Sprawa rozwiązana nie wiedziałem, że jest możliwość wyboru satelity którą ma przeszukiwać telewizor, tylko jako domyślne miałem Hot Bird 13E zaznaczyłem do tego Astra itp i znalazło z Astry wszystkie FTA i do tego kodowane. Z Eutelsat też kilka znalazło ale z Hot Birda dalej jest te 16 kanałów, przestawiałem antenę i nic to nie dało, więc z tym Hot Bird mam problem. Muszę jeszcze pokombinować. itepe z tego co tam kiedyś czytałem Twoje posty to Ty jesteś posiadaczem CYFRA+ prawda? Ja też chcę zamówić pakiet CYFRY razem z multiroom, do Samsunga oczywiśćie z kartą CI+ a do Philipsa dekoder. Przy instalacji monterzy sprawdzą sygnał i odpowiednio ustawią antene? Pod koniec roku chciałbym wziąć tą cyfre, bo nie wiadomo co stanie się po fuzji C+ z n, może zrezygnują całkowicie z modułów CI+, chociaż nigdy nic nie wiadomo. A jakby nie zrezygnowali to ciekawe czy wyjdzie aktualizacja softu gdzie będzie możliwość wybrania załóżmy tylko jednego dostawcy. A co do mocy sygnału to moc sygnału waha się od 55-60 a jakość 100% i 0 błędów. Niemiecka 1 HD czy ZDF HD wyglądają wyśmienicie.
Wspomniałeś coś o dwóch satelitach Astrze i Hotbirdzie, rozumiem że masz przełącznik DiSEqC.
Spróbuję Ci podpowiedzieć jak ustawić dokładnie antenę, na każdego z nich osobno, bez tego
przełącznika.
Ja mam antenę podobnych rozmiarów do Twojej.
Z Astry złapałem ponad 1100 a z Hotbirda ok 14000 kanałów FTA i kodowanych.
Załóżmy że masz ustawiony talerza na Astrę.
Aby sprawdzić jego najlepsze ustawienie musisz wejść w menu tv (nie znam Twojego TV) z ręcznym programowaniem poszczególnych satelit, tam wybrać Astrę i programowanie po kolei poszczególnych transponderów.
Pewnie wiele z nich ma nieaktualne częstotliwości, ale nie przejmuj się tym.
Wybieraj je po kolei, aż trafisz na najsłabszy. Na nim to ustawisz swoją antenę.
Niestety ale do tej czynności będzie Ci potrzebny ktoś kto będzie patrzy w telewizor i informował Cię o zmianie siły sygnału jak będziesz ustawiał antenę.
A robi się to tak:
1. wybierasz ręczne programowanie z Astry
2. znajdujesz transponder z najsłabszym sygnałem
3. stajesz za anteną i chwytasz dłonią za krawędź talerza na środku w linii poziomej, po lewej lub
prawej stronie i lekko go naginasz do siebie i od siebie, w zależności w która stronę rośnie siła
sygnału, w tę stronę obracasz talerz aż do uzyskania najlepszego sygnału. Wcześniej musisz lekko
poluzować śruby na obejmach mocujących talerz do rury, a po złapaniu najlepszego sygnału znów je zacisnąć.
4. teraz stojąc za talerzem chwytasz go za jego górną krawędź i powtarzasz czynności z przyciąganiem i odpychaniem talerza do siebie i od siebie, aż złapiesz najlepszy sygnał. Wcześniej oczywiście procedura lekkiego poluzowania śrub mocujących talerz w pozycji pionowej. I na koniec ich dokręcenie.
Masz ustawioną ASTRĘ, można programować TV.
1. aby znaleźć HOTBIRDA należy wcześniej zrobić flamastrem kreskę na obejmie i na rurce. Będzie to pozycja w której złapałeś Astrę.
2.delikatnie poluzować śruby na obejmach od rury, tak aby można było obrócić talerz w poziomie bez większego wysiłku.
3. wybrać w telewizorze ręczne programowanie Hotbirda
4. wybrać do programowania jeden z transponderów (należy zerknąć wcześniej na stronę KingOfSat, które transpondery aktualnie są w użyciu).
5. jak już go mamy, podchodzimy z tyłu do anteny i patrząc na nasze zaznaczenie flamastrem,
przekręcamy naszą antenę o 2 do 5 mm (o mniej więcej tyle rozsuną się nasze kreski na rurze i
obejmie) w prawo, aż pojawi nam się poziom sygnału w TV.
6. powtarzam wszystkie czynności z ustawianiem jak przy Astrze.
Mamy ustawionego HOTBIRDa, możemy programować TV.