Nie wiem jak w Netflixie, bo ostatnio rzadko oglądam ten syf, ale mi Atmos działa na PrimeVideo na sofcie v623. Ostatnio oglądałem jakiś film, (bodajże "The Aeronauts" ale nie jestem pewien. W każdym razie nie miał polskiej ścieżki dźwiękowej, tylko napisy) i aż się zdziwiłem jak zobaczyłem logo "Dolby Atmos"... Do mojego Onkyo NR686 tv przesłał "DD5.1+". Nie mam głośników sufitowych, ale na konfiguracji 5.1 dało się mimo wszystko usłyszeć namiastkę przestrzeni w pionie. Była taka scena, że aż mimowolnie spojrzałem na sufit, czy aby na pewno nie mam sufitowychPodobno ma działać Atmos w Netflix i Amazon) jeśli ktoś wierzy w cuda!!!
Logo nie wpływa, ale ścieżka zakodowana w Atmos daje szansę na lepsze efekty przestrzenne nawet w konfiguracji KD bez głośników ATMOS. Oczywiście obecność takich głośników sprawia, że efekty przestrzenne są o wiele lepsze, jednak nie oznacza że z prostej konfiguracji 5.1 czy 7.1 nie uzyskamy głębi efektów również w pionie. Ja mam tak skonfigurowane nagłośnienie 5.1 i pomieszczenie dla domowego kina, że słyszę takie efekty wyraźnie. Weźmy np. film "Oblivion" i fajną (dźwiękowo) scenę lądowania (od mniej więcej 9 minuty filmu). Ja słyszę wyraźnie, że "kopter" ze sceny zatacza koło nad moją głową, mimo tego, że ścieżka dźwiękowa nie jest kodowana w ATMOS.łoł, nie spodziewałem się, że napis tak bardzo wpływa na wrażenia dźwiękowe opcorn:
No właśnie chodzi o podejście techniczne. Widać masz niewielkie pojęcie o akustyce, o tym jak ludzki mózg rejestruje dźwięki itd. Poczytaj sobie o takich rozwiązaniach jak np. "QSound", "Binaural recording". Dziwisz się co można usłyszeć mając choćby przyzwoitej jakości sprzęt stereo. Gdybym cię zaprosił, do mojego pokoju odsłuchowego, w którym słucham tylko muzyki i gdzie mam tylko sprzęt stereo, włączył ci np.: płytę "Amused to death" R. Watersa, to zapewniam cię, że byś się zdziwił skąd słyszysz dźwięki, które przecież wydobywają się z dwóch kolumn przed tobą. Zapewniam cię, że źródła pozorne są słyszalne nie tylko w płaszczyźnie na wysokości uszu słuchacza ale również na różnych wysokościach. Takie cuda się dzieją... [emoji6]Ja mam podejście techniczne do takich zagadnień. Jak nie ma głośnika to dla mnie nie ma efektu bo z technicznego punktu widzenia .......
Szanuję także inne podejście oparte na wrażeniach subiektywnych.
Jak dla Ciebie jest już teraz lepiej to świetnie.
Co w tym nowym Androidzie ma być, że tyle osób tak na niego czeka?
Może to dziwne pytanie, ale serio mnie to interesuje.
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
A patrzyłeś może na tego posta:Nowy soft v636.
https://4pda***/pages/go/?u=http://...36/RT51_Android%20P_V636_ASPV.zip&e=106695757