jeśli siadam na fotelu 1.5m od ekranu, to na SD jest kiszka
Hoodzielec napisał:jeśli siadam na fotelu 1.5m od ekranu, to na SD jest kiszka
Sidi Driss napisał:To moze mi poradzicie, ale o rozmiar mniejszy wybor. Dystans ok. 2,5-2,7m. No, maksymalnie do 3 metrow. Na pewno XL2, ale jaki: 42 czy 46 cali? Wolalbym wiekszy, ale obawiam sie, ze przy sygnale SD bedzie za blisko i obraz bedzie gorszy niz przy 42 calach z tej samej odleglosci. Co moglibyscie polecic?
Napisał Hoodzielec jeśli siadam na fotelu 1.5m od ekranu, to na SD jest kiszka
tak, zdecydowanie to uogólnienie, sorry!km1963 napisał:choć każdy ma inne spojrzenie to takie stwierdzenie jest duuużą przesadą i uogólnieniem
pozdrawiam
Hoodzielec napisał:tak, zdecydowanie to uogólnienie, sorry!
natomiast co do przesady... hmm... może ja mam wyjatkowo słabą jakość sygnału SD (kablówka Aster City i Cyfra+, jak na razie na starym tunerze Philipsa, jeszcze po Wizji TV), ale jeśli po boisku piłkarskim poruszają się plamy, a przez płotki biegają galarety, to nie jest przesadą że nie chcę ich oglądać z 1.5m, tylko wolę z 2.5-3m...
(edit: a na niektórych programach zamiast ust szybko mówiącej osoby widać chmurkę)
Hoodzielec napisał:tak, zdecydowanie to uogólnienie, sorry!
natomiast co do przesady... hmm... może ja mam wyjatkowo słabą jakość sygnału SD (kablówka Aster City i Cyfra+, jak na razie na starym tunerze Philipsa, jeszcze po Wizji TV), ale jeśli po boisku piłkarskim poruszają się plamy, a przez płotki biegają galarety, to nie jest przesadą że nie chcę ich oglądać z 1.5m, tylko wolę z 2.5-3m...
(edit: a na niektórych programach zamiast ust szybko mówiącej osoby widać chmurkę)
egon12 napisał:sharp 46xl2e, zauwazylem cos nie tak z ta przednia ramka - ona jest przyklejona na jakiejs tasmie dwustronnej do reszty obudowy TV, u mnie "odstaje" prawy dolny rog - jezeli sie go docisnie to chwilke jest dobrze, po paru minutach tasma odchodzi od "cieplawej" obudowy TV - macie u siebie cos podobnego z tym albo z innym rogiem ramki ?, czy mi trafil sie taki egzemplarz ?
Pozdr
egon12
czago napisał:To musi być wina tylko Twojego egzemplarza.
Swoją drogą chyba zaskakujące jest to zastosowanie dwustronnej taśmy. Nic dziwnego, że pod wpływem ciepła się rozkleja. Nigdy bym się nie spodziewał takiego rozwiązania i to właśnie w Sharpie. Szczerze mówiąc bardziej mi to pasuje do wyrobu chińskiego niż japońskiego.
A co będzie jak ta taśma zacznie się dalej rozklejać?
Może po prostu wpuścić tam Kropelkę? Tylko czy ten plastik da się tym skleić?
Głupia sprawa.
ar2 napisał:Być może obudowa jest na taśmę, w przypadku gdy ktoś sprzedał uszkodzony TV i naprawił go w garażu. Żadna ze znanych mi firm na rynku nie klei obudowy tylko je przykręca.
Zadzwoń do najbliższego serwisu zamiast czekać na odpowiedź na maila i będziesz miał problem z głowy.
Raczej niż po stronie instalacji, problem był w krótkotrwałym zaniku napięcia, którego nie zauważyłeś (czasmi tak bywa, gdy np. ZE robi jakieś przełączenia, lub jeżeli na jednym trafie jest "powieszonych" zbyt wielu odbiorców i jeden z nich uruchamia jakieś urządzenia z ciężkim rozruchem jak np. silniki lub spawarki).WIP napisał:Witam.Jestem posiadaczem 42xl2e od kilku dni (dzięki temu forum) i podczas oglądania pewnego dnia nagle tv się wyłączył! myślałem że wywaliło korki ale światło w drugim pokoju się paliło i zastanawiając się o co chodzi nagle tv sam ponownie się włączył. Nie wiem,może to zbieg okoliczności ale w momencie kiedy się to stało usłyszałem że włączyla się lodówka (dosyć wiekowa więc ją niźle słychać). I tak się zastanawiam czy to wina starej instalacji elektrycznej? i w momencie jakiegoś przesilenia włączyło się zabezpieczenie w tv wyłączając go na chwilę?Jeśli takie sytuacje będą się powtarzać jak to wpłynie na zdrowie mojego tv?Może to wcale nie instalacja?Spotkał się ktoś z was z czymś takim?Co radzicie?
W menu w opcjach zasilanie-energooszczędność itd., wszystko było wyłączone więc to nie to.TV przegrzać się chyba też nie mógł bo wisi na ścianie i nic go przysłania.Nie wiem
dzięki za pomoc i pozdrawiam