TCL Mini-LED 65C825 - test, recenzja - czyli nadchodzi pogromca Oled TV ? Co jest prawdą a co mitem !

I jeszcze zdjęcie z dekodera UPC.
Ktoś miał podobny problem?

Attachments

• IMG_20220611_233736.jpg
    IMG_20220611_233736.jpg
    354,6 KB · Wyś: 46

Gorbi

Member
Ja miałem i na nowszych jak odpaliło się TV a następnie dekoder, który był całkowicie wyłączony

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Dilo81

Member
Poza tym jak to jest z tymi 120hz? Bo ja ani na dekoderze ani na ps5 nigdy takiego komunikatu nie widziałem tylko 50/60hz.
W PS5 masz ustawione 120 Hz na automatyczne? Wiem, że gdy TV był jeszcze na Androidzie, to w opcjach HDMI też coś trzeba było ustawić, żeby 120 fps uaktywnić. Wtedy telewizor wyświetla info o trybie 120.
Niemniej jednak, szybko te 120 Hz wyłączyłem, bo ten telewizor bezproblemowo tego w pełnym 4K nie obsługuje, a poza tym mi wcale takiej różnicy w stosunku do 60 to nie robi, żeby przedkładać to nad lepszą warstwę wizualna w grze. No i przełączanie się konsoli między trybami z gaśnięciem obrazu też mega irytujące.

Tomasz76

New member
Czy ktoś ma taki problem jak w załączonym pliku? Pojawiają się kolorowe kreseczki na YouTubie i na dekoderze UPC. Po wyłączeniu tv i odczekaniu chwili działa ok.

Wgrałem wersję v440 z pliku image, posiadam UPC z dekoderem Horizon i u mnie tego rodzaju problemy nie występują. Co więcej mam wrażenie że obraz na TV wygląda zdecydowanie lepiej. Szczególnie w aplikacji UPC Go wyglądają jakby bitrate był lepszy być może tylko wrażenie, a może to zasługa przebudowanej aplikacji.

Nie wiem czy po aktualizacji robiłeś reset shop I reset all, jeśli nie to od tego bym zaczął. Być może jakieś ustawienia kolidują z poprzednią wersją.

hej panowie macie może Disney+? działa wam dolby atmos?

Tak działa, a przynajmniej pokazuje się znaczek.

Natomiast mam masę innych problemów z tą wersją, generalnie mimo że system ładuje się szybciej już żałuję że przeszedlem z Android TV na Google TV. W skrócie majac wersję v440 napotkałem następujące problemy:

- nie działa asystent głosowy z poziomu pilota ( działał tylko do pierwszego resetu, bez względu czy mam ustawiony polski czy angielski język menu TV ).
- szare tło na propozycjach treści z Prime Video
- zdecydowanie cichszy dźwięk, trzeba dodać jakieś 5 poziomów wyżej by było tak samo głośno
- pierdyliard reklam na YT zawsze 2 na start i kolejne 2 co 2 minuty, takiego przegięcia z ilością reklam dawno nie widziałem.
- obraz potrafi zlagowac przy wejściu w opcje obrazu ( pewnie problemy z overlayem ).
- przy próbie sparowania TV i ustawieniu konta TCL przez aplikację, wyrzuca błąd i brak obsługi polskiego języka ( wcześniej tego nie było ).

Może ktoś wie jak naprawić kafelki prime i przywrócić asystenta głosowego z pilota ? Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja mam go od dwóch dni na jakimś starszym sofcie v413..
Bardzo zadowolony. Jedna rzecz nie działa jak bym chciał :p

Podłączyłem ampli po optyku jak poprzedniego szitsunga i nie mogę wyłączyć dźwięku z wbudowanego soundbara. Dźwięk po optyku idzie do ampli ale nie działa regulacja głośności. Włączanie i wyłączanie ampli również a z samsungiem działało. W opcjach nie widzę w ogóle nic związanego z optykiem. Mam do wyboru wewnętrzne głośniki lub auto.

Jutro dotrze sound extractor i to będzie docelowe połączenia więc odpuscilem zabawę na dziś.
Może ktoś używa optyka i podpowie co jest nie tak? ;)

@Tomasz76 dlaczego w ogóle używasz wbudowanej aplikacji youtube? :D Zainstaluj smarttube i będziesz przeszczesliwy :p

Waldi_82

Klub HDTV.com.pl
VIP
Może ktoś wie jak naprawić kafelki prime i przywrócić asystenta głosowego z pilota ? Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi.[/QUOTE]

U mnie nie ma żadnych z powyższych problemów. Ale zrobiłem reset z menu serwisowego. Potem jeszcze reset do ustawień fabrycznych bo miałem różne dziwne kwiatki. Po tym wszystko ok.
No nie mam atmos w disney+ ale to chyba nie wina tv, bo w netfilxie, hbo, amazon atmos jest....

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Waldi a jak taki reset wykonać? ;) U mnie asystent też nie działa. Pokazue ze z tym kontem nie działa mimo iż wywalałem i włączałem kila razy konto

Waldi_82

Klub HDTV.com.pl
VIP
Waldi a jak taki reset wykonać? ;) U mnie asystent też nie działa. Pokazue ze z tym kontem nie działa mimo iż wywalałem i włączałem kila razy konto

zanim zrobisz reset aby asystent działał musisz włączyć w ustawieniach google asystent twoje wyniki

-ustawienia
-konta i logowanie
-wchodzisz w swoje konto
-astent google
-twoje wyniki
ja to miałem wyłączone i też mi asystent nie działał

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mam to włączone. Serio próbowałem wszelkiego rodzaju ustawień i nie trybi asystent. Pierdzieli ze aktualnie asystent jest nie dostępny dla tego konta. Nie próbowałem się bawić mikrofonem w TV ale wiem że jest włączony.

Pytam o ten serwisowy reset? Jak wchodzicie do trybu serwisowego? Czy oba są w jednym miejscu? Nie ma mnie w domu wiec teraz nie sprawdzę ;)

Tomasz76

New member
@Tomasz76 dlaczego w ogóle używasz wbudowanej aplikacji youtube? :D Zainstaluj smarttube i będziesz przeszczesliwy :p

Można mnie nazwać głupcem lub idealistą ale dopóki reklamy pojawiały się co 5 do 10 minut i to raczej co któryś tam film, chciałem być fair w stosunku do twórców kontentu ( z tego też żyją ) oraz w jakiś sposób wspierać google. No ale teraz to jest przegięcie są momenty gdzie blok dwóch reklam jest co minutę i często nie da się ich pominąć a 2 reklamy z możliwością pominięcia po 5 sekundach są na każdym filmiku. Niestety, jeśli chce pozostać na google TV będę zmuszony sięgnąć po inna apke i cała idea wsparcia pójdzie się... Brawo Google ! Idźcie w tą stronę :fool:

Tomasz76 a pisałeś do Marka ?
Z

Jeszcze nie, myślałem że sobie sam poradzę ale jak widać poległem i pewnie będę pisał na dniach.

zanim zrobisz reset aby asystent działał musisz włączyć w ustawieniach google asystent twoje wyniki

-ustawienia
-konta i logowanie
-wchodzisz w swoje konto
-astent google
-twoje wyniki
ja to miałem wyłączone i też mi asystent nie działał

Hmmm tego nie sprawdzałem, może u mnie to coś pomoże :hmm:

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Można mnie nazwać głupcem lub idealistą ale dopóki reklamy pojawiały się co 5 do 10 minut i to raczej co któryś tam film, chciałem być fair w stosunku do twórców kontentu ( z tego też żyją ) oraz w jakiś sposób wspierać google. No ale teraz to jest przegięcie są momenty gdzie blok dwóch reklam jest co minutę i często nie da się ich pominąć a 2 reklamy z możliwością pominięcia po 5 sekundach są na każdym filmiku. Niestety, jeśli chce pozostać na google TV będę zmuszony sięgnąć po inna apke i cała idea wsparcia pójdzie się... Brawo Google ! Idźcie w tą stronę :fool:

Fair play! :) Polecam SmartTube! :)

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Asystent nie dziala jesli mamy wlaczona opcje Tylko Aplikacje w ustawieniach konta :x
Chore niestety! Zawsze jak wlacze tylko aplikacje przestaje dzialac. Jak wroce do normalnego ekranu google tv to dziala ok.

Reset all i reset shop nie czysci telewizora do ustawien fabrycznych.
Jest mozliwosc wyzerowania androida do stanu poczátkowego ?
U mnie niby wyzerowal ale zostaly wszystkie aplikacje ktore instalowalem przed resetem...:shock:

Tomasz76

New member
Zrobiłem reset all I reset shop z poziomu menu serwisowego, a następnie za radą reset z poziomu Android TV. Niestety nic to nie dało wszystkie wspomniane wcześniej problemy wciąż występują. Co więcej nie zaznaczyłem w konfiguracji by na TV zainstalowano automatyczne Prime Video I co widzę na ekranie głównym ? Aplikacja Prime video, to jak to jest z tym resetem i czyszczeniem pamięci ?

Ewidentnie coś ta v440 na moim 65C825 nie działa jak należy, dziwię się że tylko ja mam takie problemy.

Co więcej, dla pewności wszystkie operacje wykonałem ponownie znów nie zaznaczyłem instalacji Prime i oto co widzę na ekranie głównym ? Prime video I szare kafelki, pilot wciąż głuchy tym razem nawet nie działał do pierwszego resetu, na start nie komunikuje się z mikrofonem.

Attachments

• IMG_20220616_174345.jpg
    IMG_20220616_174345.jpg
    26 KB · Wyś: 43
  • IMG_20220616_174717.jpg
    IMG_20220616_174717.jpg
    24,8 KB · Wyś: 45
Do góry