Witam !
W sobotę miałem stać się posiadaczem plazmy Panasonic TH42PV45. Niestety "dostawca" nie dotarł i od tego czasu nie ma z nim kontaktu
Zacząłem ponowie szukać potwierdzenia czy wybór plazmy to dobry wybór ...
Zalety plazm znam , ale no właśnie ...
Męczy mnie sprawa szklanej powłoki (szyby) w plazmach.
W monitorach LCD też zaczęto montowac szyby i efekt jest taki że poziom czerni wzrasta , obraz staje się ładniejszy , ale no właśnie przy nasłonecznieniu praca jest bardzo uciążliwa jak nie nie możliwa ...
Także zmęczenie oczu bardzo szybko przez odbicia światła i przedmiotów zaczyna wystepować ...
Z wypowiedzi ludzi dowiedziałem się że ten sam efekt występuje w plazmach
Plazma będzie wykorzystywana do oglądania TV (Cyfra + tuner Ferguson) (póxniej zapewne Nka) , do DVD (Pioneer DV-380 poprzez component) , DIVX (Xbox poprzez component) no i do grania (Xbox)
Wyczytałem że plazmy mają sporo lepszy obraz w przypadku słabego sygnału (kablówka , antena RTV). U mnie takiego sygnału nie będzie ...
Odległośc do TV to około 3.5m.
Pokój jest tak zlokalizowany że przez większość dnia jest spore nasłonecznienie i refleksy bardzo dobrze widać na obecnym Tv CRT Panasonic 32PS11.
Gdzieś na tym forum wyczytałem że na plaźmie refleksy są jeszcze większe niż w przypadku CRT ...
I wybrałem plazmę i teraz sam już nie wiem
Szklana powłoka i olbrzymie odbicia światła (przedmiotów) to dla mnie spora wada. Żona ogląda Tv podczas dnia
Jak to wygląda u Was ?
Czy jednak lepiej w takim przypadku kupić LCD ? Choć smużenie , brak prawdziwej czerni i gorsze odwzorowanie kolorów w LCD trochę mnie martwi