Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja powiem Ci że lubię z manetek korzystać kiedy np jadę 100-120 na godzinę i mam wyprzedzać po trasie .. lepiej mi z manuala korzystać.. ale to nie tylko ja tak robię mam kumpla ma X5 podobnie robi.. Prezes mój ma 7 kę i jak jechałem z nim raz do Poznania też widziałem że z manetek korzystał przy wyprzedzaniu pomimo że silnik ma odpowiedni.. ale jak to mówi, że z 5 jeszcze ma przyzwyczajenia.. mi jakoś pasuje :- ) kwestia kto co lubi.. a może to bardziej się kojarzy ze sportowym autem :- ) a ze nie stać człowieka na jakiegoś "czerwonego konia " z włoskiej stajni to te manetki dają takie poczucie :- )

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Po pierwsze to pamietaj, że to jest forum i nie Tobie decydować kto kogo cytuje. Po drugie powtarzasz się ;) Licz......"?

... tyle mam Ci do powiedzenia co w innym temacie napisałem ,, dwa- trzy razy Cię wywalali z tego forum i kolejny raz również Cię wywalą bo jesteś takim, a nie innym człowiekiem... o ile jeszcze nim jesteś patrząc na to co robisz.. ewentualnie masz problem ze zrozumieniem kilku zdań.. i nie musisz rekordu swojego na tym forum pobijać bo już go masz po swojej stronie..a nikt inny nie ma ochoty tego robić.. bo nikt nie ma Twojego charakteru..

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
I tak to jedno zdjecie to za duzo :)

Chcialem duze auto i chyba przesadzilem, na zaden parking sie nie zmieszcze :)

Ale co powiem pierwszy raz w zyciu jechalem za kierownica samochodu z lampami Matrix. Ktos kto to wymyslil to naprawde mozg. Te lampy to mistrzostwo swiata.
Jade za samochodem, wlaczam dlugie. Swiatla same dostosowuja sie tak aby wylaczyc tylko te swiatlo ktore pada na jadace przed nami auto, a reszta swiatla oswietla pobocze i to w sposob perfekcyjny.

No i dzisiaj o malo co bym nie potracil pieszego w nocy w lesie szedl przy drodze. Mialem generalny test dzialania systemu NightVision audi. Jak zaczely na zmiane lewy/prawy dlugie swiatla napieprzac i na ekranie pulpitu znaczek pieszego.

Ostatnie lata chyba bardzo mocno pracowali nad bezpieczenstwem

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolo to w końcu doczekałeś się :) super - oby dała dużo radości i bezpieczeństwa Tobie i Twojej rodzinie.. a z parkingami nie przejmuj się - wybudują dla Ciebie Parkingi żebyś mógł wjechać :) a tego typu światła super sprawa, zawsze pisałem, że postęp w technologi, a tym samym jakie daje możliwości wprowadzania nowych rzeczy do aut to jest coś świetnego ... przykład choćby z tymi światłami.. pomimo tego że to najbardziej sprawdza się jak się jeździ dużo w nocy i gdzieś po "wioskach" to i tak jestem tego zdania że takie rzeczy za kilka lat powinny być w standardzie w każdym samochodzie od pewnego pułapu.. bo dzięki temu bezpieczeństwo się zwiększa zarówno dla tych co jadą takim autem jak i dla pieszych, którzy poruszają się obrzeżami drogi nieoświetlonej..

Jeszcze raz duzo radości..

Ps. napisz czy to beznyzna, dizelek, pojemność, rodzaj skrzynin, napęd na 4x4? itp...

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Lolo, fajne auto....ale ten kolor ;)

To teraz polecam Ci położenie ceramiki, biały wtedy nabiera dodatkowo połysku, a co ważne łatwiejsze czyszczenie.
Ja nie żałuję żadnej wydanej złotówki na tę powłokę.

PS. a co do lamp, zgadza się, kiedyś takie wow wywoływały biksenony, a to dużo, dużo lepsze.
Ja mam u siebie FDL, ale automat ze zmianami też robi robotę.
W ogóle zapomniałem, że trzeba myśleć o zmianie, włączaniu, wyłączaniu świateł ;)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lolo, fajne auto....ale ten kolor ;)

To teraz polecam Ci położenie ceramiki, biały wtedy nabiera dodatkowo połysku, a co ważne łatwiejsze czyszczenie.
Ja nie żałuję żadnej wydanej złotówki na tę powłokę.

Wiem wiem, kazdy podchodzi do tego koloru jak do jeza, czarny to czarny, no ale tu trafila sie "mam nadzieje" perelka wiec mysle ze warto bylo.

Zainteresowales mnie ta ceramika. Musze poszukac ile taka zabawa kosztuje. Mozesz napisac orientacyjnie ile ciebie to kosztowalo?

Musze jeszcze zdobyc biale felgi, bo moje sa grafitowe i dupnie to wyglada.

@lolo
Mieszkasz zagranicą? Sprawdzałeś z ciekawości czy jest różnica w cenie między polskimi salonami?

Roznica jest i to spora, nawet po oplaceniu cla i vatu. Szkoda ze pis nie przeforsowal ustawy o clach. Wtedy dopiero polacy ruszyliby hurtem po auta klasy premium do niemca.

sul76

New member
Wiem wiem, kazdy podchodzi do tego koloru jak do jeza, czarny to czarny, no ale tu trafila sie "mam nadzieje" perelka wiec mysle ze warto bylo.

Zainteresowales mnie ta ceramika. Musze poszukac ile taka zabawa kosztuje. Mozesz napisac orientacyjnie ile ciebie to kosztowalo?

Witam,
ceramika zdecydowanie poprawia/wydobywa kolor auta, ogranicza brudzenie (np. owady, odchody itp) i ułatwia mycie.
To z plusów, a z minusów cena ok. 4000pln, konieczność dbania (specjalne szampony, mycie itp) oraz potrzeba odnawiania po określonym czasie (2-4 lat), nie chroni przed zarysowaniami.
Jest zakaz używania myjni automatycznych jak również myjek ręcznych samoobsługowych.
Jednym słowem to kosztuje i trzeba na prawdę dbać.
Dla mnie zakup nieopłacalny.
Wybrał bym raczej oklejenie przodu auta, też drogo, ale chroni super.
Pzdr

Henry

Active member
Bez reklam
Lolo, z tym kolorem.... juz wiesz czemu.... ja tam jestem zadowolony ;)
A szare do białego dobrze wygląda.
Tak to wygląda po ceramice:
A z tym dbaniem to bez przesady.
Oczywiscie automatyczne odpadają, ale widzę, że i tak aktywną pianę używasz i chyba sam myjesz, więc jedynie Ci to ułatwi i przyspieszy mycie,
Po wszystkim ściereczką wytrzesz na sucho i jest błysk.

Co do trwałości, to wszystko zależy jaką powłokę użyjesz, ja ma ze średniej półki i jest ok.

.facebook_1503482705397.jpg
1.jpg

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ladnie wyglada, ja przewaznie karszerem myje czy to w domu czy na myjni recznej. Ogolnie myje pod cisnienjem a jak po tej ceramice jeszcze sciereczkami jezdzic to nie dla mnie. I jeszcze odnawiac co 2 - 4lata.

Musze na spokojnie obadac temat

Do góry