Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

jurass

Banned
To musi być wkurzające jak ktoś tam mieszka w pobliżu.
W Danii to trzeba celować widzę, jeszcze jakiś wypadek może to spowodować. W USA to są poprzeczne nacięcia o ile dobrze pamiętam.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja poraz pierwszy o tym usłyszałem w tv i dziwne że skoro w innych krajach to jest to jakoś w tv o tym nie mówiono a jak jest to na 66 w USA tak wszędzie się o tym mówi..
A tak z innej beczki odnośnie bezpieczeństwa to mam w mercedesie taki gadżet że komputer analizuje sobie odległość do poprzedzającego samochodu względem prędkości z jaką samochód się porusza. I jeśli uważa że odległość jest za mała to w I ostrzeżeniu taki trójkącik czerwony się pojawia i zaczyna mrugać, a kiedy jest już dla komputera ta odl. w krytycznym stopniu to do tego zaczyna się wydobywać sygnał dźwiękowy. Tak się zastanawiałem czy było sens dopłacać żeby ten gadżet mieć i dzisiaj już uważam że był sens bo dureń ze mnie spojrzałem się na dziewczynę na przystanku i chwila nie uwagi samochód jadący przed samochodem który jechał przede mną nagle zahamował i chciał skręcić w lewo więc samochód jadący przede mną gwałtowanie zahamował.
Ja oczywiście wzrok na przystanku :) i tylko usłyszałem hamowanie ostre i dźwięk od mojego gadżetu więc na ślepo depnąłem na pedał hamulca i dzięki temu udało się zatrzymać 30-40 cm przed samochodem :_) miałem farta dzisiaj. Także dziękuję temu Panu w Mercedesie co wymyślił to ustrojstwo :) i naprawdę już nie będę się nigdy nad zasadnością zakupu tego typu gadżetów zastanawiał ..

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mówisz o Brake Assist, tu przeprowadzili ten test. Głośno o tym było swojego czasu: ;)

[youtube]BYY7OfQ4-5A[/youtube]
Dodam, że w tym teście testujący BrakeAssist zapomnieli (ponoć) włączyć ten system.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Mówisz o Brake Assist, tu przeprowadzili ten test. Głośno o tym było swojego czasu: ;)

[youtube]BYY7OfQ4-5A[/youtube]
Dodam, że w tym teście testujący BrakeAssist zapomnieli (ponoć) włączyć ten system.

A to powiem Ci że ja myślałem że można tylko dźwięk wyłączyć żeby nie piszczał bo to czasem piszczy nawet jeśli kierowcy się "wydaje" że byłby w stanie zahamować ale jak widać np. tylko w moim przypadku raz na 100 razy niech ostrzeże kierowcę to jednak i tak się jest do przodu patrząc ile by się wydało u blacharza w serwisie gwiazdy ( nie licząc koszt poduszki lub poduszek wystrzelonych) :) nie mówiąc o zdrowiu moim - tak jak napisałem już nigdy nie będę się zastanawiał nad zasadnością tego typu rzeczy w samochodach... bo dzisiaj naprawdę o dobrych myślę kilka tys byłbym biedniejszy , chyba że z AC, a wtedy większe ubezpieczenie byłoby przez następne 2 latka i pewnie by to też ładnie wyszło..

A i żeby też była jasność nie napisałem tego żeby się chwalić bo tu trzeba się stuknąć w głowę że podczas jazdy człowiek nie patrzy tam gdzie powinien, tylko czasem zastanawiamy się nad kupnem różnych bajerów w samochodzie i często się słyszy że to nie potrzebne tamto się nie przyda , to może raz czy dwa razy w roku się z tego skorzysta itp. ... czasem warto.. bo tym razem była moja głupota ale innym razem może być inny przypadek jak ja to mówię czysto życiowy..

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nikt tu nikogo nie podejrzewa o chwalenie, dobrze że piszesz o takich sprawach, bo też jestem zdania że nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie, a każdemu z nas zdarzy się chwila nieuwagi.
Niby czlowiek tłukł się maluchami, Polonezami i tymi wszystkimi wynalazkami bez absolutnie żadnych wspomagaczy i co najlepsze, dawał sobie doskonale rade (dlatego uważam że ci co się chowali na takich autach, są bardzo dobrymi kierowcami), to jednak wspomagacze dużo dają, rozumu nie zastąpią, ale mogą znacznie pomóc w krytycznych sytuacjach.
Ja mam np. aktywne zawieszenie, tzn. auto nie przechyla się na zakrętach, idzie jak po torach, na tyle się do tego przyzwyczaiłem, że jak wsiadam do auta ze standardowym zawieszeniem to czuje się jak na statku.
Sporo już tych nowinek mamy na rynku, dobrze że są, ale mimo wszystko nie można do nich podchodzić bezkrytycznie. Fizyki nie oszukamy, a mam wrażenie że niektórzy chcą ją przechytrzyć.
Ale i tak uważam że najlepszym wynalazkiem jest automatyczna skrzynia. Ten ficzer mnie najbardziej cieszy a aucie ;)

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Panowie z Top Gear też poruszali już temat o grającej drodze :)
Niestety nie mogę znaleźć odcinka
Także dziękuję temu Panu w Mercedesie co wymyślił to ustrojstwo :) i naprawdę już nie będę się nigdy nad zasadnością zakupu tego typu gadżetów zastanawiał ..
A może to była kobieta, która chciała by więcej facetów się na nią oglądało niż powodowało wypadki? :D

Ostatnia edycja:

quasimodek

Member
Bez reklam
Lolek, mój kolega też lubił patrzeć za ładnymi dziewczynami ale do pierwszego dzwonu :). Niestety to było dawno temu więc o takich systemach można było tylko pomarzyć.
Muszę niestety stwierdzić, że pomimo tego jak dobra pracę tę systemy wykonują to nic nie zastąpi ludzkiego oka i rozsądku. A i niestety ogłupiają bo jak człowiek przesiądzie się do innego samochodu, gorszej czy innej klasy to zapomina chociażby świateł włączyć.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Nikt tu nikogo nie podejrzewa o chwalenie, dobrze że piszesz o takich sprawach, bo też jestem zdania że nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie, a każdemu z nas zdarzy się chwila nieuwagi.
Niby czlowiek tłukł się maluchami, Polonezami i tymi wszystkimi wynalazkami bez absolutnie żadnych wspomagaczy i co najlepsze, dawał sobie doskonale rade (dlatego uważam że ci co się chowali na takich autach, są bardzo dobrymi kierowcami), to jednak wspomagacze dużo dają, rozumu nie zastąpią, ale mogą znacznie pomóc w krytycznych sytuacjach.
Ja mam np. aktywne zawieszenie, tzn. auto nie przechyla się na zakrętach, idzie jak po torach, na tyle się do tego przyzwyczaiłem, że jak wsiadam do auta ze standardowym zawieszeniem to czuje się jak na statku.
Sporo już tych nowinek mamy na rynku, dobrze że są, ale mimo wszystko nie można do nich podchodzić bezkrytycznie. Fizyki nie oszukamy, a mam wrażenie że niektórzy chcą ją przechytrzyć.
Ale i tak uważam że najlepszym wynalazkiem jest automatyczna skrzynia. Ten ficzer mnie najbardziej cieszy a aucie ;)

Tak jak piszesz ale czytając o tym zawieszeniu to Made in France auta nie dla Ciebie :) te maja komfort ale i lubią się przechylać..
Co do skrzyni biegów automatycznej - kiedyś byłem przeciwnikiem tego gadżetu, teraz uważam że naprawdę jest to bardzo dobra rzecz i patrząc jak ona działa w tej chwili, a jak było np 15 lat temu z tymi skrzyniami to postęp jest kolosalny... Ja jestem pod wielkim wrażeniem jak to działa w Mercedesie nawet w trybie ekonomicznym, a nie wspomnę o sportowym.

Lolek, mój kolega też lubił patrzeć za ładnymi dziewczynami ale do pierwszego dzwonu :). Niestety to było dawno temu więc o takich systemach można było tylko pomarzyć.
Muszę niestety stwierdzić, że pomimo tego jak dobra pracę tę systemy wykonują to nic nie zastąpi ludzkiego oka i rozsądku. A i niestety ogłupiają bo jak człowiek przesiądzie się do innego samochodu, gorszej czy innej klasy to zapomina chociażby świateł włączyć.

Powiem Ci że ja to starsznie się tego wstydzę bo zawsze uważam się za rozsądnego człowieka a szczególnie kiedy prowadzę samochód , przecież to jest karabin maszynowy który równie może zabić i co najgorsze że nie tylko siebie... Nie można takich rzeczy robic i może to kilka osób pzrekona żeby patrzeć na drogi, a nie na przystanki :)
Co do reszty to masz rację człowiek sie przyzwyczaja do dobrego i im więcej masz elektroniki , róznych systemów itp to niestety jak się kiedyś przyjdzie przesiąść na gorszy samochodzik można być lekko mówiąc w deliktanym szoku ... Dlatego zawsze uważam że lepiej kupić gorszy samochód klasowo a mieć w nim więcej bajerów, które pomagają kierowcy niz kupić klasowy samochód ale niemalże golasa - chyba że ktoś lansować się lubi ...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Podobnie było też z Volvo na prezentacji systemu w obecności dziennikarzy:

https://www.youtube.com/watch?v=y3J8v-hNUSk

Rozumiem, że niektórzy uważają, że bez jazdy nie ma gwiazdy, czy jakoś tak, ale takie systemy można obecnie znaleźć u każdego chyba producenta.

To nasz Kolega Armanig takie hasło kiedyś zapodał " bez gwiazdy nie ma jazdy" ale na pewno nie myśli o tym poważnie. Zresztą wg mnie każdy rozsądny człowiek tak nie myśli , bardziej trzeba to traktować jak przenośnie.... Wiesz w dzisiejszych czasach jest tyle marek samochodów że każdy coś znajdzie dla siebie i będzie zadowolony. A ten system na pewno Volvo ma bo przymierzałem się do tej marki - do suva xc 60 ale z tego co poczytalem troszkę się przestraszyłem .. ale samochodziki z wyglądu jak i z jazdy również bardzo mi się podobają. I fajny mają napęd 4x4.
Co do reszty producentów to myslę że te wyższe marki na pewno mają, a dla pozostałych myslę że nie opłaca się tego montować im bo to tani nie jest gadżet...a ludziom chodzi żeby kupić dobry samochód za rozsądną cenę..

Ostatnia edycja:

jurass

Banned
Nie myślałem o "wyższych" markach. Te dla plebsu też to teraz mają. Zgodzę się, że w Mercedesie jest to pewnie dwa razy droższe, ale tak jak napisałeś jak ktoś lansować się lubi...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Nie myślałem o "wyższych" markach. Te dla plebsu też to teraz mają. Zgodzę się, że w Mercedesie jest to pewnie dwa razy droższe, ale tak jak napisałeś jak ktoś lansować się lubi...

Przede wszystkim to "plebsu" ( zresztą ja nie lubię uzywać takiego słowa bo ludzi się obraża) nie stać jest na nowy samochód wg danych z tamtego roku średnia wieku samochodu w Polsce to między 10-12 lat.. więc kupić nowy samochód jaki kolwiek to trzeba swoje zarabiać. Co do lansowania to proponuje raz jeszcze przeczytać i zrozumieć co napisalem w sprawie lansowania się ludzi kupujących drogie samochody ( i co najważniejsze jakie ja mam zdanie na to...)... Bo tak to wychodzi że wszyscy którzy kupują drogie samochody bez względu na markę to robią to bo się lansują, a ja tego nie napisalem i tak nie myślę. Kupują bo to lubią - może to byc jakieś marzenie, bo ich stać i kilka innych czynników pewnie na to wpływa... takim tokiem rozumowania to wszyscy powinni jeździć duzym fiatem i mieszkać z rodziną w 30 m mieszkaniu. Bo mieć fajne duże mieszkanie czy już nie wspomnę o domu to już jest popisywanie się przed kolegami itp..

krzysiek1980

Active member
Bez reklam

Kolega...? Jasne:-D Ja tam żadnej fajnej lasce nie przepuszczam. Niestety, to silniejsze ode mnie. A i nie powiem, bo potrafilo się kiedyś zawrócić na skrzyżowaniu, ale to musiała być wyjątkowo skąpo ubrana. Czasami nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale to komicznie wygląda jak goście przechodzą i niby to się patrzą na coś innego, ale wzrok ląduje na tyłku laski. He,he.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kolega...? Jasne:-D Ja tam żadnej fajnej lasce nie przepuszczam. Niestety, to silniejsze ode mnie.

Myślę że 99% facetów tak ma, no ale każdy teraz będzie zgrywał wzorowego kierowce :)
Ja kiedyś 2 razy rondo objechałem żeby wybrać dobre miejsce do obserwacji jak kręcili podrywaczy(pl)l przy banku na głownej ulicy ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kolega...? Jasne:-D Ja tam żadnej fajnej lasce nie przepuszczam. Niestety, to silniejsze ode mnie. A i nie powiem, bo potrafilo się kiedyś zawrócić na skrzyżowaniu, ale to musiała być wyjątkowo skąpo ubrana. Czasami nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale to komicznie wygląda jak goście przechodzą i niby to się patrzą na coś innego, ale wzrok ląduje na tyłku laski. He,he.

Tak facet jest skonstruowany , tylko lepiej za kierownicą tego nie robić...bo można sobie i komuś zrobić krzywdę.. co innego jak idzie się chodnikiem , wtedy jak to mówią siła wyższa..

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Myślę że 99% facetów tak ma, no ale każdy teraz będzie zgrywał wzorowego kierowce :)
Ja kiedyś 2 razy rondo objechałem żeby wybrać dobre miejsce do obserwacji jak kręcili podrywaczy(pl)l przy banku na głownej ulicy ;)

Obserwacje tez się kiedyś często przeprowadzało:-D Teraz jak jadę z żoną, to pozostaje jedynie poprawianie lusterka wstecznego. A te młode laseczki w leginsach, hmmm...

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Najlepsze jest to że z wiekiem inaczej pewne rzeczy się postrzega. Jak miałem 20 lat to często u starszych osób się slyszalo określenie "ale ładna dziewczyna", gdzie na tamten czas ta dziewczyna dla mnie była po prostu przeciętna, a człowiek się oglądal za takimi typowymi szkolnymi laskami. Teraz jak patrzę na ulicy, to co trzecia dwudziestolatka mi się podoba, a nie mówiąc już o tych w Naszym wieku co w szkole były szare myszki a powyrastały na super babki. Nieraz sobie w brodę pluję, gdzie to czlowiek kiedyś miał rozum i oczy:( Fajna też kwestia, że te fajne lasencje co kiedyś przebierały w chlopakach, do ktorych głupio było podejśc i zagadać, teraz idą na ulicy z takimi trolami że ja przy nich to jestem jak Brad Pitt. A czlowiek kiedyś się wstydził podejść...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Najlepsze jest to że z wiekiem inaczej pewne rzeczy się postrzega. Jak miałem 20 lat to często u starszych osób się slyszalo określenie "ale ładna dziewczyna", gdzie na tamten czas ta dziewczyna dla mnie była po prostu przeciętna, a człowiek się oglądal za takimi typowymi szkolnymi laskami. Teraz jak patrzę na ulicy, to co trzecia dwudziestolatka mi się podoba, a nie mówiąc już o tych w Naszym wieku co w szkole były szare myszki a powyrastały na super babki. Nieraz sobie w brodę pluję, gdzie to czlowiek kiedyś miał rozum i oczy:( Fajna też kwestia, że te fajne lasencje co kiedyś przebierały w chlopakach, do ktorych głupio było podejśc i zagadać, teraz idą na ulicy z takimi trolami że ja przy nich to jestem jak Brad Pitt. A czlowiek kiedyś się wstydził podejść...

Krzychu bo może jesteś Brad Pitt tylko nasz narodowy :) - tylko żeby mieć jeszcze jego pieniądze i taką żonkę to by było do kompletu... Pozdro..

Do góry