A ty wiesz że wersji s-lcd sq01 spva, auo amva3 ac02,aa01, czy też smva cmo jest kilka, z różnymi kształtami i układem pixeli, są ich różne rewizje itp? Sq01 to tylko oznaczenie a model panelu jest trochę dłuższy...A wiesz że auo ze swoją nową technologią amva3 daje taką czerń,kontrast i ostrość że samsung postanowił swoje najnowsze spva produkować z pixelami zbliżonym na maksa właśnie do amva3 od auo? (starsze rewizje sqxx mają pixele w kaształcie>>> a te najnowsze montowane w wyższych modelach 2010 mają pixele rectangles czyli "prostokąty" które na zdjęciu macro budową są baaardzo podobne do tych z amva3). Sam mam w domu dwa samy na panelach spva sq01 a656 i ac02 amva3 b550 (to ten sam tv z tym samym procem obrazu i resztą bebechów tylko bez movie plus i zmienioną nazwą)i powiem Ci że byś się zdziwił który ma lepszą czerń i kontrast...tak więc skoro jest kilka wersji i rewizji każdej z matryc to pisanie że sq01 jest lepsze od czegokolwiek jest błędem. Co do Cmo to jeśli między innymi Philips montował cmo smva do swoich tv które były oceniane b.dobrze to w czym problem? A może kolega trafił na ten najnowszy model panelu cmo? Konfiguracji wbrew temu co się wydaje jest sporo i jedno slcd sq01 może byc lepsze od cn01 cmo a znowu inna wersja cmo może być lepsza od jeszcze innego sq01. Nie strasz kolegi że masz lepsze sq01 od jego cmo bo mu się tv przestanie podobać
. Servuz - jeśli podoba Ci się obraz i jesteś zadowolony ze swojego tv to nie zaprzątaj sobie głowy tym jaka matryca w nim siedzi. No chyba że nie jesteś z niego zadowolony.
Ze specjalistami się nie dyskutuje
... moja opinia bazowała tylko i wyłącznie na własnym doświadczeniu. Miałem kiedyś 40B650 na matrycy AUO i w mojej opinii była gorsza od tego samego modelu na SQ w szczególności kąty. W tym roku przerabiałem 40C650 na matrycy SQ01 i było super (rewelacyjne jak na lcd kąty, równomierność podświetlenia, czerń i kolory) były też pewne wady np. nieaktywny pixel - nie wyświetlał niebieskiego i delikatne rozjaśnienia w rogach ekranu, niezauważalne w normalnym użytkowaniu). Na pewno w matryce innych producentów AUO, CMO i CN także uległy rozwojowi ale nie mnie już osądzać co lepsze.
W moim nowym TV brakuje mi paru elementów jakie prezentował sobą 40C650 np. czerń w dzień czy tak rewelacyjne odtwarzanie divx, mkv ale nie ma rzeczy idealnych. Co nie zmienia faktu, że nadal jestem zwolennikiem produktów Samsunga i jego matryc SQ.
Pozdrawiam i życzę przyjemności z użytkowania.