jery-- napisał:
Czy problem ten występuje przy połączeniu TV z nagrywarką kablem HDMI? Przez nią oglądasz TV? Jeśli tak to chyba nic z tym nie zrobisz (ale mogę się mylić
). Ja mam podobny model nagrywarki i Formatu 16:9 z Letterboxem nie da się rozciągnąć na cały ekran przy połączeniu cyfrowym (Przez SCART nie ma problemu). To wina nagrywarki bo nie formatuje obrazu poza funkcją wyboru rodzaju TV na panoramiczny, lub 4:3.
Pozdrawiam
Problem albo moja niewiedza składa się z dwóch części:
1. Dlaczego są pasy na górze i dole ekranu skoro film DVD i ekran TV jest 16:9? Film jest oryginalny (np "Stygmaty"). Na okładce jest info: WIDESCREEN VERSION, 16:9, 1.85:1. Senior45 mnie zapewniał, że ten format filmu powinien zapełnić idealnie cały mój ekran.
2. No dobra, pasy są. Mają na górze i dole po ok. 6cm. Poprawię je przecież zmieniając format ekranu w TV z "WIDE" na "SMART" lub "ZOOM" tak to robię przecież podczas oglądania telewizji z wbudowanego tunera w telewizorku... a tu ZONK!. Obraz rozszerzając się w pionie rozszerza się też w poziomie i mam boki poza ekranem. Widocznie telewizor trzyma propoprcje ekranu. I tak mam po HDMI. Ta sama nagrywarka podłączona SCARTEM przy zmianie: WIDE-SMART-ZOOM zmienia tylko wysokość obrazu czyli tak jak mam normalnie dla telewizji.
Maja nagrywarka ma ustawiony właśnie format TV 16:9. Ustawiłem w niej na chwilę 4:3 letter box i zauważyłem, że pasy stały się jeszcze grubsze.
A może problem nr 1 nie istnieje. Może ten format filmu jest po prostu trochę bardziej panoramiczny od mojego TV? Tak sobie oglądam ten film i właściwie stwierdziłem, że postacie nie są jakoś grube, twarze też ok, więc może senior45 się mylił i przy filmie (1.85:1) pasy po prostu i tak będą. Tylko co, jakbym chciał oglądać telewizję z tunera nagrywarki? Zmuszony będę przełączyć ją na SCART, bo przez HDMI nie będę mógł zmieniać proporcji obrazu.
Jak to u was wygląda?