HDD na USB 3.0 czy działa i jaka pojemnosc max?
Chcę kupić dysk zewnętrzny, który będzie mi służył głównie jako magazynek do filmów, żeby ogląda je na tym modelu TV - wpięty poprzez USB.
Z uwagi na szybkość nagrywania danych z kompa na taki dysk celowałbym w urządzenia USB 3.0, a także w rozmiarze 2,5" bez dodatkowego zasilacza.
Z instrukcji wyczytałem, że USB1 oznaczone jako HDD jest obciążalne do 1000mA, czyli teoretycznie spełnia wymogi specyfikacyjne USB 3.0 pod tym względem (=900mA, czyli dysk powinien działać). Dodatkowo wiemy, że USB 3.0 jest kompatybilne wstecznie z USB 2.0, tylko ograniczone transferem (brak dodatkowych kabelków przesyłu danych), więc teoretycznie również powinno być ok.
W innych topicach znalazłem, że użytkownicy innych modeli Samsungów pracują z dyskiem:
WD My Passport Essential SE 1TB USB3.0 Black WDBACX0010BBK-EESN, więc spodziewam się, że tu również zadziała.
Moje pytania:
- jakich dysków z sukcesem używacie podłączonych do tego TV,
- jaka max pojemność udało się podłączyc aby TV wykrył dysk - w tym czy były dzielone na partycje?
- czy były to dyski USB 2.0 czy 3.0
- jaki rozmiar dysku 2,5'', 3,5'', z dodatkowym zasilaniem czy bez
- czy były jakieś dyski które w ogóle nie działały lub sprawiały częściowe problemy
W zasadzie chętnie rozszerzyłbym również te pytania w odniesieniu do pamięci flash w dużych rozmiarach i pracujących pod USB 3.0 - jakie macie doświadczenia.