TAGA HARMONY F100 v2

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Dzięki za podzielenie się wrażeniami:) Z tymi odsłuchami kabli to trochę mi się nie chce, bo i cena nie taka żeby to było warte zachodu. Do centrum mam ok 30km, czyli w obie strony to 60zł. Póżniej zwrócić kabel to już jest 120zł, więc więcej mnie wyniesie paliwo niż te kable są warte:), a do tego jeszcze cenę zakupu trzeba doliczyć gdyby przypasowały. Gdyby to były kable za 50zł/m to gra warta świeczki, ale tyle co potrzebuję do wzmaka, to można w ciemno kupić 2 różne marki i porównać, na to samo wyjdzie. A przynajmniej później na forum można opisać te porównania i nowe doświadczenia:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

WiTT

New member
Bez reklam
Nie ma sprawy, to była i dla mnie przyjemność ;)
Mam podobne zdanie, dlatego zakupiłem te kabelki i się cieszę i dzielę wrażeniami :) a ostatnio obok pracy miałem możliwość wypożyczenia, to skorzystałem :)
To jak się zdecydujesz, to też napisz co i czy jesteś z tych co słyszą czy też nie i trzeba wytłumaczyć żonie po co to się kupiło ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No właśnie teraz mnie coś w łeb "uderzyło":) ( mialem coś innego napisć), żeby kupić jakiś lepszy interkonekt. Myślę o IXOS 104, bo ten mój to jeszcze pachnie ryżem. He,he. Z Armanig'iem obgadujemy sprawę. Jak będę miał porównanie do tego chińskiego szmelcu to napiszę. Wprawdzie nośnik to stere DVD, ale może coś tam się usłyszy innego - lepszego. Na pewno dam znać;)

WiTT

New member
Bez reklam
Wiesz co Krzyśku, ja nie chcę ale muszę Ci to napisać a Ty znasz już odpowiedź... większą różnicę usłyszysz jak wkońcu kupisz ten odtwarzacz CD, co go nie masz gdzie postawić, niż ten interkonekt w tej chwili ;) albo komplet, i odtwarzacz CD i interkonekt do niego hehe :eek:k:
A te "chińskie szmelce" czasem wcale nie są takie złe ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
WiTT w 100% przyznam rację. Tylko ten CD co chcę do kompletu, kosztuje prawie 2,5k:) Jeszcze nie w tym problem, co w braku miejsca. Niestyety

Qinrod

New member
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem tag platinum v2. Moją uwagę na nie skierował WiTT jakiś czas temu i już mogę szczerze za to podziękować:) Mam mały pokój (15m2) więc z przodu mam b-40. W przyszłości na większym metrażu dokupię F-60/100 a te pójdą na tył. Reszta zestawu wybierana już była pod kontem tejże przyszłości więc wziąłem C-100 i S-100 . Efekt- zaje....y :D W porównaniu do mojego wcześniejszego prowizorycznego zestawu 5.0 (z kolumn od wież;p)... to porównania nie ma właściwie. Efekt wypełnienia pomieszczenia jest fantastyczny. Szczerze mogę powiedzieć że nie spodziewałem się że dźwięk może być aż tak przestrzenny :D(a pewnie może być jeszcze bardziej). Muzyki dużo jeszcze nie posłuchałem, na razie też jest fajnie ale potrzebuje czasu by dokładnie to ocenić. Niestety jest jeden mały szkopuł, oglądając filmy brakuje mi trochę uderzenia. W sumie się tego spodziewałem że kupując monitory zamiast kolumn podłogowych będzie potrzebny subwoofer. I tu rodzi się pytanie jaki? pokój mam mały i z kasą też aktualnie krucho więc fajnie by było uniknąć zakupu dedykowanego do tego zestawu SW-10 i znaleźć coś o połowę tańszego. Czy moglibyście polecić coś za około 500 zł co by z tym zestawem w kinie w miarę zagrało ?

WiTT

New member
Bez reklam
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem tag platinum v2. Moją uwagę na nie skierował WiTT jakiś czas temu i już mogę szczerze za to podziękować:)
co prawda nie pamiętam tego ale dziękuję i gratuluję udanego zakupu :) na ten metraż ten zestaw jak znalazł. Jak trochę popracują kolumienki to jeszcze się wykrystalizuje się dźwięk, taka kropka nad "i" :) Naprawdę, ta cała seria v2 udała im się.

PS:już pamiętam, temat o tonsilach siestach :) cieszę się że wziąłeś moją propozycję pod uwagę :)

Niestety jest jeden mały szkopuł, oglądając filmy brakuje mi trochę uderzenia. W sumie się tego spodziewałem że kupując monitory zamiast kolumn podłogowych będzie potrzebny subwoofer. I tu rodzi się pytanie jaki? pokój mam mały i z kasą też aktualnie krucho więc fajnie by było uniknąć zakupu dedykowanego do tego zestawu SW-10 i znaleźć coś o połowę tańszego. Czy moglibyście polecić coś za około 500 zł co by z tym zestawem w kinie w miarę zagrało ?
No tak, do zestawu z monitorów zdecydowanie będzie potrzebny. Faktycznie SW10 kosztuje. Ciekawe ile byłoby radę utargować z tego (sklepy, dystrybutor, blackninja tutaj na forum)?
Może alternatywą byłby mniejszy TSW 90 v.2, jeśli trzymać się by lini Taga? Na alledrogo rozpiętość za nówkę TSW 90 v.2 jest od 549zł do 800zł, TSW 120 od 900zł do 1000zł, jest też widzę Taga z serii Platinum z wersji pierwszej za 899zł.

Ostatnia edycja:

michal_R_

New member
O co powiecie o subwooferze STX S250 (S200 i niższe; zależy kto jaki ma pokój). W kinie by się chyba dobrze spisał?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
O co powiecie o subwooferze STX S250 (S200 i niższe; zależy kto jaki ma pokój). W kinie by się chyba dobrze spisał?

Nie popełnij błędu kupując jakiś sub za parę zł. Masz niewielkie pomieszczenie, podobnie do mnie. Zestaw jak piszesz Ci się bardzo podoba, więc kupując tani, dudniący subwoofer zamiast poprawić efekty w kinie można tylko popsuć. Ja bym z tą wiedzą co mam teraz, wolał poczekać nawet rok i kupić jakiś REL T5 czy Velodyne EQ-Max 8/10. Trochę kosztują, ale to dobre konstrukcje które grają a nie buczą i dudnią.

Qinrod

New member
Być może za rok będzie mnie stać na znacznie lepszego suba a być może nie ale uważam że jeżeli w ciągu tego roku i tak nie kupię nic lepszego to warto się rozejrzeć. Nie chcę oczywiście kupować czegoś co ma tylko dudnić. Budżet to około 500 zł ale moc nie jest wymagana duża (15m2), ma on także być przede wszystkim uzupełnieniem frontów w kinie, wiem że do muzyki się nie nada.

Aktualnie rozważam Tagę TSW 90 v.2 i Jamo 210. TSW 90 to podobno ta sama konstrukcja co Koda 1000 v2. Jamo zbiera chyba trochę lepsze opinie ale mam wątpliwości: Taga ma większy głośnik (10"), mniejszą moc (90W) pasmo 30Hz-150Hz i 2x większą wagę (15 kg). Jamo ma mniejszy głośnik (8"), 2x większą moc (200W), 2x mniejszą wagę (7,5kg) i pasmo 38 - 200 Hz. Będę wdzięczny za ewentualne sugestie :)

michal_R_

New member
Nie popełnij błędu kupując jakiś sub za parę zł. Masz niewielkie pomieszczenie, podobnie do mnie. Zestaw jak piszesz Ci się bardzo podoba, więc kupując tani, dudniący subwoofer zamiast poprawić efekty w kinie można tylko popsuć. Ja bym z tą wiedzą co mam teraz, wolał poczekać nawet rok i kupić jakiś REL T5 czy Velodyne EQ-Max 8/10. Trochę kosztują, ale to dobre konstrukcje które grają a nie buczą i dudnią.

Odpowiedź do mnie czy do Qinrod'a? :) Ja tylko zasugerowałem sub'a (spytałem co o nim sądzicie) STX S250 do pomieszczenia ~30 mkw, dla mojego brata który nie jest "audiofilem". Ale to opiszę w swoim temacie. Pozdro!

WiTT

New member
Bez reklam
krzysiek, ale michal_R_ to chyba nie ta sama osoba co Qinrod ;)

Qinrod - który lepiej brzmi to ci nie powiem. Jedynie na chłopski rozum, logika podpowiada że coś dwa razy lżejszego nie powinno tak samo zagrać ;) proponuję Ci może osobny wątek założyć odnośnie suba, być może więcej osób się wypowie, doradzi :)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Qinrod widziałem jakiś czas temu Energy ESW-C8 na wyprzedażach za 500zł. Poszukaj, myślę, że też jest wart rozważenia.

WiTT

New member
Bez reklam
Paweł_Sz85 słuchałeś tego sub'a Energy? Na papierze ma: "Moc 240W (dynamiczna), 60W (ciągła) ... Waga 7.3 kg". Ja wiem że papier przyjmie wszytko ale słabo to wygląda, nawet porównując do Taga TSW 90 v.2, dlatego pytam :)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja nie słuchałem. Mój znajomy go ma i sobie chwali. Miał też Jamo 200 i twierdzi że ten Energy dużo bardziej mu odpowiada. Fakt parametry na papierze ma słabiutkie. Ja na miejscu Qinroda bym poczekał z zakupem suba i dozbierał na coś lepszego. Ja na razie mam zestaw bez suba i też daje rade, tylko ja mam kolumny podłogowe.

Ostatnia edycja:

Qinrod

New member
Dzięki chłopaki za porady:) Niestety zakup suba i tak najwcześniej za miesiąc i wątpię bym dozbierał więcej w tym czasie. Przy monitorach ewidentnie go brak więc zakup nieunikniony. Na razie wybiorę coś z wcześniej wymienionych a za kilka miesięcy najwyżej sprzedam i kupię coś lepszego. Nawet jak sprzedam za te 200 zł taniej to przynajmniej będzie "jakiś" sub przez kilka miesięcy za te 200 zł- nie tak dużo.

Pierwsze dni korzystania z Tag platinum v2 - rewelacja. W muzyce jest bardzo fajnie, chociaż nie jest jeszcze wszystko optymalnie poustawiane. Z tego powodu do oceny B-40 więcej czasu. Dipole S-100 fantastycznie grają, całe pomieszczenie jest wypełnione dźwiękiem np. zamykam oczy i słyszę deszcz wszędzie dookoła siebie i za chiny nie mogę zlokalizować jego źródła:D Nie spodziewałem się że tak się da;p do tego jak jest efekt który ma być z tyłu (np. kroki za plecami) to tak go słyszę. Przyznam że nie wiem jak to się dzieje że ten dźwięk który mam zlokalizować z tyłu tam jest lokalizowany przez te dipole a ten który ma być rozproszony taki jest. Nie jest jeszcze idealnie bo dźwięki z prawej strony łatwiej zlokalizować ale to raczej kwestia akustyki pomieszczenia. C-100 trudno mi ocenić bo w sumie jest tak jak ma być tzn. dialogi są idealnie słyszalne bez krzyków i huków, wcześniej na centralnym grała mi mała kolumna od wieży i by było słychać dialogi musiałem ją podbijać w ampli i efekt był taki że tylko ją było słychać. Teraz jest super bo film autentycznie dzieje się wokół mnie a dialogi choć się nie wybijają to i tak je świetnie słyszę. Są to moje subiektywne odczucia, pewnie ktoś z większą wiedzą by to trochę inaczej ocenił... ale i tak jest super:D

A i cały zestaw świetnie wygląda. Nawet moja luba uznała że są bardzo ładne i psują do pokoju:p

WiTT

New member
Bez reklam
A i cały zestaw świetnie wygląda. Nawet moja luba uznała że są bardzo ładne i psują do pokoju:p
Aprobata żony to chyba największe wyróżnienie, powinni wystawiać certyfikaty za to :D
A że kolumny też są elementem wystroju już mówiono, a Tagi w pokojach wyglądają, co tu dużo mówić, pięknie :) Miło czytać że jest taka radocha po zakupie kolumn. Znaczy się dobrze doradzone i dobrze wydane pieniążki 8)

Qinrod

New member
W końcu mogę napisać coś o B-40. Nie spodziewałem się tego ale są naprawdę świetne. Miałem przyjemność słuchać kilku modeli frontów z tańszych zestawów (min. Jamo 606, maudio 501, tonsile altusy) i powiem szczerze te monitory są ... od nich lepsze. Być może w większym pomieszczeniu by tak nie było ale w moim pokoiku sprawują się genialnie. Spodziewałem się że będzie im brakowało niskich tonów bo w końcu to nie podłogówki ale tu spotkało mnie największe zdziwienie bo jest ich czasem aż nadto. O ile w kinie tak jak pisałem brakuje mi tego trzęsienia to w muzyce rozwijają one skrzydła. Np. w piosence "Placebo- running up that hill" z bardzo wyraźnym i głębokim basem musiałem wyraźnie zbijać w eq bo szyby w pokoju chodziły. Nie spodziewałem się że monitory mogą tak zagrać. Nie umiem opisywać dźwięków, dla mnie są one głębokie, klarowne i przyjemne ale raczej to niewiele powie. Może lepsze będą przykłady w których kąciki ust mi sięgnęły uszu:)
W muzyce z filmu Ostatni Mochikanin w tle grają (wcześniej) słabo słyszalne bębny, teraz autentycznie czułem się jak bym był w indiańskim tipi i sam w nie uderzał:) i nie mówię tu o tym że się tak wybijały bo tak nie było, po prostu teraz wszystkie dźwięki stały się tak wyraźne i dokładne że nie ma żadnego problemu by doszukać się jakiegokolwiek smaczku w ścieżce.
W pewnym momencie śmiałem się sam do siebie, gdy puściłem sobie kilka piosenek zespołu IRA i wszystkie riffy były tak ostre (ale w przyjemny sposób). Wcześniej uważałem że nie da się tak odtworzyć muzyki by dorównała koncertowi... teraz będę chodził na koncerty chyba tylko dla atmosfery bo muzykę mam w domu:)
Swoją drogą zastanawiam się jak duża różnica jest między tymi B-40 a F60/100, jeżeli monitory tak świetnie grają to jak grają podłogowe:D?
Wiem że na moją opinię trzeba wziąć poprawkę o czynnik "chłopca z nowymi zabawkami" ale trudno tych Tag nie zachwalać. Razem z nimi kupiłem tv panasonic tx-p42st50 i on chodź owszem też jest świetny to mogę stwierdzić że po prostu spełnia moje oczekiwania, tego się spodziewałem. W przypadku Tag to nawet nie miałem zamiaru kupować tak dobrego zestawu który spełni moje oczekiwania w 200%:)

Ps. może je sprzedam i kupie coś co tańszego co da mi 100% satysfakcji i trochę więcej zostanie w kieszeni :D

lm648

Banned
Nie mogę znaleźć:) co te Tagi Platinum v2 (a zwłaszcza B-40) napędza?
Jestem zainteresowany zakupem takiego kpl lecz mam mieszane uczucia co do ampli (jaki?),a w szczególności jaki byłby naj... do stereo/muzyki 70% i czy spasi z tymi kolumnami. Interesuje mnie głownie CA 351R (dopiero w planach do wejścia na rynek - ale znając życie napewno rozłoży mnie cenowo:) a może Pioneer VSX 922/827 ? I nie wiem nic :) zdaję sobie sprawę, że większość zarekomenduje Marantza (jednak może coś innego). Denony, Yamahay , Onkyo - odpadają.
Całe to zamieszanie jest tzw. "powrotem do przeszłości" :) ponieważ KD już miałem (- 10 lat), które tak "super grało" w stereo i "wiatrakowało", że bezpowrotnie opuściło zacne miejsce w szafce RTV. i stąd pytanie "Jak żyć Panie Premierze?" bez KD :) Może technologia w tym dziale poszła na tyle do przodu, że minie tym razem zadowoli. ( w co wątpię :) )
Pozdro

Ostatnia edycja:

Qinrod

New member
Nie mogę znaleźć:) co te Tagi Platinum v2 (a zwłaszcza B-40) napędza?
Jestem zainteresowany zakupem takiego kpl lecz mam mieszane uczucia co do ampli (jaki?),a w szczególności jaki byłby naj... do stereo/muzyki 70% i czy spasi z tymi kolumnami. Interesuje mnie głownie CA 351R (dopiero w planach do wejścia na rynek - ale znając życie napewno rozłoży mnie cenowo:) a może Pioneer VSX 922/827 ? I nie wiem nic :) zdaję sobie sprawę, że większość zarekomenduje Marantza (jednak może coś innego). Denony, Yamahay , Onkyo - odpadają.
Całe to zamieszanie jest tzw. "powrotem do przeszłości" :) ponieważ KD już miałem (- 10 lat), które tak "super grało" w stereo i "wiatrakowało", że bezpowrotnie opuściło zacne miejsce w szafce RTV. i stąd pytanie "Jak żyć Panie Premierze?" bez KD :) Może technologia w tym dziale poszła na tyle do przodu, że minie tym razem zadowoli. ( w co wątpię :) )
Pozdro

Ja nie specjalnie mogę Ci doradzić ponieważ jeszcze niedawno to mi doradzano :p Ale co do Twojego pytania. U mnie z powodów budżetowych napędza to przeciętniak a mianowicie onkyo 609. Moim priorytetem było kino i uznałem że w budżecie do 2k ten model będzie najlepszy. Jestem z niego zadowolony ale spodziewam się że np. NAD WiTTa będzie go w stereo miażdżył. Także w Twoim przypadku pewnie będzie mowa o wyższych modelach. Ale nie rozumiem dlaczego wykluczasz o od razu konkretne marki. Każda z nich ma swoje wady i zalety. Ja przy swoim wyborze zasięgnąłem porady od znajomego prowadzącego dość dobry zakład naprawy rtv. Stwierdził on np że onkyo 608/609 to solidna konstrukcja. Jednocześnie przestrzegał mnie przed chwalonym tu na forum hk i yamahami bo podobno bardzo dużo modeli tych firm do niego trafia.
Ja uważam jednak że każda marka ma lepsze i gorsze modele. Przy swoim wyborze doszedłem do wniosku że skoro ampli ma być do kina, to najważniejszą cechą ma być jakość w kinie a onkyo często są polecane jako ampli do kina. Teraz się przekonałem że przy ustawieniu dynamic EQ to moja 609tka też bardzo fajnie brzmi w muzyce. Także moim zdaniem nie ma co się zamykać na konkretne marki. Liczą się konkretne modele.

Do góry