Sprawdziłem, co wypuszcza SPDIF z TV. I tak ze źródeł po HDMI (sprawdzane z n-ki, DVD i Media Playera) , na SPDIFie jest wypuszczany tylko dźwięk PCM (stereo). Bez znaczenia jaki dźwięk dostaje TV po HDMI (PCM, DD5.1 czy DTS) to na SPDIFie z TV jest tylko stereo i nie ma możliwości wyboru innego.A sprawdź jak możesz na jakimś filmie puszczonym przez usb (z pendrive'a lub HDD) z dźwiękiem DTS 5.1 i ustaw TV spdif też na DTS i co Ci ampli pokaże.
Inaczej sprawa się ma jeśli odtwarzamy coś z USB telewizora. Tutaj jeśli dźwięk jest DD5.1 to możemy wypuścić dźwięk po SPDIFie jako PCM(stereo) lub DD5.1. Analogicznie przy DTS możemy wypuścić PCM(stereo) lub DTS na SPDIFa. To w jakim formacie ma być wysyłany dźwięk przez SPDIFa, wybieramy z menu. Opcje dźwięku do wyboru aktywują się w zależności od formatu dźwięku jaki jest w aktualnie odtwarzanym materiale z USB.
Szczerze powiedziawszy nie wiem dlaczego Samsung zrobił takie ograniczenie przy źródłach z HDMI. Na pewno nie wiąże się to z żadnymi licencjami bo z USB jest i DD5.1 i DTS. Szkoda, bo chciałem sobie podłączyć kilka urządzeń tylko z TV za pomocą HDMI i jednym optykiem z TV do ampitunera, a tu niestety każde urządzenie muszę osobno jeszcze podłączyć do apmlitunera.