TCL 65EP680 55EP680 50EP680 - najnowszy firmware - tylko firmware!

ulan

Member
tego jeszcze nie wie nikt, na razie jest transmisja próbna jakiejś planszy, może tylko ta plansza jest niejadalna dla tcl, a normalna transmisja będzie ok, ale tego dowiemy się jutro (dlatego wkurza mnie ze tvp startuje z tym w ostatniej chwili nie dając szans na dostrojenie sprzętu i sprawdzenie na kilka dni przed euro), Wkurzająca sytuacja...

ulan

Member
teraz pojawiła sie inna plansza, i trwają chyba testy ścieżek dźwiękowych, teraz jest dostępnych 6, 4 pokazuje mi dolby digital, jedna pokazuje dolby sourrand, i ostania ścieżka amplituner pokazuje mi dolby atmos.
na tej planszy nie widąć tych problemów, ale ona jest dużo prostsza od te ostatniej nie ma żadnych bajerów ze światłem, co ciekawe tv pokazuj HLG,
kurcze czemu nie mogli póścic jakiegoś materiału, a nie tylko plansza

Wojtasban

New member
Czemu Niby tv ma mieć problem z odbiorem TVP 4k? Problem jest HLG gdzie od dawna o tym mówiłem a większość miała to w d... Bo mało treści jest niby. Mnie i tak ominie TVP 4k bo moja kablówka to dno i nie puści a zasięgu na naziemną nie mam wogóle

ulan

Member
mam nagrany mecz z c+ 4k ligi angielskiej z HLG, odtworzyłem go przed chwilą na kodi w tcl i obraz nie ma żadnych błędów. Wiec nie wydaje mi żeby to był ogólny problem z HLG na TCL, tylko z wbudowanego tunera dvb-t

PanZdzisiek

New member
mam nagrany mecz z c+ 4k ligi angielskiej z HLG, odtworzyłem go przed chwilą na kodi w tcl i obraz nie ma żadnych błędów. Wiec nie wydaje mi żeby to był ogólny problem z HLG na TCL, tylko z wbudowanego tunera dvb-t
To dlaczego na wersji 395 i 379 działa prawidłowo HLG ?

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

ulan

Member
nie testowałem wersji 395, jak kupiłem tv był wgrany jakiś nowszy, ponadto mam na myśli problemy softowe z tunerem.
może spróbuje wgrać ten soft 395

może ktoś poratować linkiem do tej wersji 395?? bo szukam ale coś mi nie wychodzi

Ostatnia edycja:

ulan

Member
dzięki. wczoraj wieczorem jeszcze raz odpaliłem tvp 4k i znowu były te artefakty, ale wejście do androida tv pomagało, zobaczymy jak ruszy transmisja dziś o 18:05

ulan

Member
nie do końca, ale ciężko powiedzieć kto jest bardziej winien czy tcl czy tvp :p
ogólnie jak się pojawiają białe napisy są jakieś dziwne, ale na pewno nie białe, np napis reklama, najbardziej to widać na planszach

wiesiol

New member
Nie no chyba jednak TCL, murawa na tym TVP 4k zgniło zielona, w ogóle kolory nie takie , no i logo, litery artefakty. Zmieniłem na 395, ale skasowało wszystkie kanały a ponownym szukaniu TVP 4k nie znajduje ?

ulan

Member
hmm miałem też problem po zmianie z 638 na 636 nie znajdował kanałów nadawanych w HEVC, zresetowałem do ustawień fabrycznych i znalazł te kanały, ale trzeba było wszystko ustawiać w tv od nowa...

wiesiol

New member
Na szybko, leci retransmisja. Na tv sport hd kolory intensywne na 4k wyblakłe (naturalne ?) Pytanie , jak jest w naturze ? Wszystko oczywiście na 395, tv 65c815

wyjek

New member
Na v638 miałem sposób żeby HLG działało na kanale insight tv, włączamy kanał z HLG jeśli są artefakty to naciskamy przycisk home android wtedy pojawia się strona android i obraz wraca z mocniejszych ustawień z HLG i wtedy wracamy do źródła tv i HLG już jest ok

Sprawdziłem na V635 i faktycznie to pomaga.

lukas665

New member
Na v638 miałem sposób żeby HLG działało na kanale insight tv, włączamy kanał z HLG jeśli są artefakty to naciskamy przycisk home android wtedy pojawia się strona android i obraz wraca z mocniejszych ustawień z HLG i wtedy wracamy do źródła tv i HLG już jest ok

Dzisiaj wrzuciłem V640, wejście w androida i powrót do TVP 4K nie pomaga pozbyć się artefaktów. Wracam do V395, mogę potwierdzić że tam HLG działało dobrze. U mnie sygnał idzie z dekodera 4K UPC po HDMI więc to nie problem z tunerem DVB-T.

ulan

Member
czyli z tego wynika ze tcl ma jakiś problem z implementacją HLG, pytanie za 100 pkt czy firma cos z tym zrobi, wczoraj wysłałem do nich ten problem przez konto myTCL, na forum emitela już parę osób wspominało o tym że wysyłało skargi w tej sprawie do TCL, wiec im więcej osób im zwróci na to uwagę to może coś z tym zrobią???

Do góry