Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ni jak fenomenu tego auta pojąć nie mogę : )

Moja żona kilka lat jeździła i powiem Ci, że naprawdę miło Ona wspomina to auto i za diabła nie chciało się w niej nic zepsuć :) Ba teraz mi mówi, ze bardziej wolałaby np. nową Ravkę niż 3kę, która kupiłem w tamtym roku. Myślę, że to jest kwestia podpasowania siebie do danego auta..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Byś widział Focusa ST od mojego brata. 60k przebiegu, a wnętrze jak by było 260k km. Kierownica wytarta, drążek zmiany biegów cały porysowany. Takie coś ala eko skóra w bagażniku cała połuszczona. Jednym słowem tragedia.
Toyota przynajmniej się z tym nie kryje, że nie ma startu do VAGa, a Ford próbuje stawać obok GTI i R, ale jakościowo dzieli je przepaść.

O focusie już od kilku osób słyszałem podobne historie i bardzo mnie to boli, bo bardzo polubiłem Forda, kiedy jeździłem Kugą.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jak pojeździłem Toyotami, to zacząłem się zastanawiać na czym polega tak duże zainteresowanie tą marką.
Ani to komfortowe, ani dobrze wykonane, kiepskie silniki i słaba dynamika, jakość wykończenia wnętrza na poziomie Daci.
Jedyny plus to ergonomia i dobre zagospodarowanie przestrzeni.
Miałem kilka m-cy topowego Avensisa w najbogatszej specyfikacji (obecna i poprzednia generacja), Verso (ostatniej generacji) i tutaj plus za ilość miejsca wewnątrz i nic poza tym.
Kilka tygodni jeździłem nową Ravką i tutaj chyba najlepiej, ale te plastiki w tej cenie wołają o pomstę do nieba, mimo pseudo skóry na desce i tak jest tandetnie...

Problem "Tojotek" jest taki, że tam nie ma osoby decyzyjnej, która by konkretnie postawiła czy dane auto ma iść np. w komfort, czy w dynamikę itp... Bo bądźmy szczerzy samochodu za 150 tyś nowego suva nie da się zrobić idealnego.. Ale patrząc na to co miała już ostatnia Ravka, a mam kilku znajomych co mają te auta (włączając to wersję hybrydową) to naprawdę jest to już dużo lepsze niż to co było kiedyś, kiedyś.... Np. Kuga dzisiejsza wg mnie w cale nie odbiega jakością od najnowszej Ravki z tego co można zobaczyć w necie, przez ludzi, którzy ją testowali.. materiały są znacznie lepsze niż to było jeszcze, kiedy takie auto miała moja żona. I mała awaryjność tych aut powoduje, że jest bardzo duże zainteresowanie tymi autami.. Kwestia tylko co człowiekowi się bardziej podoba..
A propo mocy to jest wersja z 220 KM jak ktoś lubi mocniejsze auta, a tyle mocy do takiej wielkości suva naprawdę wystarczy..

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Byś widział Focusa ST od mojego brata. 60k przebiegu, a wnętrze jak by było 260k km. Kierownica wytarta, drążek zmiany biegów cały porysowany. Takie coś ala eko skóra w bagażniku cała połuszczona. Jednym słowem tragedia.
Toyota przynajmniej się z tym nie kryje, że nie ma startu do VAGa, a Ford próbuje stawać obok GTI i R, ale jakościowo dzieli je przepaść.

Bys widzial mesia GLE w Amg w bialych skorach, ktore zniszczyly sie w ciagu kilku miesiecy od jeansowych spodni. Dopiero bys sie przezegnal lewa noga jakie badziewie. Maluch mial lepsze skory.

Ale rozumiem ze poprostu meras zaliczyl wtope.

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bys widzial mesia GLE w Amg w bialych skorach, ktore zniszczyly sie w ciagu kilku miesiecy od jeansowych spodni. Dopiero bys sie przezegnal lewa noga jakie badziewie. Maluch mial lepsze skory.

Ale rozumiem ze poprostu meras zaliczyl wtope.

Każda biała skóra, która nie będzie porządnie zabezpieczona zafarbuje od jeansów, niezależnie czy to będzie skóra w mesiu czy w fordzie, czy najlepszej jakości skóra na rynku :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To nie ma znaczenia czy on jest w AMG czy nie... to są dwie możliwości albo defekt skóry, albo winą były liche "dźinsy z Kerfura" :), które farbowały... ja mam białą skórę i nic się z nią nie dzieje i na pewno mam gorszej jakości skórę w swoim aucie niż ta co była w GLE.. Raz w roku tylko mi ją czyszczą i wszystko jest ok.. A w grudniu ur. miałem okazję jechać jako pasażer w S klasie z jasną skórą (taką na ful wypasie) auto miało prawie 5 lat.. kolego uwierz na słowo - wyglądała prawie jak z salonu.. tylko trzeba dbać o to.. Co nie zmienia faktu, że każda marka ma jakiś niewypał, a jeśli chodzi o mercedesa to ja o lepszej wpadce słyszałem niż ta skóra.. skończyło się dobrze,a le po interwencji telewizji.. I kobieta zero by miała problemu, gdyby kupiła takie auto w Niemczech... ale kupiła w RP, a mieszkała w Niemczech... szopka, ale bywa ... niestety..
A odnośnie skóry to dla mnie jest tylko jedna metoda na to aby biała skóra po kilku latach była nadal biała : po pierwsze nie mogą być jeansy, które farbują, a po drugie trzeba o nią dbać samemu i przynajmniej raz w roku zaprowadzić do specjalistycznej myjni.... bo jesli nie zadbamy to ja tak jak Kolega wyżej napisał bez względu czy to będzie Mercedes, BMW itp.czy to będzie Citroen, Opel itp to efekt końcowy będzie taki sam we wszystkich autach.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
To nie ma znaczenia czy on jest w AMG czy nie...

Nie ma znaczenia?

Lolek, kupujac auto za 700 000 tysi. To jest jedno wielkie badziewie (ta skora) . Nie ma tu zadnej obrony. Mercedes dal dupy. W zadne czyszczenie, pielegnowanie i inne takie nie uwieze.
Mam kupione kanapy do salonu z biala eko skora za 1200zl za kanape (mebel tymczasowy bo dzieci male) kanapa ma 4 lata i nie ma sladu po jeansach.

Dla mnie poprostu LWA pomylili z malym kotkiem. Niech koteczek uwaza na lisy xD

Każda biała skóra, która nie będzie porządnie zabezpieczona zafarbuje od jeansów, niezależnie czy to będzie skóra w mesiu czy w fordzie, czy najlepszej jakości skóra na rynku :)

Jasne.... rozumiem ze to jest obrona fascynatow gwiazdy. xD

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ale tu nikt nie mówi o bronieniu, bo równie dobrze można by było kupić C klasę w najlepszym wyposażeniu , która to również by kosztowała mega pieniądze, chodzi o fakt, że to się stało.. bo przecież gdyby to auto nie było w AMG to wtedy byłoby to ok ? Tu jest problem.... i o to mi chodziło, tylko nie zmienia to faktu, że kupując jasną skórę trzeba o nią dbać podwójnie, a nawet potrójnie w stosunku do ciemnej.. i każdy powinien sobie z tego zdawać sprawę.
Mój Brat ma znajomego co rozwaliła mu się turbina w A7 i był mega wkur.... bo twierdził w serwisie, że w takim aucie to trurbina nie ma prawa się rozwalić po 2,5 roku, nawet jeśli o nią nie dba.. czyli np nie powinien dawać ostro po gazie na zimnym silniku... każdy sobie może wszystko na swoje przetłumaczyć..
A już nie wspomnę o skórach normalnych jakie mają marki premium bez względu na Producenta - myślisz, że one się czymś mega różnią od skór, które są np w Fordzie ??? Nikt nie wydaje 100% więcej od powiedzmy wspomnianego Forda aby mieć lepszą skórę.. Chyba, że to jest osoba, która kupuje już z górnej półki auto i tam kupuje na ful wypasie skórę , która kosztuje ze 40 tys złoty, ale to też kupuje dla auta, a nie dla skóry, która jest w tym samochodzie. Ale nawet ta za 40 tys będzie szmelc po kilku latach, jeśli o nią się nie dba.. W domu jak mamy wypoczynki ze skóry też dbamy i konserwujemy specjalnymi kremami, aby wytrzymała jak najwięcej..

Ps. a odnośnie wypoczynków z eko skóry, widzisz Ty piszesz, że Tobie daje radę kilka lat i jest ok, , stary komp poleciał na śmietnik, bo bym Ci pokazał jak wyglądał wypoczynek u Rodzinki z eko skóry po 2,5 roku użytkowania i wszyscy domownicy dorośli....A mam przypadek w rodzinie, gdzie prawdziwa skóra traci kolor w niektórych miejscach na wypoczynku i fotelach za całkiem fajne pieniądze, tylko nie oznacza, ze tak jest we wszystkich wyrobach od tego Producenta.. A u mojego Brata troje małych dzieci wypoczynek ze skóry od Klera i kompletnie nic się z nim nie dzieje.. Ale znam przypadek, że ludzie mają wypoczynek od Klera i mają z nim problem - pech.. albo jak ja to mówię - życie.. Tylko i tak nie zmienia to faktu w moim odczuciu, ze Kler fajne robi rzeczy..

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jest kilka gatunków eko-skóry, fakt, że w tych cieńszych, to po 2-3 latach leci do śmietnika, bez względu ile mebel kosztował, a często są to grube tysiące.
Dziady, bo trudno inaczej nazwać takiego producenta, potrafią do drogiego mebla włożyć właśnie tą badziewną eko-skórę. Mięciutka, przyjemna w dotyku, a to szmelc.
Są też lepszej jakości (grubsze) i tutaj już potrafi wytrzymać sporo dłużej, ale do skóry naturalnej, to ho ho, z czym do ludzi. Bez porównania.
Info z pierwszej ręki, a także poparte rozmową z "serwisantem".

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Nie w tym rzecz Kolego, chodziło mi o to, że u żony jest delikatny problem z automatem i chciałem się spytać czy u Ciebie coś takiego jest o ile masz ten sam silnik i automat. A czekam z serwisem, bo jeszcze jest na gwarancji , więc może coś jeszcze wyskoczy to za jednym razem się wszystko załatwi i może częściej zacznie się ten mankament pojawiać, bo to ciężko wytłumaczyć jak mechanik sam tego nie doświadczy.

zochu91

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie w tym rzecz Kolego, chodziło mi o to, że u żony jest delikatny problem z automatem i chciałem się spytać czy u Ciebie coś takiego jest o ile masz ten sam silnik i automat. A czekam z serwisem, bo jeszcze jest na gwarancji , więc może coś jeszcze wyskoczy to za jednym razem się wszystko załatwi i może częściej zacznie się ten mankament pojawiać, bo to ciężko wytłumaczyć jak mechanik sam tego nie doświadczy.

Ja mam 550i ze skrzynią sportową- symbol 6HP28 o ile dobrze pamiętam. Nie wiem na czym polega ten problem, ale jeśli źle przełącza biegi to może wystarczy wyzerować adaptację skrzyni? U mnie kiedyś źle wskakiwał piąty bieg i po adaptacji problem zniknął

Henry

Active member
Bez reklam
A co z gwarancją? Takie coś wymienią na nowe.
60k km to jeszcze świeże auto.
Teraz mam w MDO 90k km i wnętrze jak nowe...

lolek126

Well-known member
Bez reklam

Heniu tego typu historie tylko w focusach się dzieją (chyba) , ja o dwóch jeszcze innych przypadkach tego typu słyszałem.. Może jakaś partia wyszła "skopanych" aut.. U mnie w kudze "skóra", która znajdowała się poniżej drążka od skrzyni biegów wytarła się po jakimś roku i wymienili mi ją na nową.. druga też się wycierała, ale już znacząco wolniej.. Czasem coś nie wyjdzie Producentowi.. To tak jak w Mondeo mówią , że automat to tylko do dizelka, ze w benzynie słabo sobie radzi.. ile w tym prawdy diabli wiedza, ale kilka takich opinii słyszałem... Generalnie dla mnie Ford powinien już kupić od kogoś nowy automat i dostroić go do benzyny jak i dizelka. Kija ma teraz nowy autoamcik i naprawdę "milutko" chodzi, ale już w "hiundaju" podobny problem znacznie lepiej sobie radzi automat w dizelku, niż w benzynie.. a przynajmniej tak tez można usłyszeć..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam

Ford miał tylko 2 lata gwarancji. Nie ma co się oszukiwać, ale jakością to nigdy nie grzeszyli. Nie ważne w jakiej klasie. Od Transita po Mondeo ta sama słabizna. Mówię to z doświadczenia.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Noi pudło Lolo :) nigdy nie miałem mesia, a jeżdzę bawarką. Stwierdzam jedynie fakt :)

Be eM Wej. Jeszcze gorsze padlo od merasia xX hehe
Ja dzisiaj swoja e38 4.4 740i sprzedalem. Wkoncu. Narazie nie chce miec doczynienia z ta marka.

Jescze mi tylko simson zostal zarejestrowany na mnie i sie uwolnie od pojazdow xD Nie chce kto kupic? heheh

werf

Active member
Bez reklam
Be eM Wej. Jeszcze gorsze padlo od merasia xX hehe
Ja dzisiaj swoja e38 4.4 740i sprzedalem. Wkoncu. Narazie nie chce miec doczynienia z ta marka.

Jescze mi tylko simson zostal zarejestrowany na mnie i sie uwolnie od pojazdow xD Nie chce kto kupic? heheh

Enduro chociaż ?
Lolo a co ty tak psioczysz na klasyka e38 to wybitne auto było.

Do góry