37x20e
Witam, jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę wybaczyć jeżeli coś nie tak. Ale do rzeczy: w weekend (dokładnie 5.01.200
stałem się posiadaczem 37X20E (zakupiony w Saturnie w Gdańsku, 4399pln). Oto konfiguracja w jakiej narazie pracuje ten lcd:
1. pierwszym źródłem sygnału jest Polsat Cyfrowy, podawany przez złącze SCART, z EchoStara 717.
2. drugim DVD Denona 1730, narazie również przez SCART, docelowo przez HDMI.
Odnośnie kanałów z Polsat-u: na niektórych jest ok, na niektórych średnio, na innych niespecjalnie. Ogólnie nie spodziewałem się cudów, ale obraz akceptowalny. Denerwujące jest tylko to, że muszę dość mocno kombinować z ustawieniami obrazu Panorama/Normalny/Pełny. Acha, u mnie występuje dość dziwne wrażenie przy ustawieniu innym niż Normalny - chyba jest to wynik skalowania obrazu - przy lewej i prawej krawędzi obraz jakby uciekał, im bliżej krawędzi tym szybciej. Jakby efekt soczewki.
Odnośnie sygnału z DVD:
a)Koncert The Cure - Trilogy - jakość obrazu ok,
b)Koncert Rogera Watersa - In the flesh - jestem zawiedziony - w zbliżeniach ok, ujęcia sceny z dalszej odległości jakby rozmyte, nieostre.
c)Koncert Petera Gabriela - Secret World - ogólna porażka, obraz ziarnisty.
d)Harry Potter i Kamień Filozoficzny - ogólnie jakość dobra, ale: w niektórych scenach obraz jakby odrobinę zamglony - szczególnie sceny zbliżeń bohaterów w jasnych sceneriach z małą ilością jaskrawych kolorów. W ciemnych scenach zauważyłem, że lewa i prawa krawędź ekranu jest odrobinę jaśniejsza (parę tonów, mniej więcej jakieś 10-15 cm od krawędzi).
Dzwięku nie oceniam, bo od dzwięku to jest co innego.
W większości przypadków ustawienia były fabryczne (w zasadzie ustawienie Film, które mi najbardziej odpowiadało).
Reasumując: na pewno będę testował różne ustawienia telewizora. Ponieważ jest to mój pierwszy LCD nie bardzo wiedziałem czego się spodziewać, i może przez to moja ocena jest narazie "poniżej oczekiwan". Tak czy inaczej, daję sobie trochę czasu na przyzwyczajenie i eksperymenty...
Pzdr. levin_a