Sony 65W855 vs TCL 65P60

tomwega

Member
I dokładnie to jest sedno sprawy rozmiar tv to podstawa a nie 4 k

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

bokciu

Banned
Tu wielkość akurat ma najwięcej do rzeczy.

Idąc tym tropem, skoro 58 cali do 4K jest słabe, to dlaczego gdy inni pytają o telewizory 50-55 cali, tak bardzo polecasz i zachwalasz modele 4K? Żeby takie słabe telewizory polecać...no popatrz, popatrz...

bokciu

Banned
Jak tą przepaść można zobaczyć i gdzie ,a przede wszystkim na czym ? Bo oglądając te same materiały na TV 4K i FHD , które nie stoją obok siebie to możemy pogdybać .A powtarzanie bełkotu marketingowego producentów nic nie wnosi .
Miałem okazję u siebie i u znajomego porównać jednocześnie 4K z FHD i przy odległości 3m praktycznie brak różnicy .Ja porównywałem 55PUS 6561 z plazmą Panasonica 42'' (model z niższych serii). U kolegi wieszaliśmy SONY KD75XD8505 ,wymieniał Samsunga UE5 5H6400 . Wnioski mam takie - dema wyglądają super na wszystkich TV .Największe wrażenie robi rozmiar TV , później dopiero zauważa się inne rzeczy .Dodatkowo żeby widzieć tą przepaść w jakości, to chyba trzeba siedzieć z głową w TV bo jak sofa jest powiedzmy 3-4 m to raczej ciężko wypatrzeć tą różnicę .
Dlatego ja po zwrocie 55PUS6561 jestem mega zadowolony z FHD ale 60 " (wydawał się duży przez tydzień).A istotna informacja to testowaliśmy właśnie na darmowym Netflixie .

Zgadza się. Przy standardowych odległościach, dobry materiał FHD, wygląda równie dobrze. Nikt normalny nie ogląda telewizji z jednego metra...no chyba, że ma 32 cale.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Poprzednio gdy wchodziły telewizory fullhd tak samo były jałowe rozmowy.
Ci co bronili starego systemu HD Ready jakoś się wykruszyli i zniknęli razem z technologią hdready która poszła do lamusa...
Napisałem, że słaby jest 58" starzaka skoro nie widzi u siebie różnicy fullhd i 4K. Napisałem, że inni widzą i są zachwyceni na modelach 43". Więc raczej robisz nadinterpretację...

tomwega

Member
Pamiętam Twoje wpisy zanim kupowałem swojego tv.2015 rok i twierdziles,że nie ma sensu kupować 4k bo to przemijajaca technologia,która bedzie bardzo krótko.Więc lepiej poczekać na 8k bo ona jest docelowa.

wucash

Active member
Bez reklam
dokładnie tak zrób. Jak się przysadzą to w dwa tygodnie obejrzą wszystko dostępne w 4k ,więc nie będzie potrzeby przedłużania i płacenia. A jak bardzo będzie im zależało to na yt znajdą wiele demówek bądź filmików ważkiej treści. A jeśli nadal im będzie mało - zawsze mogą wyprowadzić się do włoch i podziwiać kanał w obcym języku. ;)
lol :) :) :)

bokciu

Banned
Pamiętam Twoje wpisy zanim kupowałem swojego tv.2015 rok i twierdziles,że nie ma sensu kupować 4k bo to przemijajaca technologia,która bedzie bardzo krótko.Więc lepiej poczekać na 8k bo ona jest docelowa.

Wszystko na temat. Typowy język handlowca, który musi iść z duchem czasu gdyż z tego się utrzymuje. Natomiast jestem to w stanie po części zrozumieć, gdyż sam pracowałem 16 lat w tej branży.

reeich

New member
8lat temu kupiłem samsunga 40 b650 fullhd do dzis działa i ma obraz dobry calkiem przyjemnie sie oglada ale kupowanie kolejnego fullhd było by krokiem w tył i tyle w temacie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
tomwega - Ale piszesz żeby pisać ?
Przecież dwa lata temu dobre skalery 4K były tylko w najdroższych modelach telewizorów. Teraz wystarczyło dwa lata żeby zeszły do modeli budżetowych.
I wówczas też kto kupił model 4K to nie odtworzy dziś nawet 4K z YT.
W momencie gdy producenci powprowadzali do najtańszych modeli elementy obróbki sygnału to telewizory dają sobie redę z wykonywaniem potrzeb na dłużej niż 4 lata.
A technologia 8K jest już w opracowaniu i nikt tego nie zatrzyma.
Na dziś , od tego roku zakup 4K niesie więcej zdecydowanie radości w klasie cenowej niż zakup modelu fullhd.
Ale każdy ma własny rozum i decyduje sam o wyborze.

tomwega

Member
Uważam,że kupując 2 lata temu tv postawiłem na wielkość i dokonałem właściwego wyboru.Dopóki kanały 4k nie pojawią się na platformach cyfrowych dla mnie 4k dalej po dwóch latach nie ma sensu.W chwili obecnej w wielkości 75 cali sony w 4 k dalej nie mieści się w moim budżecie więc dalej bym miał dylemat co kupić.Z pewnością wybrałbym to samo.

Ostatnia edycja:

strazakp

Banned
8lat temu kupiłem samsunga 40 b650 fullhd do dzis działa i ma obraz dobry calkiem przyjemnie sie oglada ale kupowanie kolejnego fullhd było by krokiem w tył i tyle w temacie.
Ja też mam dokładnie ten sam model i wielkość Samsunga :) również jestem z niego mega zadowolony a służy mi już ok 9lat. Najciekawsze jest to że dopiero jakieś 3mce temu dowiedziałem się że ma 100hz :) Kupując go kiedyś nawet nie zwracałem uwagę na taki parametr bo i pewnie w większości TV te 100hz było.
Ten Samsung dla mnie jest prawie idealny tyle że za mały do salony więc musiałem kupić większy ale to nie znaczy że się go pozbylem...trafił do sypialni i tutaj sprawuje się wyśmienicie.

Pisanie jak to 4K jest rewolucyjne jest bzdurą i często wprowadza w błąd .4K stanowi jedynie malutki krok do przodu .Często klienci nastawieni na zakup 4K myślą że nieważne co i z jakiego źródła będą oglądać to dostaną niewyobrażalnie dobrą jakość :) Jednak gdy przesiadają się z np: z topowego modelu FHD, na nie topowe 4K to może i są zaskoczeni jak to dali się "nabić w butelkę" sprzedawcy bo różnica jest praktycznie niedostrzegalna przy oglądaniu zwykłej TV .....
Co innego HDR - „szeroki zakres dynamiki”,rzeczywiście widać różnicę , ale jeśli mamy naprawdę dobry TV 4K z HDR, bo w budżetowcach typu TCL P60 czy Philips PUS 6561 ,dopisek w specyfikacji stanowi tylko chwyt marketingowy (HDR jest marniutki ...). Niestety jasność matryc tanich modeli nie pozwala zobaczyć prawdziwego HDR (dlatego min. nie posiadają certyfikatu ponieważ nie spełniają warunków ).Pewien "fachowiec " na forum pisze że HDR przy wyższej jasności matryc oślepia ,to dopiero wciskanie ciemnoty , gdyż nie ma ryzyka oślepiania użytkownika bowiem nie to jest celem techniki HDR, lecz zapewnienie widzowi wrażeń jak najbardziej zbliżonych do oglądania świata realnego.

rvoice

New member
Ci fachowcy nie mają zbytnio wyboru-mają sprzedawać to co im wyższa instancja wyznaczyła w celach sprzedażowych. Na szczęście klient ma wybór.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

strazakp

Banned
Ja na forach zawsze najbardziej cenię uwagi i opinie zwykłych (nie sprzedawców czy promotorów) użytkowników danego modelu sprzętu. Szukając w internecie opinii i testów to ciężko już o takich którzy by bezstronnie wydawali opinie. Dziś większość fachowych stron i również filmików na yt są sponsorowane.
Tutaj widzę że bez względu na to jakie kto ma wymagania, preferencji i budżet to polecane są tcl, Philips i Sony a różnica jest jedynie w wielkości ekranu i konkretnie modelu.

czuryl

Member
No i porównałem oba modele.
Przy odtwarzaniu tego samego materiału HD - ten TCL wypadł bardzo słabo. Czerń nie jest czarna jak to się pisze na forum. Sony bił go na głowę w płynności i kolorach. 4K nie odtwarzałem, bo i tak nie zamierzam się w to bawić. Po krótkiej wizycie w sklepie - pozostała jedna decyzja. SONY 65W855 do oglądania tv-sat jest w 100% lepszy. Zostaje w domu.

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Moim zdaniem dokonałeś trafnego/dobrego wyboru. Warto iść i na własne oczy się przekonać o jakości i wartości reklamowanych na forach modelach TV i nie tylko TV :wink:

Do góry