TCL 65EP680 55EP680 50EP680 - najnowszy firmware - tylko firmware!

ulan

Member
ja chyba do końca euro siedzę na 395, jak się skończy zacznę eksperymentować z nowymi firmware, no chyba ze wydadzą nową wersje z prawidłową obsługą HLG

coobah

Member
Bez reklam
Przypomnijcie, proszę, co jest do oglądania w HLG.
Sam nie mogę na nic trafić przypadkowo...

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

seBapiwko

New member
Witam,
Mam 65ep680 i dekoder c+4k. Ten dekoder nadaje program c+4K właśnie "na sztywno" non stop w HLG. Od początku na jakimś sofcie serii 3xx ten obraz był bardzo ciemny, rozczarowujący. Te same mecze na canalu HD jaskrawe i jasne kolory. Zmiana na soft 606 spowodowała, że obraz jest jaśniejszy, ale dalej jest przepaść w porównaniu do tych samych treści w HD.
Dziś wgrałem 636, zauważalnej różnicy/poprawy w jasności w HLG nie stwierdziłem.
Z ciekawości podpiąłem sygnał dvb-t2 by porównać właśnie jasność poniędzy naziemnym TVP4K, a tym z satelity via Canal+. Nie ma różnicy i oba są oznaczone logiem HLG.
Natomiast na białej planszy testowej TVP4K w dvb-t2 zauważyłem na tej płynącej łezce oraz na logo tvp4k w dolnym prawym rogu artefakty.
I tu ciekawostka: po przełączeniu na sygnał z dekodera TVP4K i z powrotem na dvb-t2 problem znika.
Pojawia się ponownie po przełączeniu między kanałami dvb-t2.

Może komuś się ta wiedza przyda ;) . Najlepiej jakby to był ktoś z TCL...

ps.
Wkurza mnie ten ciemny obraz, wcześniej wolałem ligę angielska w HD oglądać niż w takim ciemnym HLG 4K. Teraz się zmusiłem, może się przyzwyczaję do tego "ciemnogrodu" ;) .

Wojtasban

New member
Jedyny program z HLG to insight tv u mnie na kablówce i jasność jest wpozadku, trochę dziwnie że obniża się jasność a czy tak samo macie na YouTube w HLG?

seBapiwko

New member
Tak, puściłem parę filmików HLG z Youtube i wszystkie wyglądały jak w niezbyt słoneczny dzień kręcone lub na niedługo przed zmrokiem.
Dla porównania puściłem też na Youtube materiały oznaczone Dolbyvision. Telewizor otagował je co prawda tylko znaczkiem HDR (nie wiem czy Youtube nie wspiera Dolbyvision, czy tylko TCL 65ep680 w tej 636 wersji softu zgubił etykietkę) , ale obraz był szczegółowy i soczyście jasny ;).

sagi79

New member
HLG tak jak dolby vision na netflixa z automatu ustawia własne ustawienia obrazu i temu obraz jest taki tragiczny, wystarczy ręcznie ustawić pod siebie i obraz jest od razu taki jaki powinien być

Wojtasban

New member
Po komentarzu seBapiwko zaczynam sądzić że tym którym się wydaje że HLG jest ciemne to nigdy przedtem nie oglądali w hlg, Dolby vision to inny format który sam steruje jasnością a w hlg i hdr10 sami ustawiany, jeśli ktoś na maxa jasność materiały sd,HD, uhd bez HDR to wtedy może się wydawać że jest ciemnej innego pomysłu nie mam

sagi79

New member
HLG albo jest błędnie nadawane albo tv źle coś odczytuje ,bo tv po przełączeniu na TVP 4k na ustawieniach film przykładowo gdzie mam jasność na 32 automatycznie ustawia ja na 100 tak jak i resztę ustawień zmienia

seBapiwko

New member
I jak na tym Orange? Jest tam TVP4K, jak wypada obraz w porównaniu z TVP4k na dvb?
I trochę zdziwiony byłbym gdyby już teraz TVP chciałoby się produkować sygnał w różnych formatach 4K... No chyba że orange kompiluje sygnał HLG pod swoje dekodery...?

seBapiwko

New member
Mam wrażenie, że ciemny obraz przy sygnale HLG to jednak wina TCL, a nie samego formatu.
Dlaczego?
Bo EPG dekodera C+, na kanale z treścią HLG też jest mega ciemne.
Co więcej, w nagraniach na HDD dekodera C+, gdy przy przeglądaniu listy nagrań natrafiam na film nagrany z C+4k, cała lista się wyszarza (w ustawieniach jasność dalej 100%)...

Do góry