Po długim czasie użytkowania tego tv finalne zdanie na jego temat.
Post poprzedni mnie nie dziwi, czerń to jak mówiłem wada tego tv jak wyłączysz auto ściemnianie matrycy (to jest przymus bo działa jedynie z auto kontrastem w trybie dynamicznym) ale co by nie mówić słabość czerni to jest wizytówka LCD i u innych producentów nie jest lepiej, dopiero jest DUŻO lepiej z fullLED który jest również dużo droższy. Ten sharp w przeciwieństwie do innych lcd broni się jednak jednym.... super kolory, naturalny kontrast. Może nie są w idealnych odcieniach ale chyba nikt za takie pieniądze nie oczekuje tv którego można dobrze skalibrować.. za to są tak super odwzorowane iż ma się wrażenie że to coś więcej niż kolory. Nie wiem czego to zasługa, czy tego czwartego koloru.. czy samej matrycy, może jej powłoki/filtra, po prostu robią wrażenie czystością barwy a zarazem intensywnością, na większości lcd są zaś prześwietlane/sztuczne albo wielu kolorów wcale nie ma (takie żółcie, pomarancze, czerwienie, błękity jak na tym sharpie to tylko na plazmach widuje). Zaryzykował bym nawet stwierdzenie że ten LCD to świeci jak plazma po odpowiednim ustawieniu. Filmy DVD/BR z odległości 3m super, gry tak samo... killzone 2 jak zobaczyłem na tym tv to nie mogłem wyjść z podziwu.. tyle razy wcześniej grałem w tą grę a jeszcze nigdy wcześniej nie podziwiałem grafiki tej gry.. tu poważnie jak bym widział tą grę pierwszy raz.. niesamowita sprawa
Także tv polecam osobom szukającym kompromisu w grach z "konsoli" (super kolory, niski input lag, szybka matryca, a zarazem REALNY brak ryzyka wypalenia hudu gry jak w PDP), gry z rozdzielczości 720p wyglądają super... a co dopiero 1080p. Gry wyglądają jak na zdj. widniejących w gazetach czy na pudełkach z grą. Również posiadacze BR/DobregoDVD będą zachwyceni oglądając z 3 m.
Minusy które zauważyłem w tym tv, po ich wyeliminowaniu powiedział bym ze to idealny tv.
-kablówka, daleko jej do jakości na plazmie
-CZERŃ, w nocy zgaś światło i nie ma czegoś takiego jak kolor czarny, również przy zapalonym świetle i wyłączonym auto ściemnianiu matrycy nie jest najlepiej, idealnie jest tylko w dzień.
-Szczegóły w cieniach nie są złe po odp. ustawieniu ale mogły by być lepsze
-Kolory mimo że super to zawsze można by poprawić ich poprawność odcieni dla osoby oczekującej dobrze skalibrowanego tv.
-Software, mechanizm poprawy płynności, ostrości, auto kontrastu... to jest jakaś porażka, polecam to tylko wyłączyć a ostrość dać na 0 max 1. Maska wyostrzająca użyta w algorytmie ostrości to jakaś porażka, robi się ziarno na ekranie a kolory blakną. Auto kontrast choć poprawia znacznie jakosć czerni przez dynamiczne podświetlenie to jednak ostro ucina detale w cieniach i kolory również są nienaturalnie znacznie mocniejsze.
-Współpraca z PC... nie wiem już czy to wada tv ale napisze, kolory robią się dziwaczne po bliższym przyjrzeniu w porównaniu do tego jakie są z odtwarzacza ps3 (bezpośrednie hdmi), nie ważne czy przez VGA czy przejściówkę DVI/hdmi. Wygląda to tak źle że do PC tego tv nawet nie używam, odcienie kolorów poprzesuwane, łagodna jasna zieleń staje się brudna i ciemna, czerwień wchodzi w pomarańcz. itp. Na innych tv które miałem też to widziałem ale nie było aż tak rzucające się w oczy pewnie z uwagi na ten dodatkowy żółty kolor. Być może karty z normalnym wyjściem HDMI załatwiają sprawę.. nie wiem, wydaje mi się raczej że to być może komputer ma inaczej skalibrowane nastawy kolorów w porównaniu do urządzeń kina domowego. Na monitorze komputerowym neca kolory mam idealne więc jak ktoś chce kupić taki tv pod komp to niehc ma to na uwadze

.
BTW Z maści wszelkich profesjonalnych ustawień dostępnych na stronie avsforum w dziale sharp810/820 najbardziej przypadły mi do gustu i tak moje zmodyfikowane dynamiczne, podświetlenie +2, jasność 0 (lub 13 przy ps3/360 w trybie fullRGB), kontrast 30, kolor 2, ostrość 0 max 1, auto kontrast off, redukcja szumów off, poprawa płynności zaawansowany niski (gry off z uwagi na input lag), motion enhancement off, temp koloru najniższa/tzn niska. W takich ustawieniach tv nie brakuje kolorów, jasności, czytelności bo te wszystkie profesjonalne kalibracje na dłuższą metę to tak jak bym obraz z rzutnika oglądał