Od dwóch dni stoi u mnie nowy (a jakże) XL2E. Pierwsze wrażenia - mieszane. Sygnał po Cyfrze (nie HD) i nagrywarka/odtawrzacz DVD (po HDMI). O ile po HDMi obraz jest dobry, tak po Cyfrze już niekoniecznie. Zakładam, że to kwestia kabla (Scart), któy wraz ze zmianą dekodera na HD również zostanie zmieniony, jednak do CRT faktycznie LCD jeszcze daaaaaleko. I powiem szczerze - nie patrzcie na to, co w sklepie. Jeżeli macie możliwość zamówić prezentację w domu, koneicznie skorzystajcie z tej wygody. Ja wydałem blisko 7kPLN za 42'' TV, głównie dla sportu, i szczerze powiedziawszy nie jestem z tego wyboru zadowolony.
Druga sprawa. Odległość. Jeżeli ktoś chce zakupić 42' i chce oglądać z odległości ca. 2m, to się może zdrowo przeliczyć. Optymalna odległość to IMO 3-3,5m. Z bliższej odległości (na sygnale Cyfry) można dostać ataku serca
z powodu nienajlepszej (delikatnie mówiąc) jakości i płynności.
Kolejna sprawa. Obraz na HDMI jest w nieproporcjonalny. Zapewne wiecie o co chodzi, więc nie będę się kompromitował opisami. Pytanie brzmi, czy sygnał puszczony po HDMI zawsze będzie, powiedzmy - nieproporcjonalny, wypełniający cały ekran w jakiś 75-80%? To samo zauważyłem na innym LCD 42'' podłączonym pod "N". Tam, w opcji kanałów HD, obraz ulegał przeskalowaniu. In minus ofkors. W Sharpie oraz na odtwarzaczu Sony, wszelkie ogólnodostepne ustawienia zostały dopasowane, w moim przekonaniu, tak, jak należy. Oczywiście nie wykluczam pomyłki, ale...
)
I wreszcie ostatnia sprawa. DVB-T. Czy oprócz anteny należy uzbrajać się w "coś jeszcze"? Pytam, bo sprzedawca był... (żenła) nie do końca zorientowany i próbował wmówić mi jakieś dziwne rzeczy. Z tego, co czytałem powinienem jedynie zakupić anteny cyfrowej i to wszystko. Mieszkam ok. 25 km od nadajnika, tak więc o zasięg jestem spokojny.
No i to chyba tyle na tę chwilę. Aha, na uwagę zasługuje pilot, który swoim designem deklasuje część najbliższej konkurencji (nie wiem, jak w Toshibie i JVC) w postaci Samsunga i Philipsa.
Nie ma problemu kątów. Na razie nie zauważyłem rażącego oczy części grupowiczów koloru różowego. Czerń naprawdę poprawna. Tylko czekać na upowszechnienie sygnału HD.
Aha, zabijcie mnie, ale testowałem na kilku obrazach technologię 50 oraz 100Hz i naprawdę jestem w kropce. Nie widzę różnicy
.