Witam wszystkich użytkowników

nie jestem tu tak zupełnie nowy - dzięki temu zacnemu forum zakupiłem 1,5 roku temu TV SONY KDL W4000 46cali, z którego to jestem mega zadowolony (może z wyjątkiem rozmiaru;p). Obecnie planuję zakup kolejnego TV SONY i mam w związku z tym kilka pytań, od razu dodam że przewertowałem z 80 stron tego wątku i niestety nie nzalazłem jednoznacznej odpowiedzi na wszystkie moje pytania, zmęczyłem się i dlatego też piszę

Szukam TV SONY w rozmiarze 52-55 cali, model z tego wątku przyciągnął moją uwagę.
Pierwsze kryterium : PORÓWNANIE do serii W4000, z której to jestem MEGA zadowolony - jak ono wypada ? Na korzyść którego odbiornikia ? Mówię oczywiście o jakości obrazu. . .
A teraz obszerniej dane wymagane przez KIKIEGO :
odległość od ekranu - około 3,5 metra
jak słońce świeci w pokoju - niestety raczej nasłoneczniony i będzie stał przy oknie, jednak z pewnością kupię chociażby zwykłe ciemne rolety które powinny pomóc.
Jak duży jest pokój - około 15-17 metrów2
jaki masz obecnie telewizor - KDL W 4000 46cali
jakie programy najczęściej oglądasz - zdecydowanie HD (Nka, PS3, filmy TYLKO i wyłącznie BLURAY), niemniej narzeczona pewnie będzie oglądać również SD, mi też pewnie się zdaży od czasu do czasu.
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem - ZDECYDOWANIE wieczorem.
preferowana wielkość telewizora - Chciałbym 55 cali ale nie wiem czy nie zbyt duży (W4000 46' z odległości 3,7 metra wydaje się zwyczajnie za mały, nawet mama po dwóch tygodniach już pytała ile kosztował 52'

)
preferowana marka - zdecydowanie SONY
czego nie lubisz w telewizorach - słabej sakości obrazu;p
jakie urządzenia będą podłączone - ROUTER jeżeli już to tylko dla DLNA, PS3 ponieważ jestem ZAPALONYM graczem(!!), kino dowowe.
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? Telewizja - 35%, PS3, BLU RAY - 65%
jakimi złączami - naturalnie wszystko HDMI
jaki masz sygnał - N-ka, PS3
ile programów HD - na dzień dzisiejszy około 15
ma stać czy wisieć - wisieć
Jakie wyposażenie multimedialne jest Ci niezbędne - nie mam wielkich wymagań, na tego typu TV nie oglądam nawet filmów DVD (tylko i wyłącznie blu ray), a gdyby pojawiła się konieczność odtworzenia MKV to jest PS3

jaka klasa cenowa - Cena na sam TV to MAKS 6,5 tyś zł nie mniej do 6 tyś byłoby najlepiej.
Czytałem wiele o cloudingu i innych problemach co mnie bardzo nie przeraża, sprawdzę to w sklepie i tyle.
Jednak co mnie BARDZO NURTUJE to JAKĄ WIELKOŚĆ WYBRAĆ ????? Czy 55' to przy w/w warunkach nie przesada ? Nie będą widoczne piksele i obraz nie straci na jakości przy odległości 3,5 metra ? Proszę o podzielenie się doświadczeniem osób posiadających ten TV (a SZCZEGÓLNIE w tym rozmiarze) jak i osób w temacie

POZDRAWIAM i z góry dzięki !!
PS. Dodam że nie jestem Wideofilem - zwyczajnie lubię dobry film + referencyjną jakość obrazu.
Zastanawiałem się nad tech. LED'ową jednak krawędziowe to tragedia (a nad design stawiam jakość obrazu) a na FULL LED mnie raczej nie stać;/. Mam nadzieję że wątek jeszcze nie uwarł i znajdą się osoby chętne do pomocy

))