panasonic PV70 - nowy zakup
Witam, jestem nowy na tym forum i jest to mój pierwszy post. Nie jestem żadnym audiofilem czy maniakiem wyszukiwania róznic w TV. Jestem poprostu obywatelem chcącym pooglądać przyzwoity obraz z TV.
Piszę ten post ponieważ chciałbym tym samym pomóc niezdecydowanym.
Sam borykałem się z zakupem TV około 2 m-cy. Moje pierwsze kroki skierowałem oczywiscie do MM i EW. Tam wybrałem faworyta - sharp 37XD1. Spodobał mi się ten tv na tle innych tv. tzn 6-cio sek odświeżanie było faktycznie zauważale na tle innych modeli, ładny design, full hd . - tylko cena nie ta.
Zaznaczam, że mój zakładany budżet jaki chciałem przeznaczyć na ten cel to około 4700zł.
I faktycznie znalazłem tego sharpa w netcie za ta kwotę.
Potem zaczełem czytać fora, które sprawiły, że czułem się troszkę skołowany. W zasadzie, prawie każdy kto kupił jakiś tv czy to był panas czy sharp itp twierdził, że był to trafiony zakup.
Zadałem sobie pytanie czy aby na pewno warto wydać 4700 zł.
Poszedłem do MM tam akurat były podłączone wszytskie Tv pod Discovery HD - powiem szczerze różnice widać jak stoi jeden obok drugiego, lecz są to nie wielkie różnice. Jak postawimy każdy TV z osobna to prawie każdy obraz wydaje się OK.
Pytanie po co wydawać 1,2,3 tys więcej, skoro siedząc w domku a kupiąc tv za 3700 zł obraz i tak będzie przyzwoity.
Zastanawiałem się jeszcze cały czas nad full hd- no fajna rzecz, same słowo "full" i w oczach wszystkich znajomych jesteśmy wywyższeni. Lecz kiedy u nas będzie to standardem? Czy warto wydać tę większą kwotę i czekać kilka lat aż stanie się to standardem? Nie wiem. Dla mnie osobiście różnica cenowa jest za duża w porównaniu do efektów i całego oczekiwania.
Reasumując i nie zanudzając, wydałem kwotę 3700zł.
Kupiłem panasonica PV70p- przywiozłem do domku, rozpakowałem i postawiłem narazie na szafce. Żona się przestraszyła, że taki wielki.
Wspomnę, że mam pokój 20m2 i dotychczas używałem tv crt 20cali- ble ochyda.
No dobra podłączyłem, - kablówka Multimedia, sygnał SD, - automatyczne stojenie.
Chwila strachu i ....... obraz róznie, są kanały słabe i są dobre, zdziwiłem się ale ogląda się przyzwoicie.
Wspomnę tylko, żę na CRT też obraz nie jest idealny, na jednych stacjach było dobrze na innych gorzej.
Wszystko zależy od sygnału. Obraz z 1tvp, 2tvp, tvn, polsat - ok, ale też co zauważyłem to że podczas np oglądania TVN - różny jest obraz reklamówek , jedne są ok inne są słabsze.
Zdąrzyłem jednak wczoraj oglądnąć TVN - serial "Twarzą w Twarz" i obraz bardzo dobry.
Czyli każda ze stacji nadaje programy róznie- nie ma recepty!!!!!
podłączyłem też DVD - żadna rewelka WIWA128 - poprzez EURO, sygnał ok.
puściłem parę DIVX-ów /dość dobre kopie/ efekt pozytywny, fajnie się ogląda obraz czysty, ładne kolory, ogląda się jak w kinie.
Ustawienie nam fabryczne z resztą wielkich możliwości regulacji tam nie ma.
No to na tyle, jak złapię troszkę czasu to umieszczę później jeszcze kilka fotek aby uwidocznić obraz z kablówki, który tak nurtuje wielu czytelników.
pozdrawiam