Witam wszystkich !
Mam o to taki problem: Jakiś czas temu kupiłem 52W5500, a wcześniej przez ok 1,5 roku miałem stary 40 calowy 40D3500, który parametrami nie mógł się równać z tym nowym, a mimo to mam jakieś subiektywne gorsze odczucia. Dotyczy to w zasadzie jedynego aspektu - jasności obrazu. Wydaje mi się, że w tym nowym 52W5500 obraz jest jakiś przyciemniony i nie tak ostry jak w tym wcześniejszym. Oczywiście porównywałem te same tryby np. żywy lub standtartowy. Lubię oglądać filmy z DVD, divixów lub BD właśnie w trybie żywy, natomiast TV w trybie standartowym. W obu trybach wydaje mi się teraz ten obraz jakiś przyciemniony np. mniej szczegółów w ciemnych scenach. Warto też dodać, że poprzedni model 40D3500 jedyne co miał lepsze to typ podświetlenia matrycy WCG-CCFL natomiast ten ma jedynie CCFL.
Moje pytanie o radę jest następujące: Czy podświetlenie matrycy WCG-CCFL ma wpływ na jasność obrazu i czy to to może powodować tą różnicę ? Czy może wpływ na to może mieć wielkość - tamten był 40 calowy, ten 52 calowy ?
Nie wiem co robić, czy np nie sprzedać tego i kupić jakiś wyższy model np. Z
Chcę też dodać, że oprócz tej jednej być może subiektywnej wady pod każdym innym względem ten nowy TV jest lepszy: motion flow, lepsza czerń, znacznie lepsze kolory.