Z reguły dzieje się tak jak włączę tv odpalę YouTube i około 20 min i się wylancza. Później występuje to rzadziej.
Kolejna rzecz która odkryłem to mam z UPC Internet i router od nich nadaje moja sieć w 2.4 i 5. Wszystko pod jedną siecią tak pokazuje telefon. Jednak tv łączy się chyba z 2.4 bo prędkości w tv ma 50 gdzie telefon łączy się z 5 i prędkości dochodzą do 300. I teraz się zastanawiam jak go zmusić do połączenia z 5 zamiast 2.4. zobaczę jeszcze w ustawieniach routera aby rozbić sieci na dwie osobne o ile się da. I wtedy go podłączyć typowo z siecią 5 jak nie to kablem poleci. Ale też dziwne ze telefon potrafi wybrać sobie wyższa sieć a tv już nie.
Spróbuję zrobić jak pisałeś i sprawdzę czy u mnie tak samo zachowa się YouTube gdy będzie odpalony jako pierwszy zaraz po uruchomieniu TV.
Co do internetu również używam od UPC, co prawda mam podpięty TV po kablu i uważam że to najlepsza i zarazem najszybsza opcja.
Natomiast router od UPC potrafi nadawać dwa SSID'y jednocześnie i zarówno dla 2.4 jak i 5Ghz można ustawić osobne nazwy sieci ( domyślnie jest tryb auto i oba pasma pod tym samym SSID ).
Zaloguj się do routera ( 192.168.0.1, hasło na spodzie modemu ), a następnie:
Ustawienia zaawansowane->Bezpieczeństwo
Konfiguracja sieci WiFi 5Ghz
- Nazwa sieci WiFi ( SSID )
Wpisz własną unikatową nazwę, tak żebyś wiedział że pod nią jest nadawany sygnał 5Ghz.
Następnie w opcji
- Hasło sieci WiFi ( klucz zabezpieczeń )
Wpisz hasło do nowo nazwanej sieci.
Podłączasz TV pod tą sieć i po sprawie, masz 100% pewność że śmiga na 5Ghz.