Info po wymianie Panelu
Witam,
Jestem świeżo po wymianie panelu LCD w moim telewizorze.
Reklamacja złożona w centrali firmy, lokalni serwisanci pojawili się by zdiagnozować problem.
Uznali, że jednak jest spora nierównomierność (okazało sie że na jasnych barwach jest jeszcze gorzej - od pewnego momentu odcięcie i ciemniej)
Po konsultacjach z centralą uzgodniono, że wymieniony zostanie panel LCD.
Zadzwonili i umówili się na wymianę u mnie w domu.
(Mam duży stół, który się panom spodobał).
Tu muszę zauważyć że kultura i jakość obsługi bardzo OK!
(zarówno centrala jak i serwis lokalny)
Ale do rzeczy.
Po wymianie panelu sytuacja lekko się poprawiła ale nie jest idealnie, nawet nie jest bardzo dobrze jest OK i trzeba będzie się przyzwyczaić
Teraz o co chodzi, plamy/chmurki jaśniejsze nadal są, ale na środku nieco słabsze, natomiast większa i bardziej widoczna jest w jednym z rogów.
Na jaśniejszych barwach jest za to zdecydowanie lepiej - bardziej równomiernie.
Teraz moja opinia, nie bardzo wierzę w zdjęcia z testu tutaj zamieszczonego jakoby czerń była idealna.
Przy tej technologii to raczej niemożliwe.
Zbadałem sprawę na kilku telewizorach.
U znajomych na Sony EX711 (46") też była chmurka prawie na środku.
+ oczywiście rozjaśnienie w narożnikach.
Rozmawiałem z kilkoma osobami i wiele osób mi potwierdziło obecność tego zjawiska.
Albo do testów dostarczane są wyselekcjonowane egzemplarze albo zdjęcia są tak robione, żeby nie było tego widać!
Gdybym wiedział o tym przed zakupem (w sklepie ze względu na silne światła tego zjawiska niemal nie da się zauważyć) kto wie czy nie zdecydowałbym się na starszą generację FullLED (705EV).
Kumpel ma taki i muszę jeszcze dokładnie sprawdzić u niego, ale tam tego zjawiska nie ma.
Jest jedno ale, po wprowadzeniu ustawień podanych przez kolegów na tym forum kolory są bajeczne.
Żaden z telewizorów ze średniej półki tak nie wyświetla kolorów.
Na 705EV też są lekko wyprane w porównaniu do tego modelu.
Wniosek:
Jeżeli oglądasz TV i filmy (nie za ciemne
to jednak jest to najlepszy wybór.
Do gier chyba jednak lepszy 705EV (jest dużo statycznych plansz, gdzie widać chmurki).
Witam,
Jestem świeżo po wymianie panelu LCD w moim telewizorze.
Reklamacja złożona w centrali firmy, lokalni serwisanci pojawili się by zdiagnozować problem.
Uznali, że jednak jest spora nierównomierność (okazało sie że na jasnych barwach jest jeszcze gorzej - od pewnego momentu odcięcie i ciemniej)
Po konsultacjach z centralą uzgodniono, że wymieniony zostanie panel LCD.
Zadzwonili i umówili się na wymianę u mnie w domu.
(Mam duży stół, który się panom spodobał).
Tu muszę zauważyć że kultura i jakość obsługi bardzo OK!
(zarówno centrala jak i serwis lokalny)
Ale do rzeczy.
Po wymianie panelu sytuacja lekko się poprawiła ale nie jest idealnie, nawet nie jest bardzo dobrze jest OK i trzeba będzie się przyzwyczaić

Teraz o co chodzi, plamy/chmurki jaśniejsze nadal są, ale na środku nieco słabsze, natomiast większa i bardziej widoczna jest w jednym z rogów.
Na jaśniejszych barwach jest za to zdecydowanie lepiej - bardziej równomiernie.
Teraz moja opinia, nie bardzo wierzę w zdjęcia z testu tutaj zamieszczonego jakoby czerń była idealna.
Przy tej technologii to raczej niemożliwe.
Zbadałem sprawę na kilku telewizorach.
U znajomych na Sony EX711 (46") też była chmurka prawie na środku.
+ oczywiście rozjaśnienie w narożnikach.
Rozmawiałem z kilkoma osobami i wiele osób mi potwierdziło obecność tego zjawiska.
Albo do testów dostarczane są wyselekcjonowane egzemplarze albo zdjęcia są tak robione, żeby nie było tego widać!
Gdybym wiedział o tym przed zakupem (w sklepie ze względu na silne światła tego zjawiska niemal nie da się zauważyć) kto wie czy nie zdecydowałbym się na starszą generację FullLED (705EV).
Kumpel ma taki i muszę jeszcze dokładnie sprawdzić u niego, ale tam tego zjawiska nie ma.
Jest jedno ale, po wprowadzeniu ustawień podanych przez kolegów na tym forum kolory są bajeczne.
Żaden z telewizorów ze średniej półki tak nie wyświetla kolorów.
Na 705EV też są lekko wyprane w porównaniu do tego modelu.
Wniosek:
Jeżeli oglądasz TV i filmy (nie za ciemne

Do gier chyba jednak lepszy 705EV (jest dużo statycznych plansz, gdzie widać chmurki).