Witam. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z tą rozdzielczością w 4k 120hz? Mogę grać tylko w 4k60hz, czy mam 120hz ale 2k? I jeszcze czy w ten tv daje radę obsłuży dolby vision w grach?
Jak uruchomisz grę w 4k i 60Hz ( lub masz podpiętą konsolę do HDMI 3,4 ) to masz pełne 4k. W grach odpala się tryb dolby vision, można ustawić kilka presetów IQ, jasny, ciemny i dedykowany gra.
Jak to jest z tą jasnością, w nocy przy oglądaniu filmu jak nagle jest jasna scena TV daje po oczach, mimo iż adaptacyjna jasność jest włączona.
Adaptacyjna jasność sprawdza się do globalnych ustawień jasności nie dla pojedynczych scen. Czujnik próbkuje natężenie światła co jakis czas i ustawia wartość do warunków oświetlenia ale robi to z interwałem czasowym nie reaguje tak szybko żeby ściemniać nagle bardzo jasna scenę np wybuchu. To się sprawdza raczej jak masz bardzo ciemne ustawiony TV ( na noc ), a chcesz oglądać w dzień, w odwrotniej sytuacji raczej więcej szkodzi niż pomaga.
Ok. Czy mogę prosić o porównanie tego modelu (TCL 65C825) do LG OLED65C11LB? Różnica przy oglądaniu w dzień przy odsłoniętych roletach jest kolosalna czy raczej kosmetyczna? Analogicznie, czy OLED robi kolosalną różnice przy seansie nocnym?
OLED w nocy zrobi większe wrażenie obrazem niż straci za dnia. Ale wg mnie refleksy mogą być naprawdę irytujące. Zadaj sobie pytanie ile oglądasz w dzień a ile w nocy, jeśli zdecydowanie wygrywa noc weź OLED'a.
Widziałem że miałeś x94j i c825 w jednym momencie. C825 w kwestii wykonania wyglada rzeczywiście bardziej premium? Czy x94j radzi sobie dużo lepiej z tresciami SD z naziemnej?
Według mnie TCL jest dużo lepiej wykonany tu widać i czuć premium. W Sonym, wygląda to gorzej zwłaszcza w podstawie i dolnej listwie. Może dlatego że aluminium w TCL jest szczotkowane a nie anodyzowane i jest jakby grubsze frezowane na obu krawędziach to sprawia wrażenie solidności. W Sonym to jakby wciąż był plastik i tylko w dotyku widać ze to metal.
W mojej subiektywnej ocenie Sony lepiej sobie radził że słabymi źródłami SD czy kablówką, nie była to jakaś drastyczna różnica ale miejscami te same sceny w Sonym były na plus. W TCLu zwłaszcza po kalibracji widać oznaki kompresji robi się coś w rodzaju color gradientu/brandingu, co mnie osobiście irytuje dlatego kablówkę oglądam na presecie z ulepszaczami.
Witam. Czy w tym tv asystent jest tak tragiczny czy tylko u mnie? Nic nie rozumie. I bez pilota nawet się nie załącza. Pomimo włączonego mikrofonu
Póki masz TV na polskim języku voice assist nie działa, mają to zmienić z upgradem firmware.
Ale ten system głośników. Piękna sprawa. Melomanem nie jestem. Ale kuzyn dokupił ostatnio soundbar plus sub. Koszt o ile dobrze pamiętam 1000zl. To nie ma podjazdu do tego co jest w tcl.
Tez jestem zachwycony dźwiękiem tego TV, wg mnie dźwięk i wykonanie to największy jego atut, o ile obraz nie powala na kolana, są lepsi, to wbudowany dźwięk robi robotę. To apropo tego, że niby ten TV nie ma żadnych zalet VS konkurencja.
Dzień dobry. Mam pytanie do właścicieli TCL 65C825. Czy w waszych pilotach bluetooth (model RC802V FUR4) jest działający mikrofon?
W moim egzemplarzu czy mam włączony czy wyłączony mikrofon z tyłu TV, ten wbudowany w małego pilota ( po aktywacji przycisku asystenta ), działa za każdym razem i nie mam problemu z wydawaniem poleceń.
Hej, sam zastanawiam się nad zakupem tego tv w wersji 65cali jednak mam pytanie czy waszym zdaniem będzie on lepszy do PS5 porównując go z modelem Sonego 65X94j? (który jest obecnie w podobnej cenie). Telewizor byłby użytkowany głównie do grania. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Gdybym brał głównie pod PS5, to wybrał bym Sony, w przyszłości mogą być z tego benefity gdy soft w konsolach będzie optymalizowany pod Bravia engine.
Ja ze swoim egzemplarzem ostro walczę.
Myślę że to problemy wieku dziecięcego TCL zawsze długo naprawia błędy i zawsze jakieś posiada na starcie, to niestety przypadłość tej firmy. U mnie np na wyłączonym TV losowo gaśnie i zapala sie pasek diod power. Jest to irytujące jak no coś czytasz i kontem oka widzisz że coś "mrugnie" od czasu do czasu.
TCL65C825 vs Samsung QE65QN85
Ceny zbliżone.
Teraz tak, bo jest super promocja ale wciąż to jest 300 zł więcej ( marketowo, u Kiki'ego TCL jeszcze taniej ). A jak promocją się skończy, to trudno będzie cenowo porównać te TV gdy różnica wyniesie sporo ponad 1000 zł na korzyść TCL'a
No i pamiętaj że Samsung pomimo dużej ilości stref ma matryce IPS kolory, czerń nie będzie ta sama, tylko zyska na kontach widzenia i minimalnym wręcz bloomingu, efekcie halo. Przy braku obsługi Dolby Vision to już jest się nad czym zastanawiać. W sumie gdyby nie te DV to brał bym teraz Samsunga ale brak obsługi plus Android jednak zostaje przy TCLu.
Jeśli.
Pytanie czy te problemy z softem to kwestie regionalne czy jest tak u wszystkich.
Jeśli regionalne, to wątpliwe by kiedykolwiek cokolwiek poprawiali.
Problem z asystentem Googla czy obniżaniem rozdzielczości w 120hz jest globalny, pewnie pomniejsze i liczne androidowe bugi też. Trzeba mieć to na uwadze że TCL długo naprawia błędy ale w końcu to robi, przynajmniej tak było w poprzednich modelach. Można założyć że i tu łatki z czasem się pojawią.