Sprzęt AGD, materiały budowlane itp. - pytania i porady

kaminskakl

Active member
Bez reklam
6 - 7 lat teoretycznie.

Po znajomosci, 4212 za 1kw.

Do tego bede sie staral o dotacje moj prad i cos tam w picie mozna odliczyc.

Zamowie chyba tez solary na ciepla wode.

Musze zejsc z oplatami miesiecznymi do 500zl albo nizej. Najbardziej boje sie podatku katastralnego, jak to wrypia to bedzie placz.

A co do suszarek jeszcze. Nie jestem przekonany na 100% ale wydaje mi sie ze przez suszarke strasznie koszulki sie kurcza. W szczegolnosci na nich to widac.
Ojciec ma też solary na wodę. Dobre 10 lat. Ani jednej awarii.

Podatkiem nie strasz bo będę musiał działki wyprzedawać.

Mi się nie kurczą koszulki, chyba, że na brzuchu :D

lolo2

Well-known member
Bez reklam
.
najprosciej liczac z 1kw instalacji rocznie otrzymasz teoretycznie 1000kwh.
Co daje 8000kwh przy instalacji 8kw

1000kwh to koszt okolo 600zl. razy 8 to daje wytworzonego pradu za 3200zl.

Koszt instalacji 33 700zl.
Minus 5000zl dotacji to daje 28 700zl.
Ta kwote moge odliczyc w picie czyli okolo 18% co daje 5166zl

Ostatecznie instalacja 8kw powinna mnie wyjsc okolo 23500zl. podzielic ta kwote przez 3200zl rocznie wytworzonego pradu daje nam 7 lat splaty.

Daj sobie spokój z solarami, idź tylko w PV

Solary najtansze i chyba najbardziej efektywne. Wiec czemu nie?

Henry

Active member
Bez reklam
Lolo, czym ogrzewasz dom i CWU?
Jak będziesz miał PV, to najlepszą opcją jest pompa powietrze- woda i sporo zaoszczędzisz.
Ja jak budowałem, to ceny były jeszcze zbyt wysokie i urządzenia za mało wydajne, więc mam gazowe (własny zbiornik) i w 4 tyś rocznie się mieszczę.

Solary to stara technologia, droga i do bani.
Weź pod uwagę, że najbardziej efektywne są w miesiącach słonecznych, a wtedy koszt ogrzania wody jest minimalny...
Jak to mówią, kto bogatemu zabroni ;)

edit. Lolo, przelicz sobie ile cię kosztuje nagrzanie 1m3 wody w sezonie wiosenno/letnim i zobaczysz ile czasu będziesz potrzebować, żeby wyjść na zero z solarami.
W przypadku PV co prawda też największa produkcja energii przypada na okres największego nasłonecznienia, ale wtedy energię produkujesz, a nie konsumujesz, skompensuje ci się to jesienią i zimą.
A co przypadku solarów? będziesz ciepłą wodą ogród podlewać? ;)

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lolo, czym ogrzewasz dom i CWU?
Jak będziesz miał PV, to najlepszą opcją jest pompa powietrze- woda i sporo zaoszczędzisz.
Ja jak budowałem, to ceny były jeszcze zbyt wysokie i urządzenia za mało wydajne, więc mam gazowe (własny zbiornik) i w 4 tyś rocznie się mieszczę.

Solary to stara technologia, droga i do bani.
Weź pod uwagę, że najbardziej efektywne są w miesiącach słonecznych, a wtedy koszt ogrzania wody jest minimalny...
Jak to mówią, kto bogatemu zabroni ;)

Mam pompe powietrze woda. i prund 700zl :)

Dom mialem piec na ekogroszek, ale przerobilem go na Pellet. czysciej w piwnicy.

Solary sa dobre w dni sloneczne, czyli wlasnie wtedy kiedy nie ma sensu rozpalac pieca. A solary sa bardzo tanie w porownaniu do PV. I sprawnosc z 1m^2 o wiele wieksza.

Jak byście potrzebowali to mam panele i kable solarne w dobrych cenach dla forumowiczów .

Teraz?
Jak juz zamowilem? xd xd

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Mam pompe powietrze woda. i prund 700zl :)

Dom mialem piec na ekogroszek, ale przerobilem go na Pellet. czysciej w piwnicy.

Solary sa dobre w dni sloneczne, czyli wlasnie wtedy kiedy nie ma sensu rozpalac pieca. A solary sa bardzo tanie w porownaniu do PV. I sprawnosc z 1m^2 o wiele wieksza.

Teraz?
Jak juz zamowilem? xd xd
Henry mówi też o pompie ogrzewającej dom np. Panasonic Aquarea + podłogówka. Żadne kopciuchy do nowego domu :D

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Mam pompe, ale uzywam jej tylko do CWU. Jest bodajze mocy 5kw.

Kiedys myslalem tez o pompie ziemnej ale koszty byly nieziemskie. Wyliczyli mi symulacje. Tutaj mam oferte jaka mi firma wystawila w 2013 roku jak sie budowalem.

"Urządzenie takowe to koszt około 50000zł Netto. Do tego należy doliczyć koszt bufora, tu nie podam ceny gdyż nie znam parametrów instalacji, ale można przyjąć 5000zł Netto. Jeśli ma być produkowana ciepła woda użytkowa to kolejne kilka tysięcy. Kolektor pionowy to kilka odwiertów o łącznej długości 600-700mb. Przy założeniu, że 1mb to 75zł to koszt 52000zł netto w górę. Wykonanie kotłowni to koszt nie niższy niz 10000zł netto w zależności od zestawienia(koszt z materiałami instalacyjnymi). Symulowana praca sprężarki to około 2640h/rok co przekłada się na 21150kWh rocznie. Przy "kursie" kWh 0,60zł daje to nam 12690zł/rok i dalej 1058zł/miesiąc."

Na pelecie duzo taniej wychodze.

Henry

Active member
Bez reklam
To masz coś nie halo z instalacją.
Rozumiem, że pompę masz do CWU?
Ja mam cały zestaw z Dietricha- piec gazowy + pompa do CWU (300l), latem kiedy piec nie chodzi, działa przeważnie pompa, choć czasem i piec się załączy, żeby nikomu nie brakło ciepłej wody.
W życiu jeszcze nie miałem tak wysokich rachunków miesięcznych, a dom mam niemały, do tego dzieciaki w pokojach mają kompy, wieże, konsola, TV, pralka z suszarką na okrągło...
Właśnie sprawdziłem swój ostatni rachunek- 656 za 1,5 m-ca

Henry mówi też o pompie ogrzewającej dom np. Panasonic Aquarea + podłogówka. Żadne kopciuchy do nowego domu :D
Dokładnie, może nie koniecznie konkretnej firmy, ale tego typu rozwiązanie ;)
Kumpel zmieniał 2 lata temu, po 1szym pełnym roku kalendarzowym, całkowity koszt energii w domu 200m i 5-cio osobowej rodzinie wyniósł go coś około 4,5 tyś - w tym pranie, gotowanie, oświetlenie, ogrzewanie.
Split na zewnątrz, małe urządzenie w garażu. Teraz ma czysto i święty spokój, koszt coś około 25 tyś.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No to masz taki sam rachunek za prad jak ja skoro 656zl / 1.5 miesiaca.

U mnie dodaj ze piec na pelet z grzalka kilka kw ktora co jakis czas musi odpalic piec. i wyjdzie podobnie.

Tylko opalanie gazem masz troszke tansze.
Sezon 2018 - - spalilem 6.5 tony peletu liczac po 800zl to wyszlo mnie 5200zl

Sezon 2019 narazie mam spalone 5 ton co daje okolo 4000zl

Jak przerabialem piec na pelet, to pelet kosztowal 500zl. Teraz kosztuje 800zl xD Uroki.

Henry

Active member
Bez reklam
Lolo, nie wiem czy mniejszy, dla mnie i mojej rodziny ok, ale każdy mówi, że 250m + garaż (też ogrzewany) to dużo :D

Lolo, ale sezon czy rok?
Ja zatankowałem jesienią za 3600 zł i powinno do jesieni styknąć.

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Mam pompe, ale uzywam jej tylko do CWU. Jest bodajze mocy 5kw.

Kiedys myslalem tez o pompie ziemnej ale koszty byly nieziemskie. Wyliczyli mi symulacje. Tutaj mam oferte jaka mi firma wystawila w 2013 roku jak sie budowalem.

"Urządzenie takowe to koszt około 50000zł Netto. Do tego należy doliczyć koszt bufora, tu nie podam ceny gdyż nie znam parametrów instalacji, ale można przyjąć 5000zł Netto. Jeśli ma być produkowana ciepła woda użytkowa to kolejne kilka tysięcy. Kolektor pionowy to kilka odwiertów o łącznej długości 600-700mb. Przy założeniu, że 1mb to 75zł to koszt 52000zł netto w górę. Wykonanie kotłowni to koszt nie niższy niz 10000zł netto w zależności od zestawienia(koszt z materiałami instalacyjnymi). Symulowana praca sprężarki to około 2640h/rok co przekłada się na 21150kWh rocznie. Przy "kursie" kWh 0,60zł daje to nam 12690zł/rok i dalej 1058zł/miesiąc."

Na pelecie duzo taniej wychodze.
Mi około 100k zł za ziemną instalacje wyliczyli. Z tym, że jest to relikt. Teraz tylko powietrze woda się liczy. Zmieścisz się pewnie w 30k zł. Kiedyś robiłem wycenę to wyszło trochę mniej, ale wiadomo jak teraz z cenami.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Mozna przyjac ze rok.

Od wlaczenia pieca jesienia do wylaczenia wiosna. CWU idzie caly rok z pompy ciepla. Prowadze w miare szczegolowe notatki, kiedy ile peletu wsypalem.

"Spalanie peletu.

25 workow****** 21/10/2018
10 workow********* 31/10/2018
24 worki************************ 8/11/2018
20 workow********* 19/11/2018*** piec zgasl.
10 workow********* 22/11********* dostawa peletu (na oko)
20 workow********* 28/11***
20 workow********* 3/12
15 workow********* 9/12
20 workow********* 15/12
25 workow********* 22/12
20 workow********* 27/12

podsumowanie 2018****** 210 workow****** 71 dni.*** czyli 3 worki dzienni.*** okolo 2500zl

20 workow
20 workow****** 9 stycznia
20 workow****** 14 stycznia
20 workow****** 20 stycznia
21 workow****** 25*** stycznia
20 workow*** 31 stycznia
20 workow*** 5 luty
20 workkw*** 13 lutego
20 workow****** 19 lutego
10 workow
15 workow*** 4 mar a

Podsumiwanie 216 workow 72 dni w nowym roku.
W sumie 426 workow 6,5 tony. "

kaminskakl

Active member
Bez reklam
To masz coś nie halo z instalacją.
Rozumiem, że pompę masz do CWU?
Ja mam cały zestaw z Dietricha- piec gazowy + pompa do CWU (300l), latem kiedy piec nie chodzi, działa przeważnie pompa, choć czasem i piec się załączy, żeby nikomu nie brakło ciepłej wody.
W życiu jeszcze nie miałem tak wysokich rachunków miesięcznych, a dom mam niemały, do tego dzieciaki w pokojach mają kompy, wieże, konsola, TV, pralka z suszarką na okrągło...
Właśnie sprawdziłem swój ostatni rachunek- 656 za 1,5 m-ca

Dokładnie, może nie koniecznie konkretnej firmy, ale tego typu rozwiązanie ;)
Kumpel zmieniał 2 lata temu, po 1szym pełnym roku kalendarzowym, całkowity koszt energii w domu 200m i 5-cio osobowej rodzinie wyniósł go coś około 4,5 tyś - w tym pranie, gotowanie, oświetlenie, ogrzewanie.
Split na zewnątrz, małe urządzenie w garażu. Teraz ma czysto i święty spokój, koszt coś około 25 tyś.
Montowanie czegoś innego niż Panasonic/Mitsubishi to proszenie się o wyższe rachunki i kłopoty. Kto co lubi :D

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Montowanie czegoś innego niż Panasonic/Mitsubishi to proszenie się o wyższe rachunki i kłopoty. Kto co lubi :D

Pompe mam Vailanta ale tez juz swoje latka ma. Odkupilem uzywana od innej osoby po dobrej cenie.

Teraz chce zainwestowac w PV oraz silowniki i regulatory pokojowe do podlogowki. Na tym chyba temat ogrzewania i zasilania domu zakoncze.

Henry

Active member
Bez reklam
Wiem, że i Mitsubishi i Panasonic robi sensowne i bardzo dobre, do tego wcale nie takie drogie... nie chodziło mi o dyskutowanie na temat marek w tym konkretnym przypadku, a rozwiązanie powietrze -woda ;)

Lolo, a teraz policz ile musisz koło tego chodzić, ja u siebie nawet na lato nie wyłączam, wzrasta temperatura i piec przestaje grzać.
W każdym pokoju sterownik i każdy ustawia temperaturę jak lubi... u góry, u dzieciaków generalnie sauna ;)
Jedyne co kontroluję, to poziom gazu w butli i od czasu do czasu zerknę na manometry przy piecu... a i jeszcze przegląd jak mi telefon przypomni ;)

Jak chcesz sterowniki,, to ja jadę na Techu - w pokojach radiowe, dodatkowo listwy główne wi-fi.
Chodzi ok i cena też ok.

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Sterowniki w pokojach to podstawa. Raz, że trochę oszczędniej, ale przede wszystkim chodzi o komfort.
Sam się cieszę, że mam po prostu gaz w domu. Planuję też budowę na kolejne lata i też mają robić przyłącze. Nie będę się bawił wtedy w żadne pompy ciepła tylko zrobię gaz i tyle. Powinno wyjść 3x taniej niż zakup pompy.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Fajna dyskusja. Same samce alfa dyskutują o praniu :D :D :D

Dzięki koledzy za propozycje suszarek. Coś sie wybierze.

Całe to foto i sroto też kiedyś chciałem. Nawet rury i kable 10 lat temu wyprowadziem na dach z zamiarem podłaczenia instalacji solarnych. Niestety jakbym tego nie liczył to nijak mi się to nie opłaca. Zwróci się może po 15 latach, a w tym czasie zdąży sie 5 razy zepsuć. W Polsce się to nie opłaca, mi przynajmniej kompletnie. Co innego w Niemczech, gdzie sa prawdziwe dotacje. Jesli w Polsce tez będą takie dofinansowania do wszystkiego co Eko to może znów to przemyślę. Pamiętacie największą ściemę sprzed lat, czyli 45% dofinasowania z Unii do kolektorów słonecznych? Po przelliczeniu na spokojnie wychodziło 15, góra 18% plus obowiązkowy kredyt. Tyle dostanę rabatu bez proszenia się w kazdej firmie i to bez kredytu.

Skoro o rachunkach. Rachunki za prąd płące 200 z/ mc, 10 lat temu 100 zł / mc. 3 osoby,
dwie kondygnacje. Pralka non stop, klima, sprzętów masa. Z samego audio sami wiecie ile powinno to żreć. Dlatego również nie myślę o fotowoltaice czy wszelkiego rodzaju pompach.
Straszyli mnie, że klima ciągnie, że końcówki mocy mnie zeżrą na rachunkach. Masa innych przykładów. Wszystkie zarówki to ledy. Nie wiem skąd u innych takie kwoty... Prądu nie kradnę, nie oszczędzam i nie chodzę w kurtce po domu jak mój kolega, ktory postawił dom pasywny za 3 miliony i ma 19 st w domu. Trzeci rok sie przyzwyczaja. A mówili mu, zeby popukał sie w głowę przed rozpoczaeciem budowy, to nie :)
Może po prostu gaszę światło jak wychodzę z pokoju :D

Piec na ekogorszek wysłałem w kosmos w listopadzie. Pełen żeliwny automat, dwufunkcyjny, z czujnikami i strownikiem pokojwym. Rocznie zużywałem 4.5-5 ton najlepszego dla mnie ekogroszu (1000-1200 zł/t), (nie na sezon, rocznie). Licząc z czyszczeniem, myciem, i innym syfem z tym związanym 5.5-6 tys rocznie za ogrzanie domu z CWU, 300 litrowy bojler. Piec palił się jak hutniczy, 24h/7dni w tygodniu/365 dni roku. W domu 22 stopnie, pełen automat, z czujnikami i strownikiem pokojowym. Dlatego myślałem kiedyś o kolektorach słonecznych, by w lecie go wygaszac i mieć CWU z paneli. Ale na szczęscie chwyciłem za kalkulator.

Teraz mam to samo, tylko ze przeszedłem na gaz i już widze, że roczne rachunki będą mniejsze. Całkowity koszt instalacji gazowej 16 tys, minus dotacje z miasta, województwa, odsprzedazy pieca i bojlera dołożyłem max 2 tys. Czyli zwrot inwestycji nastąpi mega szybko (może nawet w tym roku, najdalej w przyszłym), a komfort i wygoda bez porównania, nie wspominajć o czystości i tego, że odzyskałem 2 pomieszczenia (gdzie składowałem węgiel i gdzie była kotłownia).

A co do suszarek jeszcze. Nie jestem przekonany na 100% ale wydaje mi sie ze przez suszarke strasznie koszulki sie kurcza. W szczegolnosci na nich to widac.
To nie koszulki sie kurcza tylko Ty się rozszerzasz razem z wszechświatem :grin:

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lolo, a teraz policz ile musisz koło tego chodzić, ja u siebie nawet na lato nie wyłączam, wzrasta temperatura i piec przestaje grzać.
W każdym pokoju sterownik i każdy ustawia temperaturę jak lubi... u .

Chodzenia przy pelecie praktycznie nie ma, jezeli porownac to do zwyklych piecow.
Masz 2 posty wyzej rozpiske ile razy bylem przy piecu. Raz na tydzien lub dwa trzeba isc i wsypac 20 workow peletu. Piec czyszcze 3 - 4 razy w sezonie. Popiol jest ponizej 0.7%.. Czyli z tony okolo 7kg. Wiec popiolu praktycznie tez nie ma. Jakbym zarabal zbiornik na pelet tonowy to bym przez miesiac do kotlowni nie zagladal.

Predzej palilem owsem i ekogroszkiem i peletem ale w piecu (z palnikiem) na ekogroszek. 2 ostatnie rozwiazania wogole mi sie nie spodobaly. Natomiast ekogroszek to mialem jakies tanie wegly po 400zl, pelno popiolu, syfu itp. Moze jakby drozszym polal byloby
lepiej.

Glowny sterownik i pokojowy w salonie do sterowania piecem mam wlasnie z Techu. Sprawdza sie swiernie.

Do puszek w pokojach tez mam kable pociagniete i zasilanie ze skrzynki z zaworami podlogowymi. Ale kiedys trzebabylo kupic sterownik pokojowy, sterownik do skrzynki (ten byl drogi) i silowniki. A teraz niby sterownik +/- 200zl pokojowy moze sterowac odrazu silownikami.

.

To nie koszulki sie kurcza tylko Ty tyjesz :grin:

Ne ne ne...
Kup suszarke to zobaczysz. Dwa prania i koszulka z Carry, reservd czy innych takich skurczy sie.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Sorki, jak odpowiadałeś, edytowałem post ;)
To kupuj dobre materiały, a nie Reserved ;)
Nie będę zaczynał tu duskusji odzieżowej, bo się nie znam, ale moja coś tam potrafi znaleźć i wie co się gdzie kupuje. Żadnych super marek marketowych sieciówek. Mi sie nigdy nic nie skurczyło.
Zona Henia może się wypowiedzieć na teamt sieciówek odzieżowych :D

Ostatnia edycja:
Do góry