TCL 65EP680 55EP680 50EP680 - najnowszy firmware - tylko firmware!

pm199

New member
Na wszystkich softach jest ciemne HLG. Na v395 nie ma, za to dodatkowych artefaktów. Plus softy tj. v606 z trybem PC. Problemy kiedyś były, nawet z formatem HDR10 na v321, v363. Na v378 dopiero poprawili. Jeden filmik z oznaczeniem HLG18 na v395 działał ok. Na TVP 4K jest HLG14 i tu jest ściemniony. Ciekawe, co się dzieje z HLG na innych platformach tj. dc760, p815.

Wojtasban

New member
W żadnym sofcie nigdy nie miałem wrażenie że HLG czy na YouTube czy na insight tv jest sciemniony, tylko były artefakty które zniknęły na v395, jestem na prawie najnowszym sofcie bo jak chcę chwilę Insight tv obejrzeć to wystarczy trik o którym wcześniej pisałem ale na pewno nie mogę powiedzieć że jest ciemniej jest wszystko wpozadku, dopiero teraz pojawiły się głosy że HLG jest ciemne dopiero po pojawieniu się tvp4k

PanZdzisiek

New member
W żadnym sofcie nigdy nie miałem wrażenie że HLG czy na YouTube czy na insight tv jest sciemniony, tylko były artefakty które zniknęły na v395, jestem na prawie najnowszym sofcie bo jak chcę chwilę Insight tv obejrzeć to wystarczy trik o którym wcześniej pisałem ale na pewno nie mogę powiedzieć że jest ciemniej jest wszystko wpozadku, dopiero teraz pojawiły się głosy że HLG jest ciemne dopiero po pojawieniu się tvp4k
Orientujesz się moze czy tylko ten trick działa tylko na naziemnej ? Czy na iptv w aplikacji Smart iptv lub tivimate też działa ?

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

seBapiwko

New member
1. Tak HLG na ep680 na Youtube jest ciemne w ch... ;)
2. Tak. Na canal+4k HLG od kiedy mam (czyli od ok. roku) zawsze było ciemne.
Ba! powiem więcej :) było na jakimś wcześniejszym sofcie 3xx jeszcze ciemniejsze.

ps. też jestem ciekawy czy ten sam problem jest na innych pokrewnych platformach TCL, ktoś coś wie?

seBapiwko

New member
I jeszcze ciekawa obserwacja.
Na ustawieniach wstępnych "sport" dla zwykłego kontentu hd jasność jest=60
dla kontentu HLG np. TVP4k ustawienia wstępne "sport" jasność jest=100.
Tak więc mimo, że właśnie tu obraz prosi się by rozjaśnić to tego nie zrobisz.

I chyba żaden soft już HLG nie rozjaśni w tych TCL-ach, bo z tego co czytałem na angielskich tech-stronkach to nie przypadek.
Jak tv słabo/przeciętnie świeci to cwaniakują, obniżają jasność wszystkiego by mieć rezerwę "świecenia" na jasne elementy i tym samym unikąć zarzutu, że tv nie wypełnia wymagań HDR (czyli szerokiego zakresu w tym przypadku kontrastu...).
Lipa.
To takie robienie klientów w bambuko jak VW z normami emisji. W Chameryce byłby zbiorowy pozew i TCL szybciutko by przepraszał i rozdawał nowe modele ;).

sagi79

New member
U mnie na C815 jasność mam na 65(sport) i reszta moich ustawień i co trochę dziwne poziom czerni rozjaśnia obraz ,a tak to
jest idealnie a soft to V638

pm199

New member
W końcu daje się oglądać format HLG na v644. Jasność odpowiednia. Jeszcze zostały artefakty pojawiające się losowo przy załączaniu programu, filmu, ale można kombinować przez wejście w ATV Home i powrót lub ponownie odtworzyć materiał.

seBapiwko

New member
No to odpaliłem ten soft 644.
I pojawił się suwak regulacji "gamma" dzięki któremu można w końcu rozjaśnić obraz w trybie HLG :)
Zobaczymy dziś na meczyku jak się to sprawdzi :)

Zawansowane ustawienia wideo/Ustawienia jasności/Gamma. Dla każdego trybu reguluje się osobno, z tego co zdążyłem zaobserwować.

ulan

Member
nadal są problemy z bielą, jak jest jakiś biały siny element to wtedy widać jakieś szare plamy, w tym względzie jest gorzej niż w 395
wygląda na to że TCL nie zamierza nic z tym zrobić niestety :(

a tak to wygląda porażka totalna https://ibb.co/VHNMvc7
i nic na to nie poradzę, wychodzenie do home android nic nie daje :(
już nie dam rady wrócić przed meczem do 395

Ostatnia edycja:
Do góry