Usterka czy norma - proszę o sprawdzenie u Was
Witam,
Mam od nieco ponad roku 42 PV 70 (1000 godzin), jakiś czas temu zauważyłem cienie na obrazie (nie zielone, bo zielone to norma, od początku i już się z nimi zżyłem

). Można to zjawisko zaobserwować , gdy na śrenio-jasnym ekranie są wyświetlane jaśniejsze poziome linie, najczęściej świecące (np TVN w "ju ken dens"

jak jest zbliżenie na jury, to linie świetlne dekoracji z drugiego planu podowują powstanie cienia na twarzy jurorów, albo jak wyświetlam menu dekodera sat albo nagrywarki na tle filmu, to za "kursorem" menu pojawia się z prawej strony na filmie cień o szerokości kursora, czy tam paska podświetlającego daną pozycję menu).
Mam dekoder podłączony po hdmi i nagrywarkę po scart'cie i na obu występuje ww. efekt cienia.
Wyświetlenie menu telewizora nie powoduje cieni.
A druga sprawa: czarny ekran w słabo oświetlonym pokoju - w momencie wyświetlenia choćby jednego małego jasnego elementu (typu np kursor, literka, napisy do filmu) cały ekran się "rozświetla" i czerń staje się "jaśniejsza", TV traci na czerni, jakby zwiększała się intensywność "podświetlenia" panelu. Jaka to funkcja TV i czy jest "wyłączalna"?
Czy macie to samo? Czy może coś go boli i trzeba do doktora?
_
M