Witam,
Mam 65ep680 i dekoder c+4k. Ten dekoder nadaje program c+4K właśnie "na sztywno" non stop w HLG. Od początku na jakimś sofcie serii 3xx ten obraz był bardzo ciemny, rozczarowujący. Te same mecze na canalu HD jaskrawe i jasne kolory. Zmiana na soft 606 spowodowała, że obraz jest jaśniejszy, ale dalej jest przepaść w porównaniu do tych samych treści w HD.
Dziś wgrałem 636, zauważalnej różnicy/poprawy w jasności w HLG nie stwierdziłem.
Z ciekawości podpiąłem sygnał dvb-t2 by porównać właśnie jasność poniędzy naziemnym TVP4K, a tym z satelity via Canal+. Nie ma różnicy i oba są oznaczone logiem HLG.
Natomiast na białej planszy testowej TVP4K w dvb-t2 zauważyłem na tej płynącej łezce oraz na logo tvp4k w dolnym prawym rogu artefakty.
I tu ciekawostka: po przełączeniu na sygnał z dekodera TVP4K i z powrotem na dvb-t2 problem znika.
Pojawia się ponownie po przełączeniu między kanałami dvb-t2.
Może komuś się ta wiedza przyda
. Najlepiej jakby to był ktoś z TCL...
ps.
Wkurza mnie ten ciemny obraz, wcześniej wolałem ligę angielska w HD oglądać niż w takim ciemnym HLG 4K. Teraz się zmusiłem, może się przyzwyczaję do tego "ciemnogrodu"
.