Zostałem posiadaczem 40W4000, na razie za wiele nie mogę powiedzieć - bo żona ze szczęścia okupuje TV. Niby nie wykrywa mi urządzeń po HDMI ale działa mi dekoder po HDMI, nie działa mi stare dvd po componecie i denerwuje mnie automatyczny format ekranu - to już wiem, że można wyłączyć - reszte muszę doczytać w instrukcji. Co do samego sygnału to mam Cyfrę przez HDMI z Philipsa - TVP 1, TVP 2, TVN - jest ok, Cyfra HD bardzo ok. Widać, że to nie jest 100Hz po napisach końcowych i tekscie jak leci na dole ekranu ale też nie ma jakiejś klęski. Myślę, że coś więcej w tej kwestii będę mógł powiedzieć po obejrzeniu jakiegoś sportu - Euro 2008 na ARD i ZDF może wygladać lepiej niż na Polsacie, którego nie mam. Czekam aż się zrobi ciemno, żeby sprawdzić podświetlanie matrycy. Ogólnie mogę powiedzieć i potwierdzić to co pisali na tym forum poprzednicy mający ten TV czyli czerń jest czarna (oczywiście na wprost - trochę gorzej z boków ale też spoko), kolory bardzo ok - choć jakby ktoś opublikował jakieś sprawdzone ustawienia, też bym chętnie przetestował je. Kąty są spoko, trochę lepsze niż Toshiba 42X3000 ale raczej słabsze niż Toshiba XF i ZF. Odległość od TV - w moim przypadku od 2,5 m do 3,8 m (najczęściej) 40 cali to minimum. Szkoda, że Sony nie robi 42 cali.
Dziś przed kupnem trochę dowiadywałem się o 5 letnią gwarancję (wolałbym z niej nie korzystać!!!) na Bravie w Sonym i ustaliłem, że sprzęt musi być kupiony w sklepie mającym siedzibę w Polsce oraz to, że Sony nie jest w stanie sprawdzić po numerze seryjnym gdzie został kupiony TV - Polska czy Europa. Wiem, ze mój pochodzi z Niemiec, ale kupiony został w Polsce - tak naprawdę pewnie do momentu rejestracji na stronie będę miał jakąś nutkę niepewności ale mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Przepraszam jeżeli kogoś zanudziłem swoimi wywodami, jak potestuje to coś napiszę jeszcze coś
a sport na Cyfrze - bieg na 110 m przez płotki ok, przy oszczepie lekkie smużenie przy szybkim zmianie tła - z publiczności na zieleń trawy - przy lądowaniu oszczepu - moja żona tego nie widzi