mogę tego namierzyć. Czyżby wersja EU była wykastrowana z niektórych opcji?
Na pokazie prawdopodobnie mieli nowszą wersję softu lub wersję specjalnie przygotowaną na ten pokaz, tym bym się specjalnie nie sugerował, chcieli pokazać nad czym pracują coś co może już jest funkcjonalne ale wcale takie być nie musi. Marketing rządzie się własnymi prawami.