Seria C91H i Q91H

geroj0

New member
Na pierwszy rzut oka dla mnie nie ma roznicy ale puscilem tylko PES5 jak przetestuje wszystko dam znac.Mam wrazenie ze wszystko jest jakby bardziej kolorowe ale porownanm na spokojnie jesczze raz z kabelkiem tym poprzednim

R

RobKaw

Guest
Początkujacy

Witam serdecznie.
Od niedawna jestem posiadaczem plazmy PS42C91H. Wszystko jet OK, poza jednym ale. Mam ją podpiętą do N-ki kablem HDMI.
Oglądając TVP1 lub temu podobne programy a na nich filmy, to gdy pojawia się jednobarwne tło w planie (głównie czarne) to na nim widzę prostokąty o "mieniących" się znieniających się kolorach. Być może jest na to w żargonie jakaś nazwa. Najlepiej to widać gdy lecą końcowe napisy.
Czy to znaczy że mam mały defekt w plazmie, czy można to zlikwidować ustawieniami, czy może coś innego, a może się czepiam.
Pozdrawiam. Będę wdzięczny za pomoc.

ArtS007

New member
Bez reklam
To wygląda na artefakty. Czy na DVD masz podobny efekt, czy występuje tylko przy słabym sygnale z telewizji?

ArtS :)

R

RobKaw

Guest
ArtS007 napisał:
To wygląda na artefakty. Czy na DVD masz podobny efekt, czy występuje tylko przy słabym sygnale z telewizji?

Na DVD obraz żyleta. Zauważyłem ten efekt głównie na takich kanałach jak TVP1,2, TVN7, chociaż czasami występuje na TVN czy też na AXA.
Czy artefakty można zminimalizować lub usunąc ustawieniami w plazmie ?

airjack

New member
Na słabej jakości sygnał nie ma rady, możesz spróbować regulacji ustawień, ale całkowicie tego nie wyeliminujesz.

ArtS007

New member
Bez reklam
Przy słabym sygnale obraz już sam w sobie zawiera artefakty. Jeśli dorzucimy do tego fakt, że telewizor przeprowadza dodatkową obróbkę obrazu, takie artefakty zaczynają być bardziej widoczne. Jeśli na DVD nie ma tego problemu, nie martwiłbym się tym za bardzo.

jawer1

New member
RobKaw napisał:
Witam serdecznie.
Od niedawna jestem posiadaczem plazmy PS42C91H. Wszystko jet OK, poza jednym ale. Mam ją podpiętą do N-ki kablem HDMI....

Jeśli nawet na TVN-ie masz artefakty to może masz źle ustawioną antenę. Jaki masz poziom sygnału z N-ki, jaką masz antenę i skąd jesteś?
Jeśli posiadasz antenę siatkową 60 lub 70 i mieszkasz na wschodzie Polski, to niestety nie ustawisz dobrego odbioru.
Ja mieszkam w centrum Polski, mam antenę 85/90 cm i sygnał na poziomie 95-100%. Obraz z TVN jest bardzo dobry, niestety TVP1 i TVP2 dużo gorzej, zwłaszcza imprezy plenerowe.

Ostatnia edycja:

Zetny

New member
Witam:)

Od dzisiaj jestem posiadaczem 42Q91H i mam kilka pytań.
Jak najlepiej ustawić funkcje pixel shift, aby była maksymalnie efektywna? Mam obawy związane z wypalaniem, zwłaszcza, ze po dzisiejszym dniu delikatnie wypaliło mi sie logo TVP1 (choć po włączeniu trybu eliminowania powidoków już zaczyna znikać). Rozumiem, ze im mniejszy kontrast tym mniejsze szanse na ewentualne powidoki? Macie jakieś rady, etc?
Ma ktoś z was DVD podłączone kabelkiem HDMI? Zastanawiam się nad kupnem takiego sprzętu, lecz nie wiem czy faktycznie obraz będzie ładnie upscalowany (obecnie oglądam filmy na DVD przez X360 podłączonego przez kabel VGA i obraz jest cudowny).
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jeszcze co do "buczenia" TV - mój jest cichutki:)

pzdr:)

sebol81

New member
Ja mam c91h mogę powiedzieć tak...
Co do buczenia to na początku wydawało mi się że tv jest cichutki. Po paru dniach zaczęło mnie to jednak denerwować. Ale trzeba do tego przywyknąć...
Obraz z komponenta jest rewelacyjny (u mnie DVD) - a jak zastosujemy porządny kabel i progresywne skanowanie (w odtwarzaczu DVD) to już w ogóle miód i malina :) Po HDMI obraz jakby troszke gorszy ale tylko minimalnie. Przy połączeniu poprzez Euro jest tragedia (najgorszy jest tutaj efekt tzw. rozmazywania) :(
Przy połączeniu dobrym kablem D-SUB (u mnie najlepszy Profigold) do kompa obraz jest bardzo ładny, ostry, kolory są takie jak powinny być ale niestety występuje efekt migotania i są także przekłamania w wyświetlanym obrazie.
Co prawda niewielkie (podczas filmów absolutnie niewidoczne) ale gdy wyświetlimy pulpit Windows'a na plazmie i zaczniemy coś robić to "prawda wychodzi na jaw".
Jakiekolwiek aktywne zabezpieczenia przed powidokami (aż 1) to jakaś ściema i dają efekt mizerny jeżeli w ogóle coś dają. Ja po każdym seansie muszę zapuścić takie zabezpieczenie co się zwie chyba "wzór obrazu" na około 1 minutę aby wszystkie powidoki zniknęły (czarne pasy gdy oglądam filmy lub znaczki stacji programów).
DUŻĄ wadą tego tv jest także rama wokół ekranu - całkowite odkurzenie jest chyba niemożliwe (zawsze jakieś fafrochy zostają) no i po godzinie znowu jest kurz :(

kaszpir

New member
Ja oddaje swoim teściom moje DVD Pioneera DV-380. Obraz z tego DVD przy podłączeniu przez component z C91H był rewelacyjny ...
Ale no właśnie.
Plazma ma tylko 1 wyjście component , a z tego złącza korzysta także u mnie Xboxa :(
A nie chce mi się przełączać :(

To chyba nic nowego że najlepszy obraz jest przy połączeniu (kolejność od najlepszej jakości po najgorszą)

1. HDMi z HDCP
2. DSUB
3. Component
4. Euro
5. S-Video
6. Composite
7. Antenowe :)

Bardzo dużo zależy także od źródła sygnału. Najlepszy obraz uzyska się przy sygnale 720p , 1080i lub 1080p :)

Ale nawet sygnał SD (PAL) będzie wyglądał sporo lepiej niż na LCD ...
Jednak polecam kupno DVD które ma albo HDMI albo chociaż component.
Napewno nie warto używać DVD i podłączenia poprzez EURO jeśli zalezy nam na dobrej jakości obrazu ...
Różnica pomiędzy Euro a Component (z progresive scan) jest naprawdę bardzo duża ..

Macieked

New member
Jesli chodzi o odtwarzacz dvd po kabelku HDMI to myslicie, ze taka manta ( http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=209855734 ) bedzie dawala duzo lepszy obraz niz zwykle dvd bellwooda polaczone z telewizorem poprzez EURO ?
Mowiac juz o wypalaniu to moglby ktos powiedziec jak spisuja sie te wszystkie systemy samsunga, ktore zapobiegaja sie wypalaniu... Czy zrobili jakis dobry krok w tym kierunku aby temu zapobiegac ?

Ostatnia edycja:

kaszpir

New member
Macieked napisał:
Jesli chodzi o odtwarzacz dvd po kabelku HDMI to myslicie, ze taka manta ( http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=209855734 ) bedzie dawala duzo lepszy obraz niz zwykle dvd bellwooda polaczone z telewizorem poprzez EURO ?
Mowiac juz o wypalaniu to moglby ktos powiedziec jak spisuja sie te wszystkie systemy samsunga, ktore zapobiegaja sie wypalaniu... Czy zrobili jakis dobry krok w tym kierunku aby temu zapobiegac ?

Manty i tego typu wynalazków nawet palcem nie tykaj ...
Gdybyś miał jakiś TV 14" lub 21" to czemu nie :)
A nie plazme i do tego dobrej jakości ...

Kup Samsunga ze skalerem i wyjściem HDMI lub np. DVD Panasonica lub Pioneera ...

Co do wypalania. Nie wiem. Oglądam , wyłączam plazmę i np następnego d nia nic nie widać (żadnych powidoków , wypaleń i itd ...)

Po prostu po skonczeniu oglądania , nie biegnę do plazmy i nie szukam na siłę czy coś nie pozostało na ekranie :)
Jeśli nawet coś pozostaje to najważniejsze że samo znika ...

Macieked

New member
No wiec czy SAMSUNG DVD-HD870 nadal by sie do medelu Q tak aby pokazywal jego mozliwosci ?
Chce dodac, ze zalezy mi na tym aby odtwarzacz czytal polskie napisy :)

Pozdrawiam :)

bald

New member
Pytanko o Dnie oraz neibieska diode

witam

po przeczytaniu _calego_ tego watku zakupilem c91h
jestem zadowolony z zakupu (od dwoch tygodni wiec co nieco juz pobadalem) lecz mam dwa pytanka:

1. czy da sie jakos wylaczyc lub chocby przyciemnic niebieskie swiatlo - aktywne gdy tv jest wylaczony? (nie interesuja mnie podpowiedzi w stylu przyklej sobie na nim naklejke - interesuje mnie raczej mozliwosc jego "regulacji " w menu serwisowym)

2. udalo mi sie odpalic DNIe, gdy przelaczam miedzy wl a wyl widac WYRAZNA roznice w jakosci obrazu , nie dziala natomiast tryb demo (obraz taki jak przy opcji wyl) da sie cos z tym zrobic ?

pozdrawiam

sebol81

New member
bald napisał:
witam

po przeczytaniu _calego_ tego watku zakupilem c91h
jestem zadowolony z zakupu (od dwoch tygodni wiec co nieco juz pobadalem) lecz mam dwa pytanka:

1. czy da sie jakos wylaczyc lub chocby przyciemnic niebieskie swiatlo - aktywne gdy tv jest wylaczony? (nie interesuja mnie podpowiedzi w stylu przyklej sobie na nim naklejke - interesuje mnie raczej mozliwosc jego "regulacji " w menu serwisowym)
Domyslam sie ze chodzi o to swiatelko przy guziku na froncie panelu. Reguluje sie je w menu zwyklym pod pozycja "efekt swietlny".

bald

New member
sebol81 napisał:
Domyslam sie ze chodzi o to swiatelko przy guziku na froncie panelu. Reguluje sie je w menu zwyklym pod pozycja "efekt swietlny".

dziekuje za podpowiedz, dziala :) (a ja przekopalem cale menu serwisowe:)

Killer1629

New member
PIP- problem

Witam.
Dzisiaj kipiłem c91h.. i mam problem z PIP.
w menu wogóle ta opcja nie jest podswietlona..jest..ale nie mozna jej wybrac. PIP na pilocie tez nie działa. Tv mam podłączony narazie tylko do zwykłej anteny i do dvd ale przez Euro.
pozdrawiam...

(P.S. jesli ten problem był juz opisany to sorry...i podeslijcie linka co proponowaliscie :p )

marcoo

New member
witam,
od jakiegoś czasu jestem posiadaczem c91h ,długo wachałem się czy kupić pdp czy lcd w końcu wybór padł na plazmę i tu nastepny :grin: problem jaką?wybierałem między panasem pv70 a serią 91 samsunga, po przewertowaniu obu wątków dotyczących owych pdp i po porównaniach w sklepach wybrałem c91- po prostu według mnie lepiej grał i lepiej wyglądał
po prostu kiedy tak stały obok siebie oba samsung sprawiał dużo lepsze wrażenie a panas jakiś taki zwykły ,szary ,nijaki i co mnie najbardziej zdziwiło sporo mniejszy.
Po zmierzeniu okazało się że 42 cale u panasa to około 102 cm,a u samsunga prawie 107 cm więc różnica prawie 2 :confused: cale był to też jeden z powodów zakupu samsunga.
Generalnie jestem zadowolonym posiadaczem c91 ,po uruchomieniu w domu na sygnale ze zwykłej osiedlowej kablówki da się oglądać ,niektóre kanały odbiera dość dobrze inne tragedia ,widać każdą najdrobniejszą zmianę w jakości nadawanego sygnału,np.reklamy czy nowsze programy typu" tokszoł " obraz prawie żyleta;) a już kilkuletnie filmy kicha.
Nie jest jednak tak strasznie jak mówili sprzedawcy że może być,jest w miarę ok oczywiście myślę już nad zmianą sygnału na coś porządnego.
Jedyne co mnie trochę irytuje w moim c91 to ciągnące się twarze , gdy na ekranie jest zbliżenie twarzy i postać nią porusza lewo-prawo,góra -dół to ekran jak gdyby reagował z opóżnieniem -trochę jak w lcd,choć nie aż tak.
W związku z tym mam pytanie do posiadaczy samsungów c91 i innych plazm czy jest to w moim przypadku wina słabego sygnału [kablówka],czy mam wadliwy egzemplaż, czy może w plazmach również występuje efekt opóżnienia tak jak w lcd -oczywiście w mniejszym stopniu a może wreszcie się czepiam bo przecież za 3700 nie można wymagać cudów to przecież jeden z najtańszych pdp.
Z góry dziękuję za szczere odpowiedzi.

Do góry