Witam
Jak wiecie (Ci co czytają wszystko, wiedzą) od wczoraj jestem "szczęśliwym" posiadaczem 42Q91H.
Pierwsze wrażenia i ...problemy:
1. Myślałem, że obraz z n-ki będzie lepszy (antena mam ustawioną 95/100%)
Całe szczęście, że nie kupiłem 50", bo wg mnie dla 50" to chyba minimum 4,5 metra, jak nie więcej. Ja oglądam 42" z 3,5m - obraz jest ok, ale z 2,5 wg mnie oglądać się nie da.
Może jestem przyzwyczajony do mojego starego CRT, który mimo swojego wieku (ok 8 lat) odbierał super. Oczywiście piszę o kanałach SD, bo HD wiadomo - bajka.
2. Niestety mam też duży problem natury technicznej.
Mój stary CRT był podłączony dość długim kablem S-video (10m - firmy Digital)z kompem (grafika Gainward GF3 500 GS z bardzo dobrym wyjściem TV-out). Współpraca komp<-> CRT była super
Teraz jak powiesiłem plazmę musiałem przedłużyć przewód o 6,5 m - dokupiłem 5m+1,5m Prolinka + 2 x złączkę s-video.
Niestety jakież było moje zdziwienie kiedy po podłączeniu do plazmy i przełączeniu żródła na S-video, pojawił się obraz ale bardzo zamazany (myślałem , że taka sama rozdzielczość na kompie i TV spowoduje, że obraz będzie ostry), słabej jakości - śnieżący, a co najgorsze CZARNO-BIAŁY !!!.
Postanowiłem tak połączone kable podłączyć pod mojego starego Philipsa.
Okazało się, że obraz jest taki sam jak był przy krótszym kablu, piękne kolory i wszystko gra super.
Pomyślałem, że może złącze S-video w plaźmie jest zepsute i postanowiłem podłączyć Samsunga 1,5 m kablem s-video do mojego laptopa (grafika -zintegrowany Intel).
Okazało się, że obraz jest nadal zamazany, ale jakość już była dużo lepsza - zero śnieżenia i oczywiście obraz był kolorowy. Hmm.. no cóż, więc wziąłem laptopa na piętro i jeszcze postanowiłem podłączyć go do tego długiego łączonego kabla S-video (16,5m). Efekt był niestety taki sam, jak przy podłączeniu kompa stacjonarnego.
Tak sobie myślę, że może S-video w 42Q91 nie przenosi sygnału RGB (w instrukcji nie ma o tym słowa)(Philips przenosił RGB na s-video) i w tym jest problem gdy jest długi kabel. Może zamiast kabla S-video <-> S-video zamienić ostatni odcinek kabla na S-Video <-> SCART i podłączyć w samsungu do AV1 (przenosi RGB).
Co sądzicie o tym pomyśle, czy może to coś pomóc.
Może jest jakaś rada, bo moja żona się wścieka , ze nie może oglądać filmów z kompa (nie mówiąc już o bajkach dla dzieci).
3. Do posiadaczy samsunga i n-ki. Jak macie ustawione prametry w nboxie i samsungu dotyczące rodzaju ekranu (rozszeżony, powiększony, bez zmian itp), bo już mam dosyć przestawianiem na różnych pilotach rodzaju obrazu.
Ogólnie jestem zadowolony, ale chyba bez super zachwytu. Wydaje mi się że plazma Philips 9641D odbierała by lepiej (niestety cena na dziś 6200)