Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Werf można się pośmiać, ale prawda jest taka, że oni wcale nie chcą tych silników, to nie leży po ich stronie, że dzieje się to co wszyscy widzimy, że tak powiem, ba nawet nie mają "władzy" na to aby np w Polsce był focus w sedanie..., który w RP bardzo dobrze się sprzedawał, a w najnowszej odsłonie nie będzie występował w RP. To wszystko dzieje się na samej górze... i tam decyzje zapadają. A Ci znowu muszą dostosować się do tego co UE wymyśli, w temacie ekologii. Kto wie, mówią , że jest duż szansa na to, że powiedzmy w okresie 10-15 lat przestaną być produkowane auta osobowe z silnikami "dizla" Oglądałam program, gdzie "specjaliści" mówili, że tak chcą zrobić (UE) aby do centrum Stolicy danego Państwa w UE nie można było wjechać "dizelkiem" nawet prosto z salonu jakby ktoś takowy miał... a już takowe obostrzenia przecież chyba są , a kilka Państw w najbliższej przyszłości ma to uczynić.

Kolego o tym się już mówi w Warszawie, tylko Nasza Stolica nie jest fizycznie przygotowana na taki manewr, bo wszystko by stanęło.. ale jak padnie komenda z UE to po ptokach.. A dzisiaj byłem świadkiem jak gość focusem takim przyjechał i na pewno dźwięk nie przypominał kosiarki :) Także pod tym względem nie jest źle.. :) Ja bardziej o inne rzeczy się martwię ..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja wczoraj jeździłem ze znajomymi po kilku salonach i byłem np. w Kia, VW, Ford moja żona jeździ BMW 3-ką jak popatrzyła na nowego sportiga na zewnątrz, w środku to powiedziała mi , żeby nie przyszło mi do głowy abym wymienił jej auto na kolejne BMW z tej czy z niższej serii.. bo Ona woli dużo , dużo bardziej suva od np. Kia czy Forda...:) przejechaliśmy się wersją benzynową , naprawdę to co Kia zrobiła przez ostatnie 10 lat to krok milowy.. jestem pod dużym wrażeniem pomimo, że sam jeżdżę zupełnie innym autem to mówię uczciwie , że ten model od Kia jest wart grzechu.. I nie chcę mi się wierzyć , że to napisałem, ale taka jest prawda. I patrząc na cenę, wygląd , wykonanie.. itp wolałbym na chwilę obecnę Sportige niż Tiguana. Zresztą są filmiki mówią również co ludzie sądzą o Tiguanie i Sportige.. Tylko duzo lepiej wygląda jak jest wypicowany w skórze jasnej w środku naprawdę wygląda fajnie, do tego dwukolorowy kokpit.. Czapki z głów dla Koreańczyków i to co potrafili zrobić w ciągu tych ostatnich 10 lat. I od wczoraj już nigdy nie powiem , źle o Kia, a przynajmniej o pewnych modelach.. , że to słabe auta... kuga nowa też widoczny postęp i jeździ się bardzo komfortowo i dostojnie.. ale wychodzi drożej jak Kia, kto co lubi. Kwestia portfela i preferencji..
Oczywiscie dalej uważam , że auta typu Mercedes, BMW, Audi, Volvo itp to inna półka, ale Kia robi dobrą robotę i oby tak dalej...

Lolo widziałem i oglądałem wnikliwie ten model co Ty miałeś chęć i też wyglądało auto naprawdę nieźle, a patrząc, że za 150-170 tys naprawdę mamy bardzo dobrze wyposażone auto - do tego nowe to niewątpliwie jeśli nie są to awaryjne auta, a podobno nie to można się zastanawiać jak ktoś chce kupić nowe fajne auto za rozsądne pieniądze.
A i mają nową skrzynie aut. 8 biegową ..

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Sportage od poprzedniej serii to naprawde super autko. Siostra takie ma. A za miesiac/dwa w mojej firmie kierownik dostaje zamowiona kianke sportage ale juz ta nowsza - jezdzil po salonach i jednak wzial kianke.

Ta 8 biegowa to jakis wynalazek. Nawet nie slyszalem o tym.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kolego też tak myślałem do wczoraj jak zobaczyłem świetnie wyposażonego Koreańczyka na żywo.. i się nim przejechałem.. A tiguan w benzynie niczym nie był lepszy... Ba jakby już to wolałbym też Seata Ateca od Tiguana ... zresztą jest kilka filmików na YT jak ludzie oceniają zarówno Tiguana jak i nowego Sportage.... ale luz każdy ma swoje zdanie.. szanuje to ..:) dlatego fajnie jest bo wiele aut jeździ po drogach ..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Sportage od poprzedniej serii to naprawde super autko. Siostra takie ma. A za miesiac/dwa w mojej firmie kierownik dostaje zamowiona kianke sportage ale juz ta nowsza - jezdzil po salonach i jednak wzial kianke.

Ta 8 biegowa to jakis wynalazek. Nawet nie slyszalem o tym.

Powiem Ci tak tą skrzynię robi ta sama firma co robi np dla BMW, Subaru i kilka innych znanych marek.. :) (gość mi czytał wszystkie marki jakie kupują skrzynię od tego Producenta - trochę tego było) więc źle nie powinno być.. choć wiadomo ważne też jest oprogramowanie takiej skrzyni u danego Producenta aut. a czas pokaże..

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Skrzynie dla Audi, BMW i polowy motoryzacji, robi niemiecki ZF.
Jezeli KIA zaczela kupowac skrzynie od nich to bajka. Nie ma lepszych skrzyn na swiecie, (jedynie Lexus w samochodzie ls600hl z 2008 roku zrobil skrzynie, ktorej nikt na swiecie nie widzial, polecam przejechac sie tym autem bo to jazda jak elektrykiem).

Lolek, wiekszosc ludzi ma klapki na oczach. Bo uwaza ze kia, czy Renault nigdy nie bedzie mercedesem. Pitolenie ze mercedes ma lepszy silnik niz renault, lub mercedes ma lepsze podwozie niz renault. (celowo tu porownuje te matki) Tylko malo kto wie ze np. Mercedes z Renault ma podpisane umowe o wspolpracy i wymianie czesci i do swoich samochodow o malej pojemnosci montuje silniki od renaulta (co mi wiadomo to w klasie A i C).

Zewnetrzny wyglad sredniej klasy aut jak widzimy to juz coda architektoniczne. Wnetrze tez zaczyna zachaczac o "klase premium". Jedynie silniki sa caly czas niskiej pojemnisci ale widocznie lepiej sprzedac dziesiatki tysiecy aut sredniej polki niz 1000 sztuk samochodu klasy premium. Wiec najzwyczajniej KIA ani inne srednje marki nie inwestuja w nic powyzej 2 litrow.

Jak dla mnie KIA to juz klasa samochody. (w swojej polce cenowej, traktuje je jak mercedesa).

Cytat:
Niemiecki producent od lat zacieśnia współpracę z aliansem Nissan-Renault. Właściwie to już w tej chwili jest ona bardzo bliska: silniki Renault napędzają Mercedesy klasy A, B, CLA, C i GLC, ponadto Mercedes sprzedaje Renault Kangoo pod własną marką jako model Citan, a luksusowy oddział Nissana, czyli Infiniti, oferuje klasę GLA przebraną za crossovera Q30. Klientom zdaje się nie przeszkadzać fakt, że kupując klasę A z bazowym dieslem, otrzymują Mercedesa, który dzieli silnik z Dacią Sandero

https://www.google.com/amp/s/www.spidersweb.pl/2017/07/mercedes-klasa-x.html/amp

Lolek?
Ty czasem nie jezdzisz Infiniti q30? Hahahha

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kolego to jest kwestia danego "dilera" przykładów można całą masę pisać o różnych producentach.. od tych premium, a skończywszy tych na dole.. ja bym Ci mógł tutaj nowelę napisać jak np. mój Brat był traktowany z passatem w serwisie, czy inny mój kumpel , gdzie się skończyło to w odpowiedni sposób.. Żyjemy w Polsce, więc każdy serwis kuleje czy to dotyczy aut czy też elektroniki itp.. troszkę inaczej może jest w markach premium , ale też nie ma tak, że jest czarująco i różowo.. tylko serwis w Kia podstawowy kosztuje w granicach 750 zł , a w Mercu czy BMW razy.... U nas jeszcze muszą się nauczyć ludzi szanować.. a do tego czasu chwila jeszcze upłynie.. Wczoraj byliśmy w salonie Seata, Kolego żenada taka , że szkoda pisać .. brak słów.. a dla przykładu Kia czy ********************* wzorowe zachowanie sprzedawców.. od Forda, Nissana też nie powiem było miło, WV - średnio..

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ale o Stingerze kolega słyszał zapewne? :roll:

Stinger to nie jest samochod.
To jest eksperyment.

Poziom traktowania klientów i awaryjność również. Lata 90 te były 20 lat temu..

Taaa, lepszy jest salon Mercedesa, ktory sprzedaje bite samochody jako bezwypadkowe. W dodatku sam szef salonu mial wypadek.

Albo gdy jedziesz nowym samochodem na pierwsza wymiane oleju to ci go wymienia ale tylko na fakturze. I sprinter zajechany, sprawa w sadzie.... i nikt sobie z tego nic nie robi.

Ty miales zle wspomnienia ze salonem Kia, a ja z uroczym salonem Mercedesa. wiec....

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Skrzynie dla Audi, BMW i polowy motoryzacji, robi niemiecki ZF.
Jezeli KIA zaczela kupowac skrzynie od nich to bajka. Nie ma lepszych skrzyn na swiecie, (jedynie Lexus w samochodzie ls600hl z 2008 roku zrobil skrzynie, ktorej nikt na swiecie nie widzial, polecam przejechac sie tym autem bo to jazda jak elektrykiem).

Lolek, wiekszosc ludzi ma klapki na oczach. Bo uwaza ze kia, czy Renault nigdy nie bedzie mercedesem. Pitolenie ze mercedes ma lepszy silnik niz renault, lub mercedes ma lepsze podwozie niz renault. (celowo tu porownuje te matki) Tylko malo kto wie ze np. Mercedes z Renault ma podpisane umowe o wspolpracy i wymianie czesci i do swoich samochodow o malej pojemnosci montuje silniki od renaulta (co mi wiadomo to w klasie A i C).

Zewnetrzny wyglad sredniej klasy aut jak widzimy to juz coda architektoniczne. Wnetrze tez zaczyna zachaczac o "klase premium". Jedynie silniki sa caly czas niskiej pojemnisci ale widocznie lepiej sprzedac dziesiatki tysiecy aut sredniej polki niz 1000 sztuk samochodu klasy premium. Wiec najzwyczajniej KIA ani inne srednje marki nie inwestuja w nic powyzej 2 litrow.

Jak dla mnie KIA to juz klasa samochody. (w swojej polce cenowej, traktuje je jak mercedesa).

Cytat:
Niemiecki producent od lat zacieśnia współpracę z aliansem Nissan-Renault. Właściwie to już w tej chwili jest ona bardzo bliska: silniki Renault napędzają Mercedesy klasy A, B, CLA, C i GLC, ponadto Mercedes sprzedaje Renault Kangoo pod własną marką jako model Citan, a luksusowy oddział Nissana, czyli Infiniti, oferuje klasę GLA przebraną za crossovera Q30. Klientom zdaje się nie przeszkadzać fakt, że kupując klasę A z bazowym dieslem, otrzymują Mercedesa, który dzieli silnik z Dacią Sandero

https://www.google.com/amp/s/www.spidersweb.pl/2017/07/mercedes-klasa-x.html/amp

Lolek?
Ty czasem nie jezdzisz Infiniti q30? Hahahha

Słuchaj ja podchodzę tak czym bym nie jeździł to fajnie jest jak auto jest bezpieczne , komfortowe i sie nie psuje..

Ja odnośnie tej współpracy to słyszałem o klasie A , ale z jednej strony są takie słuchy, az drugiej strony pytanie jest bardzo proste dlaczego od lat do dnia dzisiejszego Renówki mają zaledwie 130 konne silniki.. ten producent chyba nie ma większego silnika.. A przecież choćby w klasie A możesz jeździć z silnikiem 2 litrową benzyną czy dizelkiem .. w renówce nie ma takiej możliwości..
130 koni i szał baj nał..

Co do skrzyń to kolego ile ludzi tyle opinii.. ja Ci powiem uczciwie co do skrzyni w BMW, nie jest za rewelka.. w mercedesie nawet ta w GLA co miałem była lepszą, a już nie wspomnę o GLC .. w tej chwili auto ma juz ponad rok , jeszcze z pół roku i trzeba podjechać do serwisu, niech zaczną w niej grzebać, bo wg mnie coś się w niej zaczyna dziać.. i generalnie żonie nie pasuje to auto.. na początku było fajnie, a teraz widzę, że jednak wolałaby coś innego.. Na szczęście to jest bardzo bardzo mało odczuwalne i bardzo rzadko się to dzieje, ale jest i to jest fakt..

Ps. jeszcze może być możliwość, że to coś z DPF-em ale to by jakaś kontrolka się zapaliła.. zresztą to dopiero rok jak się nią jeździ...to w pierwszej wersji Kugi DPF zaczął być problem po 4 latach..

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Nazywaj to jak chcesz, jeżdżący, i to dobrze, i w każdej chwili do kupienia. Z księżyca nie spadł i trzeba było sporo zainwestować w jego opracowanie.

Ja wieze ze jest super.

Ale uwazam ze jeszcze nigdy nikt sie nie narodzil co by stworzyl tak zaawansowana rzecz jak silnik, ktory za pierwszym razem bedzie super jakosci. Zawsze bedzie cos nie dopracowane.

Kiance brakuje doswiadczenia z takimi silnikami, skrzyniami ogolnie z takimi samochodami. Dlatego nazywam ten samochod "eksperymentem". Jedne sa udane i inne nie.
Narazie kianka za malo tych aut sprzedala i za krotko sa na rynku aby osadzic czy to dobry samochod czy nie.

Lolek, kazdy ma wpadki. Producent skrzyn ZF tez takich mial, ma i bedzie mial. Poczytaj sobie co to za firma ZF a zobaczysz o czym mowimy. To ZF pierwszy wyprodukowal skrzynie 7 biegowe automaty, potem 9 biegowe. Ta firma produkuje skrzynie i do samochodow, ciezarowek, autobusow i do sprzetu ciezkiego. Mercedes tez uzywal (uzywa?) ich skrzynie.
Nie wiem od kiedy Meras zaczal swoja produkcje skrzyn, ale zawsze bazowal na ZF. Nowymi mesiami nie jezdzilem na tyle dlugo aby wyrobic sobie jakies zdanie.

ps.
Ja tez mam skrzynie ZF 8 biegowa i nie zbyt fajnie to chodzi. Czasem sa stuki czy dziwne szarpniecia.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Stinger to nie jest samochod.
To jest eksperyment.

Taaa, lepszy jest salon Mercedesa, ktory sprzedaje bite samochody jako bezwypadkowe. W dodatku sam szef salonu mial wypadek.

Albo gdy jedziesz nowym samochodem na pierwsza wymiane oleju to ci go wymienia ale tylko na fakturze. I sprinter zajechany, sprawa w sadzie.... i nikt sobie z tego nic nie robi.

Ty miales zle wspomnienia ze salonem Kia, a ja z uroczym salonem Mercedesa. wiec....

Dokładnie nie ma w Polsce Producenta, gdzie każdy ich serwis byłby ideał.. pod każdym względem i dla wszystkich.. dla mnei to jest chore jak się mówi, że gdzieś tam to jest beee, tak jakby był producent, gdzie wszyscy byliby zadowoleni, którzy korzystali z ich serwisu.
Ja np w tym serwisie co jest gwiazda nie powiem złego słowa jest świetnie, ale nie oznacza, że dla wszystkich jest tak dobrze.. W BMW niby nie jest źle ale na pewno nie tak jak w tym drugim serwisie mnie traktują. To też na pewno kwestia jest tego na jakiego gościa trafimy w serwisie. Kierownik serwisu to raz na jakiś czas wyjdzie ze swojego biura... w Fordzie przez 5 lat to ze dwa razy Gościa widziałem na oczy.. w tym raz jak sie deczko zdenerwowałem.. :)

jurass

Banned
Narazie kianka za malo tych aut sprzedala i za krotko sa na rynku aby osadzic czy to dobry samochod czy nie.

Zależy jakie się przyjmie kryteria. Testy nowych aut są bardzo pozytywne. Mnie nie interesują używki z półmilionowym nalotem. Biorę nowe i przejeżdżam maks. 100 tys. Nie interesuje mnie co będzie powyżej 200 tys. Tedeiki były długo na rynku i VAG miał z nimi duże doświadczenie i co, takie były wszystkie wspaniałe?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Lolek, wiekszosc ludzi ma klapki na oczach. Bo uwaza ze kia, czy Renault nigdy nie bedzie mercedesem. Pitolenie ze mercedes ma lepszy silnik niz renault, lub mercedes ma lepsze podwozie niz renault. (celowo tu porownuje te matki)

Czy nigdy, tego nikt nie wie, ale obecnie Renówka ma się tak do Mercedesa (czy VAG), jak świnia do psa.
Co najlepsze, ja bym kupił Renówkę, gdyby tylko trafiła się jakaś super okazja.
Wizualnie mi się podobają, dobrze wyposażone, no i jeżdzą. Coś więcej potrzeba?
No potrzeba, świadomości, że Reno to zupełnia inna bajka.
Nie wiem czy jeżdziłeś Renówkami, bo ja tak. Ostatnie modele, topowe wyposażenia.
Wygląd bajka, wyposażenie bajka, jazda? Pfff.
Wystarczy przesiąść się z jakiejś świeżej dobrze wyposażone Skody Rapid do topowej wersji takiego Talismana i zrozumiesz, jaką przepaść dzieli te samochody mimo różnicy klas.
To samo z jakimś paroletnim Golfem, Reno to wydmuszka, masaże, ekrany, cuda na kiju, a jedziesz tym jak konserwie, bezpłciowe.

Sama ergonomia w takim Clio jest tak idiotyczna, nie przemyślana, że szkoda słów.
Wystarcz wsiąść do Corsy, brzydszej, nawet ze słabszym silinkiem, a już po kilku kilometrach czuć różnice klas, a gdzie to do VW/Skody czy tym bardziej Merca i tu nie chodzi o żadne "bo Merc", ale o fakty, jak ktoś tego nie czuje i nie widzi podczas jazdy, to tylko się cieszyć.

Nie wiem jak Kia, ale też mi się nie chce wierzyć, że to w ogóle można postawić przy takim Tiguanie.
Może się mylę, ale mam wrażenie, że to tak jak porównywanie Renówki do VW (generalnie VAG).

Do góry